Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Becel

Als steuntje in de rug om die gezonde voornemens dit jaar wél te laten slagen, is VROUW  in samenwerking met Becel pro-activ 30 dagen lang jouw coach

Kun je zelf je cholesterol meten?

11 JAN 2013

GEEN - Een hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterolgehalte zijn ongunstig voor de conditie van hart en bloedvaten.  Maar hoe weet je nu of jouw waarden normaal zijn? Kun je bijvoorbeeld zelf je cholesterol meten?

Je voelt er niets van

Omdat je van een verhoogd cholesterolgehalte niets merkt kan het slim zijn eens een test aan te vragen bij  de huis- of bedrijfsarts, zeker wanneer je ongezond leeft en eet, overgewicht hebt, rookt of veel stress hebt. Wil je weten of jij risico hebt op misschien een verhoogd cholesterol hebt? Doe dan hier een test.


Bij wie komt een verhoogd cholesterolgehalte voor?

Een verhoogd cholesterolgehalte wordt in sommige gevallen veroorzaakt  door erfelijke aanleg of bepaalde medicijnen. Ook hebben vrouwen na de overgang een grotere kans op een verhoogd cholesterolgehalte. Maar ook ongezonde voeding bijvoorbeeld, te weinig beweging, en overgewicht kunnen van invloed zijn op het cholesterolgehalte. En daar kun je zelf wat aan doen.


Hoe wordt cholesterol gemeten?

Het cholesterolgehalte kan worden bepaald door bloedonderzoek. Bij dit onderzoek worden vier waarden bekeken:  het totaal, het goede (HDL) en slechte (LDL)  cholesterol, en daarnaast bepaalde vetten in het bloed, ofwel de triglyceriden.  Vervolgens wordt dan de zogenaamde cholesterolratio berekend.  Deze ratio wordt bepaald door het totale cholesterolgehalte te delen door het goede HDL-gehalte.


Wat is verhoogd?

De Hartstichting hanteert als streefwaarde dat het totale cholesterol lager moet zijn dan 5 millimol per liter. Voor het slechte LDL-cholesterol geldt dat dit lager moet zijn dan 2,5 millimol per liter en voor de triglyceriden geldt vooral ‘zo laag mogelijk is goed’. Het goede HDL-cholesterol daarentegen moet juist weer zo hoog mogelijk zijn.


Meerdere metingen

Triglyceriden zijn vetten die gewoon voorkomen in onze voeding. Omdat wat je gegeten hebt van invloed kan zijn op de meting, is het belangrijk om je nuchter te laten prikken.  Aangezien het cholesterolgehalte van nature schommelt, zullen meerdere metingen nodig zijn om tot een betrouwbare uitslag te komen. En een betrouwbare uitslag kan eigenlijk alleen de huisarts  geven. Er bestaan weliswaar thuistests die onder meer bij de apotheek te koop zijn, maar omdat ook andere factoren als roken, overgewicht en leeftijd van invloed zijn op de conditie van  hart en bloedvaten, is het verstandig om gemeten cholesterolwaarden met een arts te bespreken.


Verhoogd, en dan?

Het totale cholesterolgehalte moet dus lager zijn dan 5 mmol/L. Ligt de waarde ergens tussen de 5 en de 6,5 mmol/L dan zullen aanpassingen in de voeding en leefstijl aanbevolen worden als eerste stap op weg naar een normaal cholesterolgehalte. Onder een gezond leefpatroon wordt verstaan gezond eten, meer bewegen, zo min mogelijk stress en – indien nodig – afvallen en stoppen met roken.  Voldoende groente (200 gram)  en fruit (2 stuks), vis en goede onverzadigde vetten helpen je om een gezond cholesterolgehalte te behouden. Daarnaast kun je ervoor kiezen om producten met plantensterolen te gebruiken als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl, om het cholesterol actief te verlagen.*


Cholesterol Informatie Box
Speciaal voor mensen die met een gezonde voeding en leefstijl het cholesterolgehalte willen verlagen is Becel pro-activ* ontwikkeld. De gratis Cholesterol Informatie Box van Becel pro-activ is een handig hulpmiddel hierbij. In deze box vind je onder andere een informatieboekje over cholesterol, tips en adviezen voor een gezonde leefstijl, recepten voor lekkere en gezonde gerechten, een drieweeks stappenplan om het cholesterolgehalte te verlagen en een kortingsbon voor een gratis kuipje Becel pro-activ 250 gram. Vraag de Cholesterol Informatie Box gratis aan.


*Becel pro-activ bevat plantensterolen. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.7 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 509.83
+ / - +0.1%
Meer Premium