Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Rob de Jong

VROUW in beweging: de aftrap

01 SEP 2014 Daphne van Rossum

Bronzen medaillewinnaar Carien Kleibeuker (36) is een bikkel. In de ochtend geeft ze uit naam van Team Yakult de hardloopclinic voor VROUW in het Amsterdamse Bos, waarbij we zo’n drie kilometer rennen en oefeningen doen, maar dan zit de dag er voor haar nog niet op. Ze moet volgens haar trainingsschema nog drie uur op een fiets in de middag. Wij — de deelneemsters van de VROUW in Beweging Clinic — hebben nog wel even aan haar gedacht terwijl wij in de sauna zaten van Spa Zuiver.

VROUW in beweging
Foto: VROUW
Carien Kleibeuker met dochtertje Annemijn
Carien Kleibeuker met dochtertje Annemijn
Foto: ANP

Toch weet Carien waarvoor ze het doet: „Ik ben aan het trainen voor het WK volgend jaar. Daar hoort een heel schema bij. Ik sport elke dag een paar uur. Tot drie jaar geleden heb ik echt veel hard gelopen. Nu combineer ik het met andere oefeningen en is het puur ter ondersteuning om harder te kunnen schaatsen. Verder fiets en skeeler ik veel.”

Maatschappelijke carrière

Op de vraag of ze altijd sportief is geweest vertelt ze: „Ik ben opgegroeid met sport. Eerst zwemles en dan als je je diploma’s had mocht je een sport kiezen, zo heb ik het met mijn dochter ook weer gedaan. Toen ik jong was ik al gefocust op tijd, mijn moeder moest klokken als ik rondjes om het huis rende en of ik sneller fietste dan mijn buurjongen. Tijd is de rode draad die door mijn sport heen loopt. Tijd kan ook structuur geven. Hoe kan ik sneller worden? Daarin is spelen met tijd de grote factor."

Foto: Rob de Jong

"Ik ben opgegroeid met het idee dat ik ook een maatschappelijke carrière moest hebben (Kleibeuker is fysiotherapeut, red.). Dat ik netjes moest studeren. Dat matcht niet altijd met topsport. Toen ik 23 was en in de kernploeg schaatste ben ik gestopt, omdat ik vond dat ik te oud werd. Toen ik 28 was heb ik meegedaan aan de spelen in Turijn, daar presteerde ik niet zo goed, omdat ik wilde schaatsen, maar ook de vraag had wat ik wilde met werk. Dat beïnvloedde mijn prestaties.”

Foto: Rob de Jong

Moeder én topsporter

„Toen ik moeder werd had ik ook niet het idee dat daar topsport bij hoorde, maar na een jaar ben ik toch wat gaan doen. Ik merkte dat ik snel beter werd en dat werkte verslavend. Ruim twee jaar geleden had ik de keus of ik echt ging voor het sporten. Ik ben gaan trainen en vond het heerlijk om na een dag werken mijn hoofd leeg te maken door buiten te sporten. Nu voel ik me sterker dan tien jaar geleden, dat verwacht je ook niet. Ik vond dat ik mijn conditie gemakkelijk weer op kon bouwen na de zwangerschap.”

Foto: Rob de Jong

Tips van Carien voor lezeressen om in beweging te komen en te blijven zijn:

  • Kies een sport die je leuk vindt. Als hardlopen je niet ligt, ga dan fietsen.
  • Buitensporten zijn makkelijker om te doen. Het levert veel energie op.
  • Kies een maatje.
  • Veel fysio’s bieden programma’s hoe je na je zwangerschap weer kan gaan sporten.
    Foto: Rob de Jong
Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.2 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 511.53
+ / - -0.21%
Meer Premium