Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Als steuntje in de rug om die gezonde voornemens dit jaar wél te laten slagen, is VROUW  in samenwerking met Becel pro-activ 30 dagen lang jouw coach

Mannen en vrouwenpraktijken

23 JAN 2013

GEEN - Gezonder leven werkt vaak net iets anders bij mannen dan bij vrouwen. Niet alleen qua bouw verschillen we, ook onze denk- en gedragspatronen zijn vaak anders. Dat vergt meteen ook een andere aanpak.

Foto: Becel

Een wereld van verschil

Wilma Koghee heeft in haar praktijk als diëtist en voeding- en beweegcoach al heel wat mannen en vrouwen begeleid in hun stappen naar een gezonder leven. “Het beoogde doel is vaak universeel en  samen te vatten in weer fit  en happy het leven beleven. Vaak met extra aandacht voor een goede hartgezondheid. Maar de weg daarnaar toe verschilt voor beide sexen – eigenlijk zelfs voor iedereen. Dat begint al bij binnenkomst.”


Vrouw vaker naar dokter

Wilma:  “Hoewel mannen en vrouwen die begeleiding zoeken bij een gezonder leefpatroon beiden meestal via de huisarts worden doorverwezen, zie ik in de praktijk meer vrouwen. Vrouwen stappen sowieso sneller en makkelijker naar een dokter. Vrouwen zijn in de praktijk meer bezig met voeding en gezondheid en willen goede adviezen graag uitproberen.”


De motivatie

“De mannen en de vrouwen die ik begeleid, willen vaak niet heel veel andere dingen eten”, vertelt de diëtiste. “Ze willen wel beiden gezond worden én blijven. Bij vrouwen speelt het uiterlijk daarbij een veel grotere rol dan bij mannen. Zowel mannen als vrouwen vinden de gezondheid van het hart belangrijk. Vrouwen maken zich vaker meer zorgen om de gezondheid van het hart van hun man dan omgekeerd.”


Ander leven

Wanneer je kijkt naar bepaalde ongezonde gewoonten en patronen, zie je ook wel wat verschillen. Wilma Koghee:  “Nog steeds zie je in  veel gezinnen  dat mannen al vroeg van huis vertrekken voor hun werk. Zonder ook maar iets te hebben gegeten, stappen ze de auto in, op weg naar een lange werkdag vol vergaderingen en lunchafspraken buiten de deur. Ja, ze stoppen nog even snel bij de pomp, het koffiebarretje of broodtentje bij kantoor. Voor de onvermijdelijke snack.  Dat is het gevaar van het overslaan van de belangrijkste maaltijd van de dag, het ontbijt. Vaak zit deze snack vol slechte verzadigde vetten. Deze vetten zijn ongunstig voor de gezondheid van het hart, omdat ze het cholesterolgehalte kunnen verhogen.  Of vrouwen dan wel ’s ochtends ontbijten met kinderen die op tijd naar de (middelbare) school gaan  is overigens ook een goede vraag om bij stil te staan.”


Mannen gaan sneller

“Ik zie dat veel mannen vrij nauwkeurig zijn in het opvolgen van leef- en voedingsadviezen. Ze gaan ervoor om te scoren. Daarbij wel aangetekend dat ze niet blij worden van groente, en graag een ruime portie vlees eten. Over die verhoudingen worden geregeld onderhandelingen gevoerd.
Een leuke ontwikkeling die ik in de 33 jaar praktijkervaring heb gezien is trouwens dat mannen zich steeds vaker in de keuken zijn gaan begeven. Koken, en het naleven en bereiden van gevarieerde recepten is dan ook iets dat mannen vanwege hun natuurlijke praktische inslag vrij goed kunnen.”


Universeel

Als het gaat om het bereiken van het beoogde doel, zijn mannen en vrouwen gelijk. Wilma: “Het geeft iedereen voldoening als veranderingen in voeding en  leefstijl leiden tot het  binnenhalen van ‘gouden plakken’ zoals een fitter gevoel. De instandhouding van een normaal cholestolgehalte in het bloed kan ook een gouden plak zijn.  De vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding draagt hiertoe bij en levert daarmee een bijdrage aan de gezondheid van het hart.

Speciaal voor mensen die met een gezonde voeding met voldoende groente en fruit en een gezonde leefstijl het cholesterolgehalte willen verlagen is Becel pro-activ* ontwikkeld. De gratis Cholesterol Informatie Box van Becel pro-activ is een handig hulpmiddel hierbij. In deze box vind je onder andere een informatieboekje over cholesterol, tips en adviezen voor een gezonde leefstijl, recepten voor lekkere en gezonde gerechten, een drieweeks stappenplan om het cholesterolgehalte te verlagen en een kortingsbon voor een gratis kuipje Becel pro-activ van 250 gram. Vraag hem aan op www.verlaagcholesterol.nl


*Becel pro-activ bevat plantensterolen. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

Becel pro-activ is vanuit voedingsoogpunt mogelijk niet geschikt voor zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen onder de vijf jaar. Gebruikers van cholesterolverlagende medicijnen dienen met hun arts te overleggen alvorens Becel pro-activ te gebruiken. Meer dan 3 gram plantensterolen per dag dient niet geconsumeerd te worden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
6.9 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 511.53
+ / - -0.21%
Meer Premium