Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

Catherine Keyl

Columniste

Catherine Keyl

Catherine Keyl begon als verslaggever bij NCRV's Hier en Nu, maakte voor de Nederlandse televisie honderden talkshows en series, onder andere Catherine zoekt God. Ze heeft nu haar eigen website, Catherine.nl en geeft het magazine CatherineNU uit. Catherine is regelmatig te gast in diverse tv programma's, leidt congressen en maakt films.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Gepakt

06 FEB 2013 Catherine Keyl

Waarom werd ik nou zo kwaad toen Samson tegen Marielle Tweebeke zei: ’Ouderen zijn nu eenmaal de meest vermogende bevolkingsgroep in Nederland’?

Omdat de vraag daarna had moeten zijn: ’Wat had u dan gewild, de jongeren?’ Niet om het één of ander, maar wij hebben er wel jarenlang voor gewerkt.

In mijn persoonlijke geval zelfs veertig jaar, dag en nacht, zonder ook maar één dag mijn hand op te houden bij de sociale dienst. En ja, dat wou ik graag zo houden, dus ik heb een spaarbuffer.

Ik ben ook begonnen op een zolderkamer met een lekkend raam zodat ik ’s morgens wakker werd met een berg sneeuw op m’n bed. Geeft allemaal niks, word je groot van.

En natuurlijk, de meesten van ons hebben een huis. Dat maakt een groot deel van ons vermogen uit. Maar ik hoef Samson toch niet uit te leggen dat zo’n huis op dit moment als een molensteen om je nek kan hangen, omdat je je blauw betaalt aan de steeds hoger wordende vaste lasten en omdat je het niet kunt verkopen.

Misschien irriteerde zijn opmerking me wel zo omdat ik net mijn spaarcentjes bij de SNS ben kwijt geraakt.

In 2006 kocht ik aandelen SNS omdat het een bank van de Vakbonden en de Nutsspaarbank was. Als kind ging ik al met mijn moeder op mijn spaarbankboekje een stempel halen als we weer wat gespaard hadden. De SNS Bank zou een tegenwicht zijn voor de banken van het grootkapitaal. Nou, we hebben het gezien. Mijn geld is gewoon onteigend. Rusland 1950, zou ik zeggen. Hoe is het mogelijk dat hier niemand tegen in opstand komt?

Denkt dan werkelijk iedereen dat je als aandeelhouder grootkapitalist bent? Ik was gewoon een kleine spaarder. Alleen hoopte ik met aandelen iets meer rendement te maken dan de suffe 2% die je op een spaarrekening krijgt. De mensen die geen risico namen, worden nu beschermd. Ja, een ondernemend landje.

Het heeft natuurlijk geen enkele zin een hetze tegen een van de vroegere leidinggevenden te beginnen. En al helemaal niet om zo iemand te mailen dat hij z’n bonus terug moet geven, wat een zielige onzin is dat.

Dan lijkt het me beter de hedge-fondsen aan te pakken, die nog even 26 miljoen in hun zakken stopten toen de SNS ten onder ging.

Wat wel zou moeten gebeuren is dat de foute mentaliteit van de bankiers definitief wordt aangepakt.

Ik hoorde een radioverslag bij het hoofdkantoor van SNS, een paar weken geleden. Een werknemer die naar buiten kwam zei tegen de verslaggever: ’Ik ga op wintersport en als ik terugkom merk ik wel of ik ambtenaar geworden ben.’

Het treurige is, dat die bankmensen allang ambtenaren zijn. Ze lopen immers geen enkel risico? Hun salaris gaat gewoon altijd door. Ze weten niet wat het is als een klant je niet op tijd betaalt, zodat je de salarissen niet kunt betalen. En ze weten ook niet dat er extra zorgvuldigheid zou moeten zijn met geld van een ander. Kan het schelen, het gaat toch van de grote hoop.

Kijk, ik heb er niet eens bezwaar tegen als de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, meneer Samson.

Maar wat ik verschrikkelijk vind, is dat je met dit soort ongenuanceerde uitspraken juist jong tegen oud opzet. Daar is onze maatschappij niet bij gebaat. Formeel is het ongetwijfeld zo dat de ouderen de rijkste bevolkingsgroep zijn, maar die rijkdom is behoorlijk betrekkelijk, zoals ik hierboven heb proberen te schetsen.

En dan ben ik nog niet eens begonnen over de korting op het pensioen van 3,5% per 1 april, ook veroorzaakt door die slimme bankjongens en hun beleggingstrategieën.

Meer Catherine op www.catherine.nl

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 512.15
+ / - +0.56%