Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Lieke en haar man Richard Lamb
Lieke en haar man Richard Lamb
Foto: Serge Ligtenberg

Trends 2016

"We zoeken naar warmte en gezelligheid"

08 SEP 2015

GEEN - Precies een week voor Prinsjesdag, de dag waarop de politiek de plannen voor het nieuwe jaar ontvouwt, gunnen trendwatchers Lieke en Richard Lamb ons een blik op het aankomende jaar. Vandaag bieden ze hun inspiratiedocument aan op het Binnenhof. VROUW licht alvast een tipje van de sluier op. Wat zijn de trends op het gebeid van mode en wat doen we thuis?

Lieke Lamb: “Op zoek naar de menselijk maat is klein het nieuwe groot. Dat zien we niet alleen bij bijvoorbeeld auto’s of (vakantie)woningen, maar ook bij allerlei andere zaken waar beleving meer nadruk krijgt dan bezit. Men zoekt warmte en gezelligheid – eigenlijk ‘gewoon geluk’ dat in de meest simpele zaken gevonden kan worden. We zagen de afgelopen jaren de ‘kneutertrends’ terrein winnen. Breien en bakken, maar ook meubeltjes opknappen en zelf kleding herstellen of hergebruiken.

Ook het bewuster omgaan met voedsel en het hergebruik van spullen past binnen deze ontwikkeling. De herwaardering van het kleine. Meedoen is weer belangrijker dan stoer doen. We willen graag duurzaam en eerlijk consumeren, maar dit zorgt soms wel voor een dilemma. Je weet niet altijd precies hoe ‘eerlijk’ een product is. Wat doe je dan? Er wordt een afweging gemaakt tussen het gebruikersgemak en het gebruikersgeweten.”

Kleed jezelf blij

“Bij positiviteit horen vrolijke, diepe kleuren en enthousiaste motieven. Ook in het modebeeld zie je veel flexibiliteit, eigenheid, creativiteit en duurzaamheid. Initiatieven op Instagram om dezelfde jurk veertig keer te dragen op een andere manier (met een accessoire als een sjaal of een sieraad bijvoorbeeld). Net als authentieke meubels willen we ook graag kledingstukken met een verhaal. En naast origineel hergebruik is duurzaamheid ook hier een ware trend. Hergebruik van plastic flessen voor een spijkerbroek bijvoorbeeld, of zelfs voor haute couture zoals we bij Monique Collignon zagen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
4.2 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 511.53
+ / - -0.21%