Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

Anna en haar brugpieper

Anna en haar brugpieper

Anna’s zoon Jonas (12) gaat sinds het begin van dit schooljaar naar de brugklas. Een tijd vol veranderingen, afspraken, compromissen en nieuwe ontdekkingen voor zowel moeder als zoon.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vooruit dan maar

04 DEC 2012

GEEN - Het is zondagavond 19:40 uur, en Jonas is sinds gisterenavond, zelfde tijd, niet thuisgekomen. Dat is op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat er in de afgelopen 24 uur wel 4 momenten waren waarop we hadden afgesproken dat hij naar huis zou komen.

Het weekeinde begon op vrijdagmiddag, na wéken van weinig samen thuis, huiswerkstress op de late avond (21:30 uur: “oh ik moet nog aardrijkskunde maken, 3 tekeningen printen, en Mam, kun je me nog Frans overhoren?”), en de vroege ochtend (want de printerinkt was op en het papier ook; printen bij de buren), blessureleed bij het sporten enz., enz., had ik me voorgenomen dat wij dit weekeinde sámen met z’n twee iets zouden gaan doen. Naar het museum en naar de film, sushi eten en misschien wel naar nog een film. Dat vond  Jonas ook een goed plan, maar liever morgen (zaterdag), want vanavond had hij bedacht ‘met vrienden’ hier bij ons thuis te chillen (lees: The Voice kijken).  Oh, en aan hoeveel vrienden had u dan gedacht mijnheer popi-jopi? Hij zei: “Vier ofzo?’ Vier ofzo….. (tuurlijk, haal ik lekker chips, ijs en vieze stinkende energiedrankjes voor jullie, NOT!!) “Nou, twee lijkt me op zich meer dan genoeg”, wierp ik strategisch tegen, “maarreh een andere keer, want de film (Intouchables) die we nog willen zien draait alleen maar vandaag en begint om 17:00 uur. En daarna sushi eten, en als het lukt gaan we dan nog naar ‘Alles is familie’. “ Dat kon Jonas niet weerstaan, en zo gezegd, zo gedaan.

Zaterdag zou hij bij een vriendinnetje logeren hier in het dorp, maar al plan je alles nog zo wel, twitter achterhaalt dat snel, want: Jonas mocht met brugklasgenoot  M mee naar AJAX-PSV als hij wilde. Als hij wilde???...... Nou vooruit dan (1),  dat is natuurlijk geweldig om mee te maken als voetballiefhebber. Dus ik weer alles om- en afbellen, mobiel kennismaken met de Pa van brugger M, want ja, moeders kent al die mensen niet van de nieuwe school. Met  die mij onbekende vader van dat mij evenzo onbekende vriendje afgesproken om Jonas dan om 19:40 op het fastfood-parkeerterrein bij het voetbalstadion af te leveren.

Na de wedstrijd zou hij thuis gebracht worden, maar nog voor ik goed en wel weer in de file rond de Arena richting huis stond kwam er een sms of ‘ie ook mocht blijven slapen. Nou vooruit dan (2), ik haal je morgenochtend daar op, dan kunnen we direct door naar de Escher-tentoonstelling waar we naar toe wilden.

De volgende ochtend bel ik hem dat ik eraan kom, ook om het adres te achterhalen, het is een vreemd gevoel om niet te weten wáár je kind zich bevindt. “Mam, ik mag mee naar Amsterdam, daar gaan we zwarte Piet spelen in de winkel van M’s moeder, ah toe????”  Nou vooruit dan (3), tenslotte is zwarte Piet spelen op dit moment ook een activiteit van cultureel belang. En ik zou dan in de namiddag komen kijken om hem meteen op te halen.

Op de afgesproken ophaaltijd zie ik mijn Jonas-Piet met brugvriend M-Piet en een zak pepernoten door de 9 straatjes huppelen, want daar is de winkel van Moeder M. Moeder M (zelf ook in vol Piet-ornaat) wil de klantendrijvende Pietjes graag nog behouden tot sluitingstijd, en we spreken af dat zij Jonas om 18:30 uur thuis aflevert.

Het is zondagavond 19:45 uur, de telefoon gaat: “Mam, we gaan met zijn allen nog eten en ik mag ook mee, kun je me om 21:00 uur ophalen?”……….???

Anna

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.1 °C
NO4
Beurs AEX
AEX 512.62
+ / - +0.61%
Meer Premium