Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

"Hij kwam er ook achter dat zijn compagnon vreemdging met zijn vrouw"

Zo betrap je een vreemdganger

02 FEB 2009

We nemen het niet zo nauw met de echtelijke trouw. Als je de cijfers erop naslaat, blijkt dat één op de vier heteroseksuele mannen én vrouwen wel eens is vreemd gegaan.

Gelukkig biedt het internet uitkomst om de wandelgangen van manlief na te gaan. Ongelooflijk veel webshops verkopen allerhande spionagegadgets. Maar is het wel zo verstandig om zelf Sherlock Holmes te spelen?

Wie op de Amsterdamse Postjesweg de Spy-Shop, Nederlands oudste en bekendste spionagewinkel binnenloopt, waant zich James Bond. Werkelijk alles is te koop om iemand in de gaten te houden: balpennen, rekenmachines, paraplu's, knopen, riemen, klokken en wekkers mét afluisterapparatuur of ingebouwde camera's.

Relationele sfeer

"Al is een camera niet zo handig als je wilt weten of je partner vreemdgaat", vertelt eigenaar Dick Offringa die al 31 jaar in het vak zit. "Die moet je namelijk altijd richten." Geëmancipeerd Ongeveer 30 procent van zijn klanten bezoekt zijn winkel vanwege problemen in de relationele sfeer, de helft daarvan is vrouw.

"Dat zijn vaak vlotte, geëmancipeerde vrouwen die bereid zijn techniek in te schakelen om iets uit te zoeken én er centjes voor over hebben. Of ik nooit gewetenswroeging heb? Als ze niet naar mij gaan, gaan ze wel naar een ander." Dick Offringa geeft toe de concurrentie van webwinkels te voelen. "Voor een habbekrats kun je Chinese rommel kopen. Ik ken genoeg goedkoop spul dat bijvoorbeeld lawaai maakt als je inbelt en waarbij de autoradio onverklaarbaar begint te knetteren. Dan val je zo door de mand."

80 euro per uur

Detective Frank Engelsman van recherchebureau Ultrascan doet weinig 'zaken' in de relationele sfeer, maar van collega's hoort hij regelmatig dat er door de verkoopsites op internet beduidend minder werk is. "Een privédetective, die een vergunning van justitie heeft, kost gemiddeld 80 euro per uur. Mensen denken al snel: wat duur, dat kan ik zelf ook wel. Maar veel amateurs hebben geen kennis van de regeltjes, wat wel en niet mag op het gebied van privacy. Als je bijvoorbeeld geen alimentatie wilt betalen omdat je er door afluisteren achter bent gekomen dat je ex stiekem alweer samenwoont, zal de rechter je bevindingen als onrechtmatig verkregen bewijs van tafel vegen. Een privédetective weet door ervaring en kennis hoe dergelijke informatie wel rechtmatig verkregen kan worden."

Maar, zo stelt Dick Offringa van de Spy-Shop, niet iedereen wil een privédetective inschakelen. "Mijn ervaring is dat bij relationele zaken veel mensen geen zin hebben om hun persoonlijke problemen met anderen te delen. Wel waarschuw ik voor de emotionele gevolgen van hun ontdekkingen en adviseer ik mensen hun partner niet meteen met de bevindingen te confronteren, maar eerst een advocaat in te schakelen."

Kwijt

Soms vertellen klanten naderhand het vervolg op hun verhaal. "Het ergste wat ik ooit gehoord heb, was een vent die met een compagnon, zijn jeugdvriend, een bedrijf had. Hij vertrouwde zijn compagnon niet en kocht hier apparatuur om hem in de gaten te houden. Zijn vermoedens klopten, maar hij kwam er ook achter dat zijn compagnon vreemdging met zijn vrouw. Die man was in één klap alles kwijt: zijn zaak, zijn jeugdvriend én zijn vrouw. Zoiets wens je niemand toe."Top 5 gadgets:

1. Spy-Corder: een mini-afluisterrecorder die in een tas of jas vijf meter rondom alles opneemt (€450).

2. GSM Mini Box: een apparaatje ter grote van een luciferdoosje dat verstopt kan worden in zijn of haar koffer, tas, of jas. De gebruiker kan overal vandaan inbellen en alle gesprekken tien meter rond het apparaatje afluisteren (vanaf €450).

3. GPS (auto)volgsysteem: een minizender die je in zijn of haar auto verstopt. Dankzij de GPS (plaatsbepaling per satelliet) kun je met een meegeleverde telefoon of via de computer volgen waar de partner uithangt (vanaf €700).

4. GSM Spy Phones: een op het oog normaal uitziend mobieltje die je aan je (ontrouwe) partner kunt geven. Met een bijgeleverde tweede telefoon kun je elke keer als hij (of zij) belt, de gesprekken meeluisteren (vanaf €450).

5. PC-Software: een programma (Web Watcher) dat stiekem álle handelingen op een pc kopieert en doormailt naar een gewenst adres (vanaf €350). Bron: www.spyshop.nl

Heb jij wel eens je man bespied? Of heb je ooit iemand in de armen genomen om zijn handel en wandel na te gaan? Praat met ons mee!

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
6.3 °C
NO3
Beurs AEX
AEX 511.53
+ / - -0.21%