Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Valentijnstrends voor 2013

Valentijnsdag: zeg het met liefde

13 FEB 2013 Lieke Lamb

Een gevoelig whats-appje, een romantisch berichtje via Facebook, een liefdesbrief via Instagram. Hoe groter de invloed van internet op ons dagelijkse leven is, hoe meer we behoefte hebben aan persoonlijk één-op-één contact. Zo ook met Valentijnsdag, signaleert onze trendwatcher Lieke Lamb. De valentijnstrends van 2013 op een rijtje.

Trendwatcher Lieke Lamb
Trendwatcher Lieke Lamb
Foto: Suzanne Hanekamp

Als Tristans geliefde aan boord is, zal het schip witte zeilen voeren. Heeft zij hem echter afgewezen en besloten niet mee te komen, dan zal het schip onder een zwarte doek varen. De jaloerse vrouw, aan de zijde van zijn ziekbed, ziet vanuit het kasteelraam het schip naderen en liegt over de kleur van de zeilen, waardoor hij sterft van verdriet. Hoe anders was hun relatie verlopen als zij elkaar hadden kunnen whatsappen, voordat ze overhaast tot fatale acties besloten…

Zelfs in moderne soaps zijn veel verhaallijnen gebaseerd op een misverstand veroorzaakt door een communicatievertraging. 'Gelukkig'  werken al die moderne middelen niet altijd even goed. Sms-jes komen af en toe te laat aan, whatsapp ligt er regelmatig uit en bereik op je mobiele telefoon blijft een labiele factor.

1. Handgeschreven valentijnskaarten

Het gebruik van een ansichtkaart is nog steeds erg populair. Ook onder jongeren. Net als met kerstkaarten geeft een fysieke kaart kennelijk nog steeds meer glans aan het geheel. Uitklapbaar of voorzien van een muziekje valt, met name onder pubermeiden, nog beter in de smaak. En al is een digitaal bericht beter te timen (mits er zich geen storingen voordoen) toch heeft een echte kaart voordelen.

Bijvoorbeeld dat hij handgeschreven is. Want een handschrift zegt al zoveel over iemand. En dat het echt anoniem kan. Iets dat met een whatsapp, email of sms nou eenmaal lastiger is. Voor dat laatste zijn echter inmiddels allemaal diensten om het bericht alsnog anoniem verstuurd te krijgen, zoals bijvoorbeeld www.anonieme-valentijnskaart.nl waar je een email maar ook een sms kan sturen zonder je aan de geadresseerde bekend te maken.

Op Twitter had je een heuse @Twalentijn die je berichten graag doorspeelde, maar deze heeft zijn cupidoboog inmiddels aan de wilgen gehangen. Wel heb je @valentijnsactie met tal van ideeën en aanbiedingen.

2. Liefdesverklaringen openbaar delen

Kan je een enveloppe nog echt dichtplakken, op het internet is het natuurlijk altijd maar afwachten of en in hoeverre er door providers meegelezen wordt. Maar zolang de liefdesverklaring niet te pikant is, zit men daar niet erg mee.

Sterker nog, anoniem is allang niet meer een must. Liever delen we onze liefdesverklaringen groots met de buitenwereld. Op het digitale bord in de hal van de school, op een reclamelint achter een vliegtuigje, via programma's als All You Need Is Love of - voor wie het echt groots wil aanpakken - op de grote digitale reclame borden van de wereldsteden. Op Times Square New York is het 14 februari zelfs de hele dag mogelijk om tijdens een ceremonie gratis je trouwbeloftes opnieuw uit te spreken. Groots geprojecteerd op de billboards.

3. Maatwerk valentijnscadeautjes

Rond deze tijd is aan de beertjes en rozen in de winkels niet te ontkomen. Op middelbare scholen zijn er zelfs aparte stands waar sommige slimmeriken er in de pauze een handeltje mee opzetten.

Maar wie origineler voor de dag wil komen kan op internet zijn hart ophalen. Volop sites met ideeën van sieraden, etentjes, voorstellingen tot weekendjes weg. Maar in de liefde geldt natuurlijk hoe persoonlijker hoe beter, dus veel foto- en maatwerk, en waarom niet zelf iets ontwerpen en in 3D uit laten printen?

Liefde hoeft niet duur te zijn want ook een mooi zelf gefabriceerd gedicht wordt door velen nog steeds op waarde geschat. Mocht je dat talent ontberen (en er ook met een digitale dichthulp niet uitkomen) en zit ook een YouTube filmpje van je gitaaroptreden er niet in, dan kan je altijd nog een mooie popsong uitzoeken met toepasselijke tekst en die – op welke manier dan ook – aan hem/haar sturen. Doe je het digitaal dan zijn er via de verschillende diensten allerlei leuke zoete valentijnsafbeeldingen te verkrijgen om via whatsapp, viber of sms-bericht te versturen.

4. Valentijnssymbolen

Hét symbool voor de liefde is natuurlijk nog altijd het hart. Liefst met de cupidopijl. Een pijl die sommige slakken overigens voor het paren echt letterlijk op elkaar afvuren. En misschien dat daar onze symboliek van het doorpijlde hart wel zijn oorsprong vindt.

Populair valentijnscadeau: Venusmandje

Uit die dierenwereld komt trouwens ook één van de meest bijzondere en romantische kado’s. Met name in de Victoriaanse tijd erg populair: een spons. Maar niet zomaar een spons: een ‘Venusmandje’. Een gesponnen koker die als huis dient voor een garnalenpaartje. Naar binnen gespoeld als kleine larven, maar al snel te groot om nog door de traliestructuur terug te kunnen spoelen. En zo eeuwig samen opgesloten. Zo’n spons is als symbool voor een huis van eeuwige liefde, een populair huwelijksgeschenk in Japan.

Maar ja, ik geef toe: een mooi boek, boeket, lingerie of ingelijste foto is makkelijker verkrijgbaar. Mocht je het echt niet weten, dan kan je natuurlijk ook altijd nog een geel lint om de oude eik binden. Zolang je maar zorgt dat de boodschap goed over komt!

Lieke Lamb is eigenaar van Trendwatcher.com en BalanceBabes.com

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.5 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 512.15
+ / - +0.56%