Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Flickr.com, John Carleton

Haal de nostalgie weer in huis!

20 NOV 2013

VROUW is maar een bezig bijtje met haar mobiele telefoon, iPad en laptop. We zijn druk bezig met online spelletjes of het delen van foto’s via verschillende apps. Wordt het niet eens tijd om een dag te organiseren zonder al die gadgets, en terug in de tijd te gaan toen alle oud-Hollandse spelletjes  het middel bij uitstek waren om een gezellige middag/avond te hebben?

Zeker nu Sinterklaas weer in ons land is en het weer steeds kouder wordt, is het gezellig om meer samen met je gezin te doen.

VROUW helpt je bij het verwezenlijken van een echte nostalgische dag zonder telefoon en technologie. Wie durft het aan?

Bordspellen

Gezellig met z’n allen rond de tafel zitten met een glaasje wijn erbij en aan de gezelschapsspellen!

Haal een van deze spelletjes weer eens uit de kast en laat je kinderen zien hoe gezellig het kan zijn zonder hun geliefde smartphone;

 • Rummikub
  Een spel voor 2 tot 4 personen waarbij de spelers zoveel mogelijk getallencombinaties moeten maken om zo hun spelsteentjes zo snel mogelijk kwijt te raken.
 • Scrabble
  Misschien komt het wel door de populariteit van de online app Wordfeud dat dit letterspel de laatste jaren weer zo populair is in Nederland. In ieder geval is het een erg educatief spel en een goede manier om je Nederlands ‘levend’ te houden!
 • Monopoly
  Dit spel kwam in 1934 in Amerika op de markt en heeft sindsdien zo’n beetje de hele wereld veroverd. Monopoly is in veel verschillende talen en lokale varianten uitgebracht. Uiteraard bestaat er ook een Nederlandse versie van Monopoly, waarbij de Kalverstraat en Leidsestraat in Amsterdam de twee duurste straten zijn.
 • Mens Erger Je Niet
  Tot op de dag van vandaag weten veel mensen hun emoties niet onder controle te houden als ze Mens Erger Je Niet spelen. Vandaar de typische naam van dit spel.
 • Woordzoeker
  Bij dit woordspel is het de bedoeling dat je als eerste van alle spelers een woord vindt op het spelbord.

Oud-Hollandse Spellen

Nog een stapje terug in de tijd? Waag je dan aan deze oud-Hollandse spellen die voor hilarische taferelen zullen zorgen en ook uiterst geschikt zijn om buiten te doen als het weer het toelaat:

Ezeltje Prik

Teken een grote ezel (zonder staart) op een stuk karton, doek of zacht bord. De eerste speler krijgt een blinddoek om en een staart met prikker (bijvoorbeeld een punaise met draadjes eraan. Als het maar op een ezelsstaart lijkt). De eerste speler probeert nu om geblinddoekt de staart van de ezel op de juiste plek te prikken. Markeer het punt waar de staart is  geprikt. Na de eerste speler volgen de andere spelers. De speler die het dichtst bij de plek van de staart heeft geprikt, is de winnaar.

Zaklopen

Verdeel de groep met kinderen/volwassenen in twee groepen. Zet een parcours uit, bijvoorbeeld met pionnen waar de kinderen/volwassenen omheen moeten springen. Stel de groepen in rijen op geef het eerste kind/volwassenen van iedere rij een grote juten zak. Hier moeten zij in gaan staan en al springend het parcours afleggen. Omvallen betekent puntenverlies of opnieuw beginnen. Het parcours wordt afgewerkt in estafettevorm, de groep kinderen die het snelst het parcours heeft afgelegd, heeft gewonnen.

Spijkerpoepen

Bind bij ieder kind/volwassene een touw (niet te lang) om de middel met daaraan een spijker. Zet nu een lege fles (colafles of iets lastiger: een bierflesje) op de grond. De kinderen/volwassenen moeten proberen om de spijker in de fles 'te poepen'.

Sjoelen

Haal de oude sjoelbak maar uit de kast of leen 'm bij je ouders. Zorg ervoor dat de puntentelling van de vakken goed zichtbaar zijn en laat de kinderen om de beurt met de brikken sjoelen. Degene met de meeste punten heeft gewonnen. Je kunt het sjoelen herhalen en de punten bij elkaar optellen.

Snoephappen

Neem een grote bak met water en leg onderin de bak snoepjes. Het moeten snoepjes zijn die tegen water kunnen. Blinddoek de personen en laat ze om de beurt (of wedstrijdje tegen elkaar) snoepjes uit de bak met water 'vissen' met de mond. Een leuke variatie op dit spel is in plaats van water vla of iets anders te nemen.

Ben je nog op zoek naar leuke bordspellen. Tijdens Cadeaudepot kun je de allerleukste borspellen vinden. Kom 28,29 en 30 november naar deze grote magazijnuitverkoop en winkel de mooiste producten met de hoogste kortingen van 50% tot 80%!

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 513.62
+ / - +0.01%