Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: Peter Schoonen
do 03 okt 2013, 05:30

Recept van Felix Wilbrink

Zelf marshmallow’s maken

Kinderboekenweek, wat heeft dat nu met onze kookrubriek te maken? Welnu, dat zijn Jonah Freud, eigenaresse van de Kookboekhandel en Cees Holtkamp, topbanketbakker in ruste (nou, volgens mij is hij  drukker dan toen die nog in zijn gelijknamige winkel stond).  Samen maakten ze al de mooie boeken ’Koekje’ en ’De Banketbakker’.

Nodig:

  • 15 gr bladgelatine
  • 100 gr gepureerde frambozen (of ander rood fruit)
  • 20 gr water
  • 140 gr suiker
  • 50 gr honing
  • 3 eiwitten
  • 100 gr suiker
  • 75 gr poedersuiker
  • 25 gr maïzena

Klaarmaken

Kinderboekenweek, wat heeft dat nu met onze kookrubriek te maken? Welnu, dat zijn Jonah Freud, eigenaresse van de Kookboekhandel en Cees Holtkamp, topbanketbakker in ruste (nou, volgens mij is hij  drukker dan toen die nog in zijn gelijknamige winkel stond).  Samen maakten ze al de mooie boeken ’Koekje’ en ’De Banketbakker’. Er is geen enkele gram in die boeken die Holtkamp niet nauwkeurig heeft nagewogen. Er staat geen lekkernij in die niet zorgvuldig is gebakken, gekeurd en eventueel opnieuw gebakken. Dat hele proces is ook nog eens door Ronald Hoebens gefilmd voor zijn prachtige foodtube.nl.  En nu is er dus De Kleine Banketbakker, ISBN 978 90 805684 7 1  en dat is een letterlijk heerlijk boek voor jouw kinderen of kleinkinderen. Kinderboekenweek dus. En daarmee gewapend ga jij met je (klein)kinderen heerlijk bakken.

En dan leer je ze bijvoorbeeld om zelf marshmallows te maken. Zoveel kan ik je wel vertellen, je kan daarna als ouder of grootouder nooit meer stuk, dus. Nooit meer. De eeuwige held voor de duur van een hele jeugd.

Week de gelatine in koud water. Breng de frambozenpuree met 20 gram water en 140 gr suiker en de honing aan de kook. Zet de keukenthermometer (ja, die moet je echt even kopen) in de pan en laat dit mengsel koken tot de thermometer 116 graden C aangeeft, haal de pan dan van het vuur. Klop de eiwitten met 100 gr suiker helemaal stijf. Giet de warme frambozenpuree en de uitgeknepen gelatine bij het eiwit, blijf kloppen tot de thermometer nu 40 graden C aangeeft. Meng poedersuiker met maïzena. Bedek een bakvorm met bakpapier en strooi daar met een zeef een dun laagje suiker/maïzena over. Giet het mengsel er over en laat 3 uur stijf worden. Snij in blokjes met een pizzasnijder en haal nog even door de suiker/maïzena.  Hall of Fame! Minstens!


Meer recepten vind je op onze pagina Eten en genieten


Reacties

Nu populair
Actueel
Meest gelezen
Wat te doen met je allereerste...
`Leuk zo’n taartje, maar wat is eigenlijk de bedoeling hiervan?` vraagt dit jongetje zich vast af....