Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

Daphne Deckers

Columniste

Daphne Deckers

Daphne Muriël Deckers is van alles wat. Ze is ex-topmodel, dé vrouw van ex-toptennisser Richard Krajicek, presentratrice van onder meer Hollands Next Topmodel en succesvol schrijfster.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

‘Ik kan die smerige dievegge wel wurgen’ 

Spaarcentjes

02 FEB 2013 Daphne Deckers

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Deze keer doet ze woedend haar beklag over de diefstal van haar tantes spaargeld.

Foto: Hans de Kort

Ik ben boos. Nee, ik ben razend! Wat is het geval? Ik heb een lieve tante van 72. Ze is alleenstaand, moeilijk ter been en heeft last van reuma, waardoor haar vingers krom groeien. Maar ondanks dit alles laat zij zich niet kisten. Ook niet door het armetierige AOW’tje waar ze van rond moet komen, hetgeen “te weinig is om van te leven, maar te veel om van dood te gaan.” Mijn tante is altijd positief gebleven. Want je moet kijken naar wat er allemaal nog wél is, zegt ze. En het februarizonnetje is gratis, toch? Maar soms laat ze met haar stijve vingers haar bril vallen, en dan moet er een nieuwe komen. Of ze heeft meer behandelingen bij de fysiotherapeut nodig dan ze krijgt vergoed. En stel dat haar koelkastje kapot gaat! Dit zijn allemaal financiële aanslagen voor haar éénpersoonshuishouden. En dus heeft mijn tante gespaard. Euro voor euro. Op alles beknibbeld, jarenlang. Passen en meten van haar toch al karige pensioen. Het resultaat? Een buffertje van 900 euro.

Het was niet makkelijk om bij elkaar te sparen, zegt ze. Maar het geeft rust in het hoofd, zo’n potje voor noodgevallen. En nu is het weg. Gestolen, door een takkenwijf dat loert op weerloze bejaarden. Mijn tante stond te pinnen bij een automaat, en er stond een mevrouw achter haar te dringen. “Mag ik misschien wat privacy?,” had ze nog netjes gevraagd. Daarna ging ze naar de Hema om iets kleins te kopen. Ze heeft altijd een beetje moeite om met haar pijnlijke vingers haar portemonnee in en uit de tas te krijgen. Wéér gedrang van achteren in de rij. Was dat nu diezelfde mevrouw als net? Nee, niet argwanend zijn. Oude mensen worden zo achterdochtig. Zo wilde zij niet zijn. Eenmaal thuis bleek haar portemonnee verdwenen. Het begon haar te duizelen: het geld dat ze had gepind was het geld waar ze deze week van moest leven! Met wandelstok en al terug naar de Hema. Niemand een portemonnee gevonden. Met bonzend hart naar de SNS bank, om haar pasje te laten blokkeren.

Daar blijkt de 900 euro van haar rekening te zijn gepind. Mijn tante valt letterlijk om. Alles wat ze heeft. Ieder dubbeltje dat ze heeft omgedraaid. Weg. “U komt er wel érg laat achter dat uw portemonnee is gestolen,” zegt een medewerker van de SNS bank. Er zat drie kwartier tussen. Tja. Zo vaak gebruikt mijn tante haar portemonnee niet. En: “Als de pincode is gebruikt, krijgt u het geld niet terug. Zo is het nu eenmaal.” Mijn tante schuifelt radeloos naar het politiebureau. Daar krijgt ze uitvalsverschijnselen van de schrik: alles is weg! De agenten zijn heel aardig, en nemen uitgebreid haar aangifte op. En dan? Dan niks. Van wie moet ze iets terugkrijgen? Razend ben ik, als ik de telefoon met haar heb neergelegd. Ik kan die smerige dievegge wel wurgen. Wat ben je ermee gaan doen, takketrol? Heb je een iPhone gekocht, om erbij te horen? Heb je een lekkere vakantie geboekt? Ben je duur uiteten geweest? Ik hoop dat je erin stikt, echt waar. Ga je schamen!

 

 

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.4 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 513.26
+ / - +0.22%