Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

Bert Dijkstra

Bert Dijkstra

Bert Dijkstra is journalist van de Telegraaf. Bert is getrouwd met mevrouw Dijkstra. Mevrouw Dijkstra, die veelvuldig wordt aangehaald in zijn verhalen, heet Sabine en de andere vrouw in zijn huis is dochterlief: Demi. Zijn leukste columns werden in het boekje Pa is de Lul verzameld.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

 ‘U tilt die zonnebril naar ’t puntje van uw neus en laat een blik doden’ 

De duivel draagt…

23 FEB 2013 Bert Dijkstra

Journalist Bert Dijkstra schrijft elke week een brief aan een bekende vrouw. Deze keer valt hij op de deurmat van Anna Wintour.

Foto: Hans de Kort

Geachte mevrouw Wintour,

Het schijnt dat ik u serieus moet nemen. U, Gods eigen cipier van de aardse mode, mevrouw Caesar van de Amerikaanse Vogue, ’t gewetenloze geweten aller fashionista… Ik heb het geprobeerd, u aanschouwend met dat vastgelakte bebopkapsel en die onvermijdelijke zonnebril-op-de-groei, mezelf inprentend: deze dame is heel belangrijk. Maar het lukt me niet. Iedere keer fluistert mannelijke nuchterheid allesoverheersend in mijn oor: dit is een grap. Die mevrouw is Sanne Wallis de Vries met een pruik op haar hoofd en een nep-Gucci op de neus. Bij Pauw & Witteman gooit ze de vermomming af om cultureel verantwoord te verklaren: “Met deze cabareteske persiflage op de mode wil ik aantonen hoe ridicuul dat wereldje in elkaar zit.” Maar nee, de haren zitten vast in uw door hoogmoedswaanzin besprongen hoofd. Tijdens liefdadigheidsetentjes witte ijsemmertjes achter de bar laten verwijderen, omdat de kleur u niet aanstaat… Tegen Oprah roepen dat ze eerst moet afvallen om een kans te maken de cover van uw blaadje te mogen sieren… Hillary Clinton sommeren: jij draagt géén blauw pak… Werknemers zodanig vernietigend aankijken dat ze ’t niet wagen om bij u in een lift te stappen… En dat allemaal omdat u iets te vertellen heeft als het gaat om een nieuw jurkje of een vers bloesje. Geclaimde geestelijke suprematie vanwege een voor u gereserveerd stoeltje op de eerste rij bij een modeshow… Zeg nou eerlijk, mevrouw Wintour, dat is toch om je dood te lachen. Ik vond Louis van Gaal al zo hilarisch met zijn bombastisch geacteerde almacht, maar die mag als ’t om zelfoverschatting gaat de veters van uw Manolo Blahniks niet eens vastmaken, zo er al touwtjes in die schoentjes zouden zitten. “Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom?” pleegt Louis te schreeuwen tegen lieden die hem tegenspreken. Jezelf verlagen door energie te stoppen in zo’n complete zin… Dat is ver beneden uw stand. U tilt hooguit die zonnebril naar ’t puntje van uw neus en laat een blik doden. Definitie van mode: het idee dat veel mensen tegelijk hebben over wat mooi is. Veel mensen tegelijk, dat klinkt behoorlijk democratisch, toch, mevrouw Wintour? Mode is ook: een heersende gewoonte of stijl, meestal van korte duur. Een one-day-fly op een vliegenmepper dus eigenlijk. Vandaag in, morgen uit. In zo’n rijk van gebakken lucht kunt u toch wel een béétje normaal gaan doen, mevrouw Wintour? Afgesproken? Oké, dan gaan we nu gezellig sámen met de lift.

 

 

 

 

 

 


 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.7 °C
ONO4
Beurs AEX
AEX 512.1
+ / - +0.51%