Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

Catherine Keyl

Columniste

Catherine Keyl

Catherine Keyl begon als verslaggever bij NCRV's Hier en Nu, maakte voor de Nederlandse televisie honderden talkshows en series, onder andere Catherine zoekt God. Ze heeft nu haar eigen website, Catherine.nl en geeft het magazine CatherineNU uit. Catherine is regelmatig te gast in diverse tv programma's, leidt congressen en maakt films.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vallende sterren

20 FEB 2013 Catherine Keyl

Het zijn er nogal wat, de laatste tijd. Tiger Woods, Lance Armstrong, Oscar Pistorius. Maar ook Cees van der Hoeven, de bejubelde baas van Ahold en Sjoerd van Keulen de veel geprezen man bij SNS. Strauss-Kahn, de Franse premier-to-be, die een ordinaire vrouwenuitbuiter bleek te zijn. En niet te vergeten Saville, de Britse BBC presentator, die honderden meisjes verkrachtte.

Ze vallen naar beneden als de Twin Towers, terwijl golven van walging en verachting om hen heen spoelen. Hoe kwamen ze eigenlijk aan de top? Zijn het ‘andere’ mensen, hebben ze een verschillend dna, kunnen ze iets dat niemand kan? En waarom zijn het voornamelijk mannen die dit overkomt? Het meest logische antwoord is: omdat er meer beroemde mannen dan vrouwen zijn. Uit onderzoek blijkt dat mannen meer risico’s durven nemen, dus dat is een goede reden. Maar er gebeurt ook iets engs als mannen de sterrenstatus bereiken.
 

Het beste voorbeeld daarvan is Saville. Iedereen wist wat hij deed, maar niemand zei iets, want de Ster is onaantastbaar. Is iedereen dan zo bang voor de Ster? Ik ken het fenomeen uit Hilversum. Ook daar lopen mensen rond die zichzelf Ongelooflijk Goed en Fantastisch vinden. En niemand durft te zeggen: nou, je bent wel goed, maar je zou een beetje kunnen dimmen?


Ik heb ze gezien, de lakeien en wierookverspreiders in de omgeving van Beroemde Mannen. Ze zien de Ster als een halve God. Fouten zijn ondenkbaar. Trouwens, als je voor een Ster werkt moet je uitkijken: kritiek op het verkeerde moment kan je je kop kosten. Omdat iedereen in de omgeving van de Ster geld aan hem verdient. En de Ster zichzelf ongegeneerd Geweldig vindt.
 

We weten allemaal dat we zwakke punten hebben. Blijkbaar is het toch zo, dat als je de hele dag gezegd wordt dat je bijzonder, zeldzaam of fantastisch bent, je daarin gaat geloven. En nu komt het belangrijkste verschil met vrouwen: dat je dan geen zelfkritiek meer hebt. Ik ken eigenlijk maar twee vrouwen die publiekelijk afgingen: Winnie Mandela en Martha Stewart.


Winnie was de vrouw van Nelson Mandela en betrokken bij een moord op de 14 jarige Stompie. Martha Stewart is de tegenpool van Oprah Winfrey. In de VS heeft ze een heel publiciteitsimperium met tv programma’s en bladen. Ze werd veroordeeld voor het handelen met voorkennis in aandelen en zat vast.
 

Vrouwen blijven over het algemeen meer met hun beide benen op de grond staan. Jazeker, ook zij zijn soms Sterren, maar als je kind over je heen kotst, als je in de rij bij de supermarkt moet staan en als je echtgenoot zegt dat je heel leuk bent maar ook je fouten hebt, dan kijk je toch even anders tegen de werkelijkheid aan.
 

Die zelfkritiek bleek toen omroepbestuurder Shula Rijxman voorstelde dat er meer gespecialiseerde vrouwen op tv moesten komen. Hoewel vrouwen de naam hebben ijdeler te zijn dan mannen, hoeven de meesten niet zo nodig. Ze hebben vaak al twee banen en kinderen en kunnen hun tijd beter gebruiken dan op tv belangrijk te gaan zitten doen.


Daarom zijn vrouwen veel leuker dan mannen, maar door diezelfde eigenschap zie je ze ook minder. En dus zijn er ook minder vrouwelijke Gevallen Sterren.
 

Meer Catherine op www.catherine.nl

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.6 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 508.21
+ / - -0.65%