Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: stock.xchng

Als steuntje in de rug om die gezonde voornemens dit jaar wél te laten slagen, is VROUW  in samenwerking met Becel pro-activ 30 dagen lang jouw coach

Koffie, alcohol en tabak: de feiten

06 JAN 2013

GEEN - Van roken weten we het wel: als we gezonder het jaar in willen, moeten we daar mee ophouden. Maar hoe zit het met dat glaasje rood? Met ons oer-Hollandse bakkie troost of alle sterke Italiaanse varianten waarvan we dagelijks vele bekertjes wegdrinken?  Wat doen die met de gezondheid van ons hart?

Roken

Stoppen met roken is een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen voor de gezondheid van je hart, zelfs als je al jaren rookt. Wil je graag van het roken af? En kun je wel wat hulp gebruiken? Bespreek dit dan met je huisarts. Hij of zij kan je daarin begeleiden of adviezen geven. Met hulp is de kans op slagen ook groter. Op www.stivoro.nl vind je ook adviezen en tips. Stoppen met roken heeft niet alleen veel gezondheidsvoordelen op de lange termijn. Wist je dat je al binnen enkele uren nadat je gestopt bent meer lucht krijgt? Roken zorgt er namelijk voor dat er minder zuurstof in je bloed beschikbaar is. En binnen een paar dagen al kun je weer meer genieten van geuren en smaken.


Koffie

Van sommige koffiesoorten weten we dat ze het cholesterolgehalte licht kunnen verhogen. Bijvoorbeeld Turkse of Griekse koffie, en gekookte koffie (ook die van cafeïnevrije koffiebonen). Het cholesterolgehalte in het bloed wordt niet beïnvloed door gefilterde koffie, oploskoffie en koffiepads.

Toch moeten we daarbij een dikke kanttekening plaatsen. Ons huidige bakkie troost is steeds vaker een cappuccino, een dubbele latte, soms met chocola, slagroom of zelfs karamel, en dan natuurlijk een koekje erbij. Zo kunnen die koffiemomenten voor extra verzadigde, slechte vetten en suikers zorgen.


Alcohol 

Af en toe een glaasje alcohol kan geen kwaad. Het advies is om niet meer dan 1 glas (voor mannen 2) per dag te drinken en liever niet iedere dag.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.1 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 513.58
+ / - 0.0%
Meer Premium