Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Becel

Als steuntje in de rug om die gezonde voornemens dit jaar wél te laten slagen, is VROUW  in samenwerking met Becel pro-activ 30 dagen lang jouw coach

Samen aan de slag!

31 DEC 2012

GEEN - Fier boven aan de lijst met goede voornemens  voor 2013 prijkt afvallen.  Gevolgd door de wens gezonder te eten en meer te sporten. De belangrijkste reden:  we zijn te zwaar en voelen ons niet fit. Dat blijkt uit de Vrouw-Goede Voornemens Enquête.

Het slechte nieuws: nog geen drie op de tien mensen houdt zijn goede voornemens vol. Een kwart geeft het uiteindelijk op, en bij ongeveer de helft mislukt de poging om anders en gezonder te leven. Maar we blijven het proberen.  Een kleine dertig procent was dit jaar nooit eerder zo gemotiveerd. 70% is hoopvol dat het dit keer lukt, maar ziet dat nog niet al te positief in. Goede voornemens en gezonde voeding; hoe pak je dat aan?


Aanpak

Wat wordt de aanpak? Tien procent zal begeleiding zoeken bij het uitvoeren van zijn gezonde voornemens. Twaalf procent zoekt zijn heil in de sportschool, een derde gaat voor een dieet, maar het merendeel gaat het op karakter doen. En in veertig procent van de gevallen samen met het gezin: partner en/of kind(eren).


Discipline?

Bijna twee derde van de mensen met goede voornemens had voor 2012 ook goede voornemens; in de helft van de gevallen waren dat ook precies dezelfde als voor 2013. De belangrijkste reden dat deze mislukten is volgens het merendeel onvoldoende discipline (56%), gevolgd door te hooggespannen verwachtingen (20%) en het ontbreken van reële doelen (17%).

Niet alleen een maagdelijk nieuw jaar dat voor ons ligt, ook het einde van de vakantie wordt door heel wat mensen aangegrepen om hun slechte gewoontes te veranderen. 30 procent neemt zich zelfs iedere maand opnieuw voor om het écht anders te gaan aanpakken.


Verboden

Chocola (31%), snacks (18%), frituur (16%) chips (14%) en alcohol voeren de lijst van verboden geneugten voor 2013 aan. Frisdrank werd met 5% veel minder vaak genoemd als antwoord op de vraag wat er na de feestdagen voorlopig niet meer in het boodschappenkarretje terechtkomt. 

Toch  willen we vooral graag minder suiker nuttigen (35%), gevraagd naar wat we het liefst aan onze voedingsgewoonten veranderen. Gevolgd door meer groente en fruit (een kwart van de respondenten) en daarna pas minder slechte vetten eten (één op de vijf).

Misschien letten we al heel goed op vet. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan het meest op vetten te letten als het gaat om gezond(er) eten.


Sport

Blijft natuurlijk de vraag waarom het ons dan toch niet lukt af te vallen. Zeker wanneer je bedenkt dat bijna een derde van de mensen regelmatig zegt te sporten; een kleine 10% zelf vaak en een kleine 40% sport wel, maar onvoldoende. Er zijn overigens maar weinig mensen die sporten omdat ze het leuk vinden. De helft doet het omdat het goed voor ons is; een derde om af te vallen.   

Iets meer dan een derde van de respondenten vindt dat hij een gezond gewicht heeft. Nog wat minder mensen zegt gezond te leven. Het kan beter, zegt de meerderheid.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.5 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 509.28
+ / - -0.05%
Meer Premium