• Wat U Zegt
  • Brief aan de redactie
  • Wat Wilt U Weten
  • Stelling van de Dag
  • Over Wat U Zegt

Uitslag Stelling: 'Bankwereld is hardleers'

Mail naar de redactie

Iets te melden? Iets te vertellen? Mail naar de redactie van Wat U Zegt via redactie@wuz.nl.  
 

Verplicht of vrijwillig?

Lezer G. van der Bilt merkt dat het onder 65-plussers erg belangrijk gevonden wordt om je aan te bieden als vrijwilliger. Van der Bilt voelt zich niet geroepen. "Wanneer iemand hulp nodig heeft, help ik zonder twijfel en zonder mijzelf 'vrijwilliger' te noemen." Om klaar te staan voor een ander is het helemaal niet nodig je aan te melden als vrijwilliger. Eens of Oneens? We zijn benieuwd naar uw mening.
 

WUZ-discussie: ProRail laat miljoenen liggen

ProRail heeft honderden miljoenen euro’s, bedoeld voor vervanging van het spoor, op de plank laten liggen. En dat terwijl de spoorbeheerder juist steeds in het nieuws was vanwege grote tekorten. De Tweede Kamer is inmiddels van de nieuwe ontwikkelingen op de hoogte. Hoewel het spoor al vervangen had moeten zijn, is de veiligheid van treinpassagiers volgens het departement niet in gevaar. Gelooft u dit? Discussieer mee.  
 

AOW-leeftijd weer omlaag

Het zou dit beste kabinet sieren als het de AOW-leeftijd terug zou brengen naar 65 jaar, zegt lezer A. de Waele. Nederland telt 600.000 werklozen en, zo voorziet De Waele,  "de instroom van asielzoekers op de arbeidsmarkt zal dit aantal niet ten goede komen." Bent u het met deze lezer eens? We kijken uit naar uw reactie.  
 

'In de tang van verzekeraar'

Huisartsen krijgen van de verzekeraar een limiet voor het aantal huisbezoeken. Specialisten staan op  ’op stukloon’. "Zijn de ziekenhuizen met de meeste ingrepen dan de beste?", vraagt  lezer Joke van Leeuwen zich af. Zij is bang dat de kwantiteit het wint van de kwaliteit. Wat denkt u hiervan? We horen graag uw mening.
 

'Straling niet voldoende onderzocht'

De OESO adviseert Nederland om rekeningrijden in te voeren. De CO2-uitstoot zou dan verder omlaag gaan. "De OESO is zeer bezorgd om onze gezondheid en het wel en wee van onze aarde." Lezer J. de Rooij zet daar vraagtekens bij. "Ontkenning van enig verband tussen de alsmaar toenemende straling waaraan wij blootstaan en het krijgen van kanker ligt voor de hand, de belangen zijn immers gigantisch groot." Bent u het met deze lezer eens? We zijn benieuwd naar uw mening.  
 

DIT VIND IK LEUK

Afgelopen zondag was ik even op het CS in Amsterdam. In de hal speelde een pianist met hart en ziel. De stemming was heel ontspannen en er werd zelfs even gedanst!  
 

Oproep: Heeft u iets leuks meegemaakt?

Het nieuws is vaak al ellendig genoeg: oorlog, crisis, criminaliteit... Daarom zijn wij op zoek naar leuke gebeurtenissen die uw dag opvrolijkten. Maakte u een bijzondere ontmoeting of voorval mee of werd u verrast door een mooi gebaar, mail het ons: wuz@telegraaf.nl  
 

Pluis: De redding is nabij

 

'Thanksgiving lenen'

Om positiviteit in tijden vol ellendig nieuws te brengen, stelt lezer Hanneke Bruggink voor om de Amerikaanse traditie Thanksgiving 'even te lenen'. "Vandaag is het Thanksgiving. Dat betekent dat je deze dag dankbaar bent voor alles wat je ooit kreeg of meemaakte. Als we met z'n allen een heel klein beetje vriendelijk en aardig doen geeft dat al een beter gevoel." Wat vindt u van het idee om Thanksgiving te lenen? We zijn benieuwd naar uw reactie.
 

Grote mbo's opsplitsen

Mbo-scholen moeten kleinschaliger worden. Volgens het plan van minister Bussemaker (Onderwijs) moeten scholen met meer dan 5000 leerlingen opsplitsen om de onderwijskwaliteit te verbeteren. W. de Brouwer maakt zich boos."Er is destijds al gewaarschuwd, maar het werd er toch doorgedrukt. En nu willen ze het weer terugdraaien. Wanneer leren politici naar vakmensen te luisteren en stoppen ze met alles klakkeloos door te drukken?" Wat vindt u van het plan van Bussemaker? We zijn benieuwd naar uw mening.  
 

'Goed beheer moet Grutto redden'

De grutto is door het Nederlandse publiek verkozen tot Nationale Vogel. "Prachtig natuurlijk", zegt M.J. Venema die het een misser van de overheid noemt dat boeren verplicht hun grond met mest moeten injecteren. "Bodemleven wordt hierdoor vernield en is mede de oorzaak van de achteruitgang van de gruttostand. Beheer is nog de enige kans om biodiversiteit te herstellen." Bent u het met deze lezer eens? We zijn benieuwd naar uw mening.
 

Felicitatieflater

50Plus-politicus Henk Krol heeft tot tweemaal toe iemand via Facebook gefeliciteerd die niet meer leefde. "Een voorgeprogrammeerde instelling van een machine is geen excuus", vindt Elly Kettlitz-Borgdorff die na drie jaar nog steeds wel eens felicitaties voor haar overleden man krijgt. Deelt u de mening van deze lezer? We horen graag hoe u hierover denkt.
 

Import van werkloosheid

De werkloosheid onder ervaren en hoogopgeleide ouderen (40+) neemt toe. "Een gevolg van faillisementen, reorganisaties en leeftijdsdiscriminatie. Waar je niemand over hoort is de invloed van de open grenzen in combinatie met de regeling voor kennismigranten." Wat denkt u hiervan?
 

Geboortebeperking effectief en spotgoedkoop

Er moet iets worden gedaan aan de enorme bevolkingsgroei want die is de oorzaak van de toename van de CO2- en de methaanuitstoot, stelt Henk Baron.
 

Gekleurde Piet wordt schoolkinderen opgelegd

De dochter van P. Mulder mag op school kiezen hoe zij wil worden geschminkt als Piet. Tot zijn ergernis zijn er echter maar twee keuzemogelijkheden: gekleurde Piet of vegen Piet. P. Mulder vindt dit geen vrije keuze en meent dat de kinderen dus iets wordt opgelegd. Bent u het met deze lezer eens. Wij kijken uit naar uw reactie.
 
 

Denk aan armoede in eigen land

Laat het kabinet liever aandacht besteden aan bijstandsgezinnen, werklozen, zieken en ouderen in ons eigen land in plaats van arme oorden elders op de wereld gouden bergen te beloven, betoogt G. Franken. Deelt u de mening van deze lezer? We horen graag hoe u erover denkt.

 

Ouderen altijd de zondebok

Volgens Joke van Leeuwen wordt ouderen vaak de schuld in de schoenen geschoven. Oorzaak van de drukte op de weg? De oudjes. "Ze blijven niet meer achter de geraniums zitten." Wie is er debet aan de stijgende ziektekosten? Weer de oudjes. "We leven langer, en je wordt een grote onkostenpost." Bent u het met deze lezer eens? We zijn benieuwd naar uw mening.
 

Hoogste recht op leven

Volgens Geert-Jan Knoops mag een terrorist die met een mitrailleur op straat loopt alleen worden aangehouden en pas worden uitgeschakeld na zijn eerste schot Tel. 20/11). Volgens Willem Heijster, militair psycholoog b.d., is het de hoogste tijd om die rechtsregel te wijzigen. "Het recht moet er zijn om burgers te beschermen en niet de terroristen." Bent u het met deze lezer eens?
 

Kinderen in de bijstand

Kinderen die geen cadeaus vinden in hun schoen of die niet aan sport doen omdat daar simpelweg geen geld voor is. Meer kinderen groeien op in een gezin dat van de bijstand leeft. "Landelijk gezien hebben we het over 223.000 kinderen." Een zorgelijke ontwikkeling, vindt Kor Bonthuis. "Wanneer ziet de politiek eindelijk in dat kinderen onze toekomst zijn?" Maakt u zich ook zorgen?
 

Hoezo te oud?

Een lezer en ex-politieman die na zijn 65e solliciteert als beveiliger krijgt te horen dat er een leeftijdsgrens geldt van 18 tot 65. 'Dat is zo geregeld binnen de veiligheidsafspraken'. "Hoe kan dat?", vraagt deze lezer zich af. "Mijn vrouw, ook werkzaam bij de politie, moet door tot haar 67e jaar. Dat is kennelijk wel veilig genoeg." Wat vindt u?
 

Ons land een democratie?

Als er nu verkiezingen gehouden worden zal de PVV volgens de peilingen de grootste partij worden. Het CDA, de PvdA, maar ook de VVD en andere partijen hebben al gezegd dat ze niet met de club van Wilders willen regeren. "Hoe democratisch zijn deze partijen?", vraagt J. Muijsers zich af. Ze willen het land in chaos storten zonder te hebben onderzocht of ze samen met de PVV uit kunnen komen."
 

'Wat doet de VS nu eigenlijk voor de vluchtelingen?'

Thomas van Beem heeft flink wat kritiek op de rol van de VS in de gehele vluchtelingenproblematiek en de aanslagen in Parijs. "Is Amerika niet ergens verantwoordelijk voor het ontstaan van IS en de radicalisering van moslims?", vraagt deze lezer zich af. Wat vindt u van die zienswijze? Terecht? Discussieer mee.  
 

Hoezo Merkel de hemel in prijzen?

Bert Osendarp uit Herten heeft zich flink geërgerd aan alle lofzangen die Angela Merkel afgelopen week ten deel vielen rond haar tienjarig regeringsjubileum. "De machtigste vrouw ter wereld? Haar optreden in de EU is toch allesbehalve prijzenswaardig te noemen", schrijft deze lezer. Bent u het met hem eens? Of verdient Merkel wel degelijk alle eer? Reageer!  
 

'Scooter op de weg is gevaarlijk'

In Amsterdam worden alle snorscooters naar de openbare weg verbannen. Gevaarlijk, vindt M .v.d.Haak. "Helmpje op en probleem opgelost. We kiezen weer voor de makkelijke weg." Wat vindt u van het snorscooterplan van Amsterdam?  
 

Straf voor ziek zijn

"Deze week ontving ik een leuke verrassing van mijn zorgverzekeraar. De premie voor 2016 gaat, voor twee personen, slechts 9,90 euro per maand duurder worden. Ook het eigen risico gaat 10 euro omhoog", schrijft Henk Weggen. Onder het mom van 'het kan altijd erger'; wat vindt u van deze 'meevaller'?
 

Vrouwenquotum: 'wonderlijk'

Op dit moment wordt 1 op de 10 topfuncties ingevuld door een vrouw. Het kabinet wil dat straks verplicht naar 1 op de 3 brengen. "Een op z'n zachtst gezegd wonderlijk streven", vindt Theo C.A. Hoogland die denkt dat het niet haalbaar is om bedrijven zoiets op te leggen. Wat vindt u?  
 

'Geen vuurwerk dit jaar'

Het eind van het jaar nadert met rasse schreden. Vaak het moment om terug te blikken op gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Met de vluchtelingencrisis en de aanslagen in Parijs nog vers in het geheugen, vraagt Kor Bonthuis zich af of het wel gepast is om vuurwerk te knallen met Oud en Nieuw. Kunnen we Oud en Nieuw beter zonder vuurwerk vieren dit jaar? Wat vindt u?
 

Geen bonus meer bij ABN

"Particulier aast op aandelen ABN Amro (Tel.19/11). De beursgang van deze bank zal waarschijnlijk een verlies opleveren van 6 miljard euro. Deze bank laat diezelfde particulieren voor dat verlies opdraaien", mailt J. de Vreede.  
 
 

'Oorlogspremier'

"Vergeet Rutte en stel Aboutaleb aan als premier!", oppert Kees Hooreman. Volgens deze lezer heeft Nederland nu een 'oorlogspremier' nodig. Wat denkt u? Laat het ons weten in een reactie.  
 
6.0 °C
WNW5
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 472.17
+ / - -0.01%