Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kwart jonge vrouwen slachtoffer seksueel geweld

30 NOV 2009

DEN HAAG - Bijna een kwart van de meisjes en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar heeft ooit te maken gehad met seksueel geweld.

Bij jongens ligt dit met 4 procent een stuk lager. De meeste daders waren bekenden van het slachtoffer. Dat staat in de Landelijke Jeugdmonitor die minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin maandag in ontvangst heeft genomen.

Gedwongen

De monitor stelt dat jongeren ’schrikbarend’ vaak slachtoffer worden van seksueel geweld. Van de meisjes geeft 7 procent aan te zijn verkracht, onder jongens ligt dit op 3 procent. Een op de tien meisjes heeft zich wel eens gedwongen moeten uitkleden, een op de vijf is tegen haar zin betast onder haar kleren. Bij jongens komt dit ook voor, alleen veel minder vaak. Gedwongen orale seks ondergaan of uitvoeren, komt voor bij 7 procent van de meisjes en 4 procent van de jongens.

  De monitor geeft ook voor het eerst cijfers over kinderen die een echtscheiding meemaken. Elk jaar maken rond de 33.000 minderjarigen mee dat hun ouders gaan scheiden. Meer dan de helft van deze kinderen is jonger dan tien jaar. Ouders die uit elkaar gaan, kiezen er vaker dan voorheen voor om beiden bij de opvoeding van hun kinderen betrokken te blijven.

Jongeren

Maandag verscheen de Landelijke Jeugdmonitor voor de twee keer. Samenstelling is in handen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie voor Jeugd en Gezin. In de jeugdmonitor zet het CBS bestaande gegevens over kinderen en jongeren tot 25 jaar op een rijtje.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ZW2
Beurs AEX
AEX 509.25
+ / - -0.01%