Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Terug in de tijd

29 OKT 2012

Met de komst van de wintertijd gaat de klok een uur terug. Is dit officieel vastgesteld voor alle tijdzones van de standaardtijd (GMT)?

Komende nacht maakt de zomertijd plaats voor wintertijd, wat betekent dat de klok een uur achteruit gaat. De wintertijd is eigenlijk de ’gewone’ tijd en duurt hier vijf maanden, van het laatste weekeinde van oktober tot het laatste weekeinde van maart.

Zomertijd staat los van de standaardtijd en er is geen universele regeling voor. In landen waar de dagen het hele jaar door ongeveer even lang duren, heeft invoering van zomertijd geen nut. In sommige landen is het dus altijd wintertijd, zoals Hawaï, Thailand, IJsland en een deel van Australië. Bovendien gaat daar de zomertijd in als hier de wintertijd begint, wat betekent dat het tijdsverschil met het andere halfrond in de Europese zomer twee uur minder is dan in de Europese winter.

In de Verenigde Staten zijn staten niet verplicht zomertijd te voeren, hoewel veruit de meeste dat wel doen. De wintertijd gaat daar echter de eerste zondag van november pas in, de zomertijd de tweede zondag van maart. De VS hebben dus ongeveer een maand extra zomertijd.

De officiële standaardtijd is gebaseerd op GMT: Greenwich Mean Time. De wereld is verdeeld in 24 tijdzones. De tijd in elke zone wordt aangegeven als het tijdsverschil van de zone met GMT, waarin onder meer het Verenigd Koninkrijk valt. De meeste Europese landen lopen een uur voor op GMT (GMT+1) en vallen in de Central European Time (CET). De nulmeridiaan, de lijn waar de lengtegraad gelijk aan nul is, loopt door Greenwich, een stadsdeel van Londen.

Een andere standaardtijd is UTC (Universal Time Coordinated). Deze tijd is vrijwel gelijk aan GMT, maar gebaseerd op internationale atoomtijd. Zodra beide standaarden meer dan 0,9 seconde van elkaar verschillen, voegt men aan UTC een schrikkelseconde toe.Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!