Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Getty Images

'Jeetje meid, jij bent er vroeg bij! Ongelukje zeker?'

Jong moeder worden, verstandig?

25 MEI 2012 Hester de Waard

Vrouwen worden op steeds latere leeftijd zwanger. Hadden de meeste vrouwen rond 1970 het gezin al voor hun dertigste compleet, nu zijn ze eerder een uitzondering. Journaliste Hester de Waard had er op haar 26e al twee en vertelt over de voor- en nadelen.

Ik was 22 en zwanger, en ik kreeg reacties alsof ik een tienermoeder was.“Jeetje meid, jij bent er vroeg bij! Ongelukje zeker?”Toegegeven, mijn planning was het niet. Eerst werken, samenwonen, reizen en dan zo rond mijn 30e de eerste, net zoals iedereen tegenwoordig van plan is. Maar het kindje was meer dan welkom. Jeroen en ik hadden een goede baan, en we waren ervan overtuigd dat wij dit aankonden.Onbezorgde leven?

Ik hoor het mijn moeder nog zeggen toen we haar het nieuws kwamen brengen:“Ik vind het zo erg dat je onbezorgde leven nu al voorbij is.”Onbezorgd? Alsof ik tot dat moment geen zorgen had gekend! Maar ze had gelijk. Op het moment dat ik Wouter voor het eerst in mijn armen hield, wist ik dat dit iedere vorm van voorgaande zorg overtrof. Dit was geen te hoge rekening, kapotte auto of ruzie met een vriendin. Dit was een kind! Als hem iets zou overkomen, zou mijn leven nooit meer hetzelfde zijn.

Ik heb die eerste jaren heel wat angstige gedachten gehad…Wat als ik van de trap zou vallen,met Wouter in mijn armen?Wat als hij ernstig ziek zou worden?Wat als iemand ons zou aanrijden? Het was geen overbezorgdheid, het waren de zorgen die je als moeder,op welke leeftijd ook, standaard hebt. Daar waar mijn vriendinnen zich nog druk maakten om welk jurkje ze moesten aantrekken naar een feestje, maakte ik me druk om groeicurven, wilsbeschikkingen en de vering van de kinderwagen. Die twee werelden gingen moeizaam samen en ik trok steeds meer naar vriendinnen die ik had leren kennen tijdens zwangerschapsgym of op het kinderdagverblijf. En die waren allemaal een jaar of tien ouder.Zonder rekening

In de eerste jaren van mijn moeder-zijn vond ik het geweldig: praten over darmkrampjes, eerste woordjes en leuke kinderwinkels. Met mijn vriendinnen van vroeger – allemaal nog kinderloos – had ik nog steeds contact, al was het aanzienlijk minder. Maar steeds vaker bekroop mij het gevoel dat ik best weer ‘even’ terug zou willen naar mijn leven van voor Wout. Weer uitgaan, of de deur uitlopen om te doen wat ik wilde, zonder rekening te hoeven houden met wie dan ook. Dat lag niet aan mijn zoontje. Hij was en is met afstand het allerleukste jongetje dat ik ken. Maar ik had een innerlijke onrust en was blijkbaar minder klaar voor het leven dan ik destijds had aangenomen.

Lees het hele verhaal verder in VROUW-magazine van deze week

  Lees in VROUW Magazine (nr 22) van deze week of Hester nog steeds blij is dat ze jong moeder is geworden.

Is het onverstandig of juist slim om jong moeder te worden?

Praat met ons mee!

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter en Google+ !

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
5.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 495.35
+ / - +0.11%