Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vragen aan voedingsdeskundige Amber Albarda

Traag werkende schildklier

11 FEB 2011

Voor VROUW beantwoordt voedingsdeskundige Amber Albarda al je vragen omtrent voeding, bewegen en gezond leven.

Beste Amber,  Ik heb met veel plezier je boek gelezen en heb er wel een vraag over. Ik heb al 18 jaar een te traag werkende schildklier en het lukt me dan ook zeer moeilijk mijn gewicht te laten zakken. Hoe belangrijk is het voor mij om eerst eens een test te laten doen of ik niet een vitaminen-/mineralentekort heb? Ook ben ik vegetariër en ik slik verder geen preperaten erbij, juist omdat ik al schildkliermedicijnen slik staat dat me een beetje tegen.

Groetjes Heidi


Beste Heidi,

Je schrijft er niet bij wat de reden van je traag werkende schildklier is, maar de meest voorkomende achterliggende reden is de auto-immuunziekte Hashimoto's. Bij deze erfelijke aandoening die 7 maal vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, valt je eigen immuunsysteem je schildklier aan, waardoor deze trager gaat werken. Alhoewel erfelijk, vermoedt men de laatste tijd steeds vaker dat allerhande vervuiling en chemische stoffen waar ons lichaam dagelijks mee te maken krijgt en de opbouw van (of eigenlijk het vrijkomen van de opgebouwde) pesticiden in ons vetweefsel er bij personen die hier gevoelig voor zijn er ook aan bijdraagt.

Omdat je vegetarisch bent ga ik ervan uit dat je veel groenten, bonen, peulvruchten en fruit eet. Dit is een weldaad voor je lijf, maar gezien de recente mening over de rol die vervuiling in deze aandoening speelt is het aan te raden waar mogelijk te kiezen voor onbespoten producten (zeker bij het zachte groente en fruit). Een andere zorg is het feit of je als vegetariër wel genoeg (dierlijke) eiwitten binnenkrijgt. Wist je dat je schildklier eiwitten uit bronnen zoals eieren en vis nodig heeft om schildklierhormonen aan te maken? Een veganistisch voedingspatroon is voor mensen met een traag werkende schildklier dus niet de meest optimale keuze.

Het is daarom niet zozeer de vraag of je een vitaminen- en mineralentest moet laten doen, alhoewel ik dat wel zou aanraden, omdat het enzym dat de conversie van T4 in T3 mogelijk maakt voldoende van het mineraal selenium nodig heeft om te functioneren. Andere ondersteunende voedingsstoffen voor optimale schildklierwerking zijn o.a. zink, vitamine D en visolie. Tekorten aan deze voedingsstoffen zijn voor iemand met jouw aandoening dus niet handig en een test kan je zeker inzicht geven. Maar belangrijker is de vraag of je wel het juiste voedingspatroon hanteert om een optimale aanvoer van essentiële voedingsstoffen te garanderen voor iemand met jouw aandoening.

Het beste dieet voor iemand met een schildklier die uit balans is, is een laag-glycemisch, eiwitrijk dieet met voldoende essentiële vetzuren. Naast voldoende plantaardige vetten zoals olijfolie, noten, zaden en avocado's, zaken die je met jouw vegetarische voedingspatroon ongetwijfeld vaak eet, is het regelmatig consumeren van vette vissen zoals zalm, makreel, haring etc. ook bijzonder van belang. Alhoewel ik me kan voorstellen dat je met jouw overtuiging liever voor visolie supplementen kiest.

Goede kwaliteit scharreleieren zijn daarnaast een bijna perfecte voedingsbron omdat ze naast goede kwaliteit eiwitten ook een flinke hoeveelheid essentiële vitaminen en mineralen bevatten die jouw lichaam nodig heeft om goed te functioneren (en geloof niet in het fabeltje dat je maar twee eieren per week zou mogen eten). Het aminozuur tyrosine dat je naast vegetarische bronnen zoals pompoenpitten, amandelen, zeewier (een goede jodiumbron), bananen, haver en sesamzaadjes vooral verkrijgt uit dierlijke eiwitten zoals eieren, melkproducten, vis en vlees, verzadigt niet alleen en helpt je daardoor minder te eten, maar ondersteunt ook gezonde schildklierfunctie en is daarom ook nodig.

Een royale aanvoer van voedingsstoffen en met name antioxidanten is voor jou ook zeker geen overbodige luxe, dus de combinatie voldoende groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, bonen, goede vetten, hele granen en eiwitten blijft voor jou de beste. Supplementen kunnen je in het geval van een tekort wel degelijk helpen, maar pas op dat je supplementen waar ijzer in zit niet te dicht op je schildkliermedicijnen slikt. Laat er zeker vier uur tussen zitten. Beweging is daarnaast ook belangrijk, dus wees actief en veel buiten. Zaken om te vermijden zijn uiteraard suiker (ontregelt je hormoonspiegel), afhaalmaaltijden, fast food en veelal bewerkte (chemische) voedingsmiddelen.

Als laatste ben ik geneigd te zeggen dat het eigenlijk geen 18 jaar zou moeten duren eer jouw schildklier met medicijnen weer optimaal werkt. Je overgewicht zou op het moment dat je goed 'ingeregeld' bent moeten afnemen. Ik weet te weinig van de rest van je levensstijl om de reden te kunnen aanwijzen, maar soms heeft een traag werkende schildklier ook te maken met stresslevels en bijnierfunctie. Je bijnieren, die het hormoon cortisol aanmaken, spelen een grote rol in schildklierfunctie. Een te hoge aanmaak van cortisol (vaak een teken van langdurige stress of soms het continue grootverbruik van voor je lijf artificiële oppeppers zoals sterke koffie of Redbull drankjes) kan de conversie van T4 in T3 hinderen. Probeer langdurige stress daarom zoveel mogelijk te vermijden en volg een dieet wat de aanmaak van schildklier hormonen stimuleert.

Als je het gehele plaatje in de gaten houdt zou je je aandoening goed moeten kunnen managen. Succes!

Hartelijke groet,

Amber Albarda

Heb jij ook een vraag voor Amber mail die dan naar vrouwinbeweging@telegraaf.nl

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
8.6 °C
O2
Beurs AEX
AEX 509.32
+ / - -0.43%