Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Getty Images

VROUW vertelt

'Ze verwaarloost haar eigen gezin'

30 NOV 2012

"Ik hou niet van roddelen, maar dit moet me toch echt van het hart. Ik denk dat mijn schoonzus lijdt aan een ziekelijke afwijking: het Moeder Theresa Syndroom.

Vijf jaar geleden leerde ik haar broer kennen op de sportschool. Ik had net een punt gezet achter een hopeloze relatie en besloot dat ik weer wat tijd en aandacht aan mezelf moest besteden. In de fitnesszaal ontmoette ik hém. Ons steevaste drankje na het sporten groeide uiteindelijk uit tot wederzijdse liefde en na een aantal maanden daten, maakte ik kennis met zijn familie.

Ik werd met open armen ontvangen. Een van mijn nieuwe schoonzussen nam me die avond als een zwaan onder haar vleugels. Ze kletste me de oren van het hoofd en vertelde dat ze huismoeder was, maar zich wel inzette voor allerlei vrijwilligersclubs, waarvan ik de namen niet eens kan onthouden, zo veel zijn het er. ‘Het is jammer dat ik er niet voor betaald krijg,’ zei ze, ‘maar dankbaarheid is een veel mooiere beloning.

’Wat een ongelooflijk energieke, lieve vrouw, dacht ik toen. Ik kreeg er bijna een minderwaardigheidscomplex van, want ik doe zelf helemaal geen vrijwilligerswerk. Ik werk natuurlijk fulltime en zij zit thuis met een stel kinderen die al aan het puberen zijn, dus ze heeft ook veel meer tijd. Maar toch... Ik bewonderde haar gewoon.

Inmiddels ben ik mijn schoonzus in een heel ander licht gaan zien, want ik weet nu hoe het daar thuis aan toe gaat. Terwijl zij rolstoelen voortduwt, kranten voorleest, krullers inzet en koffiedrinkt, moeten haar kinderen, naast hun vele huiswerk, nog boodschappen doen en een krantenwijk lopen om op hun sportclub te kunnen blijven. Het salaris van mijn zwager is namelijk maar net genoeg om de hypotheek te kunnen betalen en laat geen ruimte voor dat soort extra’s. Ze doen nooit meer iets leuks met elkaar. Ze zijn zelfs al twee jaar niet op vakantie geweest. Daar heeft mijn schoonzus het minste last van, want die is elke dag de deur uit en gaat in de zomer gewoon een paar weken mee op zo’n zorgboot of met een busreis. Dan mag haar eigen gezin het thuis zelf uitzoeken.

De jongste van 13 zei laatst dat hij na school altijd in een leeg huis thuiskomt. Zelfs ’s avonds is zijn moeder vaak de hort op, omdat ze weer naar de een of andere vergadering moet in een zorgcentrum. De tranen stonden in zijn ogen toen hij zei dat ze nooit tijd voor hem heeft. Dat vond ik zo erg. Ook al zijn het geen kleuters meer, zelfs pubers hebben een moeder nodig die af en toe eens thuis is en voor ze zorgt. Ik heb echt medelijden met ze, maar ook met mijn zwager.

Behalve aandachttekort is er dus ook een serieus geldtekort in het gezin. Eigenlijk zou mijn schoonzus betaald werk moeten doen – al is het maar achter de kassa of als postbezorger – maar dat vertikt ze, want haar bejaarden en andere ‘klantjes’ kunnen haar niet missen, zegt ze. Ze koketteert ontzettend met haar weldoenerij en dat irriteert me mateloos. Natuurlijk doet ze mooi werk, maar ze schiet echt te veel door in haar rol van moeder Theresa. Intussen lijdt haar eigen gezin daar enorm onder, maar o wee als ik daar iets van zeg. Dan ben ik dus een harteloze egoïst die niets voor een ander over heeft."

In VROUW vertelt blijven de inzenders anoniem. Wil jij ook jouw verhaal delen? Mail of schrijf de redactie: vrouwmagazine@telegraaf.nl of Vrouw Magazine, Postbus 670, 1000 AR Amsterdam

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter, Google+ en Pinterest

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
8.6 °C
O2
Beurs AEX
AEX 509.32
+ / - -0.43%
Meer Premium