Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Angela Waye

Praat mee!

Volkswoede Benno L. werkt averechts

21 FEB 2014

GEEN - De komst van Benno L. in Leiden heeft voor veel ophef gezorgd onder buurtbewoners.  Waar een meerderheid de veroordeelde pedoseksueel het liefst zo snel mogelijk ziet verdwijnen, is er ook een groepering die de oud-zwemleraar welkom heet in de straat. Een heftige discussie, want volgens neurobioloog Dick Swaab werkt volkswoede averechts. Wij zijn benieuwd hoe jullie hierover denken.

De gemoederen in de buurt liepen hoog op toen bekend werd dat de veroordeelde kindermisbruiker uit Den Bosch in Leiden woont. De 59-jarige Benno L. werd in 2011 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf omdat hij tientallen kleine kinderen heeft misbruikt. Het merendeel van de buurtbewoners is het niet eens met de beslissing van de burgemeester om Benno L. inwoning te bieden in de stad. Uit protest werd er een Facebookpagina in het leven geroepen onder de naam ‘Benno L. moet weg uit Leiden’ en demonstreerden de buurtbewoners meerdere malen voor de woning van de 59-jarige Benno L.

Grote angst

De grootste angst van buurtbewoners is dat de ontuchtpleger zich opnieuw vergrijpt aan kinderen, zo blijkt onder andere uit de reacties onder dit artikel. “Het is zeer aannemelijk dat Benno L. – zodra zich weer een kans aandient – weer in herhaling zal treden, want de voorkeurgevoelen bij deze man zullen heus niet weg zijn”, aldus een inwoner uit Leiden die vindt dat de gemeente een grove fout heeft gemaakt door Benno L. tussen diverse basisscholen te huisvesten. “Op de eerste plaats krijgen pedo's veel te lage straffen en horen ze levenslang opgeborgen te worden, zodat ze geen gevaar meer zijn voor de kindertjes”, zo schrijft een andere verontruste inwoner.

Volkswoede werkt averechts

De angst is volgens neurobioloog en arts Dick Swaab niet geheel ongegrond. “Pedofilie is geen ziekte, maar een geaardheid. Die fascinatie voor kinderen ontstaat al vroeg in de ontwikkeling en dat kun je niet veranderen. Je kunt alleen leren om de impulsen te onderdrukken”, legt Swaab uit. Of je geheel kunt voorkomen dat een pedofiel terugvalt weet Swaab niet. Wel geeft de neurobioloog aan dat de demonstraties van de verontruste ouders juist averechts werken. “Die onrust onder ouders is niet meer dan logisch, maar door te schreeuwen voor zijn huis los je het probleem niet op. Benno L. raakt op die manier geïsoleerd, waardoor de kans op terugval veel groter is”, legt Swaab uit. 

Welkom in de straat Benno

De 33-jarige Rikko Voorberg doet daarom het tegenovergestelde. In plaats van hem te verbannen verwelkomt de vader hem in de straat met de Facebookpagina  ‘Benno L. welkom in onze straat’. Naast Voorberg verschijnen er meerdere reacties van mensen die het niet eens zijn met de heftige demonstraties. “Over strafmaten kun je van mening verschillen maar zodra iemand zijn straf heeft uitgezeten behoort een tweede kans voor hem of haar niet onmogelijk te worden gemaakt. Dan werkt ons rechtssysteem niet meer”, is een van de reacties onder dit artikel.

Opnieuw in de fout

Toekijken hoe iemand als Benno L. opnieuw de fout ingaat is geen optie, maar volgens neurobioloog Swaab kunnen we als samenleving wel degelijk een steentje bijdragen. “Een Canadees onderzoek wijst uit dat veroordeelde kindermisbruikers die na hun gevangenisstraf worden opgevangen door een groep vrijwilligers minder snel terugvallen. Ze hebben iemand die met ze boodschappen doet, naar de film gaat, maar ook iemand waarmee ze kunnen praten als ze plots weer impulsen krijgen. Dat geeft een vermindering van het herhalings risico van 75%”, legt Swaab uit.

Oplossing

Benno L. heeft zelf al aangegeven dat hij het liefst zou verhuizen naar Duitsland. Swaab kan zich vinden in deze oplossing, maar volgens hem is het probleem daarmee nog niet opgelost. “Er zijn in Nederland veel meer mensen met dergelijke gevoelens. Zo lang er in Nederland een taboe heerst, zullen deze mensen hun vinger niet opsteken en kunnen we geen onderzoek doen. Het is voor ouders van belang dat ze hun kinderen in het oog houden en ze heel goed voorlichten”, aldus Swaab.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.2 °C
O2
Beurs AEX
AEX 511.53
+ / - 0.0%