Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

Zeilmoeder

Zeilmoeder

Annelies Schillemans is de moeder van Enrique (15) en Hugo (13) Claassen. De twee broertjes kozen het ruime sop nadat bleek dat zij door dyslectie en hoogbegaafdheid op iedere school werden geweigerd.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zeilmoeder blogt

Onmenselijk

26 FEB 2013

Twee jongens op een zeilboot. Enrique (15) en Hugo (14) Claassen kozen het ruime sop nadat bleek dat zij door dyslectie en hoogbegaafdheid op iedere school werden geweigerd. Annelies Schillemans is hun moeder. Zij blogt voor VROUW.nl over de zeiltocht van haar zoons. "Ineens ben je vooral 'de moeder van de zeilbroertjes'..."

Foto: Martin Mooij

Naam: Annelies Schillemans

Leeftijd: 47 jaar

Beroep: crisismanager. De laatste jaren full-time bezet met de onderwijs-crisis. Er zijn meer dan 16.000 thuiszitters in Nederland!

Kinderen: Enrique (15) en Hugo (14). Mijn beide zonen mogen niet naar school; geen school wilde ze hebben. Ze waren het beu en zijn gaan zeilen voor onderwijs.

Favoriete website: www.SailingForEducation.com.

------------------------------------------------------------
Het is februari en het is koud. Ook in Spanje waar de jongens zich bevinden is het bitterkoud. Zonder kachel op een klein schip …. geen sinecure.

De mannen zijn een tijdje geleden uitgenodigd om het huzarenstukje van hun stormachtige zeiltocht te vertellen in het Hiswa zeiltheater. Van Nederland naar Afrikaanse wateren op hun 21ft schip met minimale middelen, opgejaagd door de instanties, 14 en 15 jaar, met z’n tweetjes aan boord varen zij hun eigen koers.  Augustus 2012 de geuzenvlag, september ‘Engelandvaarders’ nieuwe stijl?, eind oktober golf van Biskaje, november Iberische oceaankust, december Straat van Gibraltar, januari storm op de Mediterrane, februari sneeuw op Mallorca… Helaas, Hiswa vergoedt niets en geld voor tickets is er niet, de verhalen blijven stil.

Hoe nu verder? Er is hulp nodig, we kunnen het niet alleen, website, het gebruik van een groter schip…. We hebben een plan en zijn op zoek naar één grote investeerder of vele kleintjes ook alles daartussenin is goed. Rust om te vertellen wat er gebeurt. Oplossingen aanreiken, andere thuiszitters laten meezeilen om een boost aan hun eigenwaarde te geven…. de vele creatieve ideeën in de steigers zetten.

De kookpot kookt maar de ideeën kunnen niet naar buiten. We worden onder druk gezet als in een snelkookpan waar het gaatje wordt dichtgehouden door de idiote OTS. De gemeente, leerplicht, schoolbesturen, jeugdzorg, Raad van de Kinderbescherming (RvdK); Zij dekken elkaars onmenselijke besluiten af met procedures. Daarmee sussen ze hun geweten zoals dat in de geschiedenis ook altijd werd gedaan door de mensen die hun deeltje uitvoeren van inhumane besluiten, meestal het grote geheel niet overziend, de schade en menselijk leed onvoorstelbaar groot.

Jeugdzorg heeft een schriftelijke aanwijzing gedaan omdat de school niet inschrijft! Maar dat is nu juist het probleem dat de jongens met hun actie aan de orde stellen; Scholen die niet inschrijven! Daarom is het rechterlijk pardon uitgesproken. Kinderen zonder onderwijs. Zelf hebben de jongens nu onderwijs maar dat is niet toegestaan in Nederland dus zijn ze vertrokken, de grens over.

Wat is het probleem van al die instanties die zulke bedreigende maatregelen nemen? De schriftelijke aanwijzing van de bureaucraten van jeugdzorg en RvdK is niets minder dan de volgende stap in het door de RvdK glashard ontkende maar echte doel: uithuisplaatsing van weer twee tieners om het systeem te rechtvaardigen en de beloning van duizenden euro’s op te strijken.

Bizarre prikkels! Binnen het onderwijs veroorzaken geldstromen die met etikettering gepaard gaan zorgdwang en een heel circuit aan zorgverleners die diagnosticeren dat het een lieve lust is, ziek zijn in plaats van gezonde pedagogie in het onderwijs. Afrekenen op je zwakste punt in plaats van ontwikkelen van talent. Volledig losgeslagen besturen die onderwijsmiljarden erdoorheen draaien maar niet aan onderwijs, Amarantis, Enschede, Inholland en ga zo maar door. Dictatoriale schoolbesturen strijden om de macht met het ministerie. Ze doen dat met het geld en de macht waarin datzelfde ministerie hen voorziet.

De gevolgen? Niet alleen malafide handelingen van schoolbesturen maar ook scholen die niet inschrijven en een onderwijsinspectie die het laatste restje zeggenschap dat OCW nog heeft moet laten gelden en daarmee de vorm en inhoud van het onderwijs dicteren met administratie- en toetseisen. Vrijheid van onderwijs? Laat me niet lachen, het is om te huilen. Het draait allang niet meer om de kinderen, de kinderen zijn het middel.

Ik heb in het verleden de burgemeester aangeschreven; hij doet niets. Komt persoonlijke afspraken niet na en weigert na zijn aanvankelijke toezegging een gesprek gericht op een oplossing. Iedereen kan nu lezen dat hij op de hoogte is maar te besodemietert om iets aan de situatie te doen. Ons bestaan hangt aan een  zijden draadje. Vileine ambtenaren doen er alles aan om ons de genadeklap te geven. Hebben mijn kinderen volgende maand nog een thuis, eigen bed, nog te eten, ouders die voor ze zorgen, wereldschool  en wat er nog over is van hun spulletjes of zijn we volgende maand letterlijk alles kwijt? 

Procedure geilende instanties hebben geen enkel oog voor de gevolgen van hun bureaucratisch handelen en trekken zich van geen enkel internationaal verdrag iets aan. Waarom zouden ze, ze kunnen toch niet persoonlijk verantwoordelijk gehouden worden voor de schade die ze aanrichten.

Tegen de tijd dat de ombudsman het zoveelste onderzoek heeft afgerond is de schade voor ons en vele anderen al lang onherstelbaar, dan nog kunnen ombudsmannen niets rechtzetten of verplichten. Er liggen al genoeg van dit soort rapportages over misstanden. In het beste geval zeggen de daders och en ach, ze beloven het nooooit meer te doen, gaan over tot de orde van de dag en er ontbreekt geen cent van hun overthetop salaris. Hoe gaan we ze verantwoordelijk houden? Bestuurders die hun zakken vullen over de rug van de burger maar ook degene die toekijken en niets doen .         

# Case not closed #

Bedankt VROUW voor dit plaatsje het afgelopen halfjaar. Mijn blogs zullen vanaf nu gepubliceerd worden op www.SailingForEducation.com

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter en Google+!

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
8.9 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 511.53
+ / - -0.21%
Meer Premium