Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

Daphne Deckers

Columniste

Daphne Deckers

Daphne Muriël Deckers is van alles wat. Ze is ex-topmodel, dé vrouw van ex-toptennisser Richard Krajicek, presentratrice van onder meer Hollands Next Topmodel en succesvol schrijfster.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

 ‘Wat als jij lekker bloot nu toevallig wél mooi vindt?’ 

Veertig procent

23 FEB 2013 Daphne Deckers

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Deze keer schrijft ze over het effect van wat blote huid op mannen.

Foto: Hans de Kort

Ik heb weer wat nieuws geleerd: de ‘veertig procent regel’. Op een avondje-uit schijn je de meest positieve mannelijke aandacht te trekken wanneer veertig procent van je lichaam bloot is. Niet meer en niet minder. De Universiteit van Leeds heeft hier een serieus onderzoek aan gewijd, en de uitkomst was duidelijk: dertig procent of minder bloot werd als ‘te netjes’ gezien, en vijftig procent of meer als eh… ‘niet zo netjes’. Ik vind het eigenlijk best ergerlijk dat mannen nog steeds van alles over het karakter van een vrouw (of over haar intenties, laat staan over haar seksuele moraal) menen te kunnen aflezen uit haar kleding. Laatst kreeg ik van iemand een grappig bedoelde foto via WhatsApp, met daarop de achterkant van een bloot vrouwenbeen, met een rokje opgetild tot aan haar billen. Boven haar enkel was een streepje getekend met daarnaast: oma. Bij het streepje op haar kuit stond: preuts. Onder de knie: ouderwets. Op de knie: netjes. Boven de knie: flirterig. Halverwege het bovenbeen: gewaagd. En daarboven in vier streepjes tot aan haar bil, respectievelijk: uitdagend, ze vraagt erom, slet, hoer.

Hoewel zo’n foto ongetwijfeld met een knipoog is bedoeld, vind ik het níet grappig. Maar het past wel bij de uitkomsten van het onderzoek van de Universiteit van Leeds. Vrouwen die veertig procent naakte huid tonen, worden ruim twee keer zoveel aangesproken als vrouwen die – in de ogen van mannen – te veel of te weinig huid laten zien. Maar wat is nu eigenlijk ‘veertig procent’? Volgens de onderzoekers zit je met een mouwloos jurkje en blote benen tot iets boven de knie al aan je tax. Dat is precies genoeg naakte huid om bij de heren de voelsprieten omhoog te doen gaan, maar niet dusdanig veel dat er ook nog alarmbellen afgaan. Tja. Dat verschilt helemaal niet zoveel met de klassieke keukentegel: ‘Naast een decolleté doen de benen niet mee.’ Precies wat je moeder altijd al zei: ben je laag van voren, dan kun je niet óók nog eens kort van onderen. Maar waarom eigenlijk niet?

Voor mezelf vind ik het niet zo mooi, te veel bloot in één outfit. Een jurk met een blote rug heeft niet voor niets een hooggesloten voorkant; het gaat allemaal om de dosering, om het evenwicht, het spel tussen verhullen en bedekken. Maar wat als jij lekker bloot nu toevallig wél mooi vindt? Moet je dan vanaf nu in percentages gaan denken omdat mannen anders te weinig of juist te veel van je denken? Het is al treurig genoeg dat in sommige Engelse steden ‘moslimpatrouilles’ de uitgaanswijken afkammen om meisjes die zich naar hun smaak te bloot kleden, bestraffend toe te spreken. Maar sinds het onderzoek in Leeds besef ik dat er geen religie aan te pas hoeft te komen om mannen ideeën te geven over hoeveel naakte huid wel of niet acceptabel is. Dat oordeel zit er blijkbaar al ergens diep ingebakken. Rest de vraag: wat moeten we met deze ‘veertig procent regel’? Moeten we het serieus nemen? Of is het gewoon een laatste mannelijke oprisping vanuit de wetenschap dat vrouwen tegenwoordig de broek aanhebben?

 

 

 

 

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
6.5 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 511.53
+ / - -0.21%