Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Mede mogelijk gemaakt door Becel pro-activ

Negen tips voor gezonde voeding voor het hart

28 DEC 2012

GEEN - Soms lijkt het dat gezond eten alleen maar gaat over minder eten. Je bent vast verrast te horen dat genieten van je brood of je gekookte groente met Becel pro-activ gezonder is voor het hart dan geen margarineproduct te gebruiken. Dat komt omdat Becelpro-activ plantensterolen bevat. Het is aangetoond dat de inname van 1,5 - 2,4g plantensterolen per dag het cholesterol na 2 tot 3 weken met 7 tot 10% kan verlagen*.

Foto: Becel

Negen tips voor een gezonde voeding voor het hart:

1. Kies gezonde vetten – Enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten zijn goed voor de gezondheid van het hart. Verzadigde vetten zijn niet goed voor de hartgezondheid. De vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Onverzadigde vetten vind je in plantaardige olie zoals dieetmargarine en -halvarine, noten, vette vis en vloeibare bak- en braadproducten. Verzadigde vetten vind je in volle melkproducten, vet vlees, koek, chips en gebak.
 

2. Kies magere of halfvolle melkproducten, magere yoghurt en 30+ kaas – Gebruik ook magere yoghurt, light room of magere kwark voor het bereiden van gerechten of toetjes.
 

3. Ga voor vis en gevogelte – in plaats van vet vlees dat veel verzadigde vetten kan bevatten. Probeer vlees ook eens te vervangen door bonen of peulvruchten.
 

4. Zet vette vis op je menu – zoals haring, makreel, zalm of forel. Vette vis zit vol omega3 visvetzuren. Eet elke week twee keer vis, waarvan een keer vette vis.
 

5. Eet volop voedingsvezels – Vervang wit brood en pasta voortaan door volkoren soorten. Graanproducten, groente, fruit en peulvruchten als bonen en linzen zitten vol vezels.
 

6. Eet elke dag minstens 200 gram groente en 2 stuks fruit – Varieer daarbij volop, niet alleen in soorten maar ook in kleuren. Zo krijg je vitamines, mineralen en vezels binnen die je goed kunt gebruiken.
 

7. Gebruik in de keuken producten die zijn gemaakt van plantaardige olie – zoals vloeibare margarine, in plaats van roomboter. Olie van zaden en noten is rijk aan onverzadigde vetten. Gebruik op brood in plaats van roomboter voortaan een smeerbaar margarineproduct.
 

8. Eet ongezouten noten of zaden tussendoor in plaats van gebak en koek – Waarom maak je niet je eigen mix van zaden, ongezouten noten en gedroogd fruit voor een gezond e snack o nder hand bereik.
 

9. Wees zuinig met zout – Experimenteer met kruiden en specerijen en vermijd zoute snacks als chips.
 

* Becel pro-activ bevat plantensterolen. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire  hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 512.15
+ / - +0.56%
Meer Premium