Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Het clubhuis van Nieuw Sloten. Als het aan de deelnemers aan de Stelling van de Dag ligt, is het binnenkort niet meer nodig, want dan wordt de club opgeheven.
Het clubhuis van Nieuw Sloten. Als het aan de deelnemers aan de Stelling van de Dag ligt, is het binnenkort niet meer nodig, want dan wordt de club opgeheven.
Foto: EPA

’KNVB moet levenslange schorsing voor jeugdspelers opnieuw invoeren’ 

Uitslag Stelling: ’Opheffen die voetbalclub’

05 DEC 2012 Coosje Hiskemuller

Drie spelers van de amateurvoetbalclub Nieuw Sloten zitten vast, verdacht van doodslag op de hobbygrensrechter Richard Nieuwenhuizen. Volgens de club van Nieuwenhuizen, de Almeerse Buitenboys, waren er meer spelers betrokken bij de schoppartij. Het team had al een waarschuwing wegens agressief gedrag. De meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag zijn er klaar mee. Opvoeding en respect bijbrengen zit kennelijk niet in de clubcultuur, zegt u, dus: „Opheffen die club.”

U vindt dat een sportclub aansprakelijk is voor het gedrag van zijn spelers. „Elke club heeft van dit soort respectloze spelers. Je moet ze kort houden, tijdig schorsen, niet meer laten spelen.” „Cursussen omgang en communicatie, incl. een stuk woedebeheersing.” Dat had Nieuw Sloten moeten doen, en de club had ook aan ledenselectie moeten doen, vinden velen.

Monsters

„Wéér Marokkanen. Geef ze opvoedingsles.” En zeker geen kickbokstraining, zoals de Amsterdammers. „Als een vereniging zijn voetballertjes kickboksles gaat geven, dan stuur je monsters het veld in, in plaats van solide voetballertjes.”

De pupillen van Nieuw Sloten krijgen kickbokstraining om hun fysieke weerbaarheid te vergroten. Dat mag zo zijn, maar van de stemmers op de Stelling zegt 67 procent dat gevaarlijk te vinden. Zo geef je je voetballers een nieuw wapen in handen, beamen zij. Kickboksen heeft bovendien volgens meer dan een kwart niets met voetballen van doen. Beide sporten maken gebruik van heel andere technieken, dus waarom zouden voetballers moeten kickboksen? U snapt het niet.

U betreurt het dat de KNVB dit seizoen de maximale schorsingstraf voor jeugdspelers heeft teruggebracht van levenslang naar drie jaar. Voor 96 procent van de deelnemers geldt dat zij de levenslange uitsluiting terug willen zien, en wel voor elke sportvereniging. Bij sport hoort geen geweld, zo simpel vindt u het.

Vele deelnemers geloven de KNVB niet, als die bij monde van woordvoerder De Leede laat weten dat de verenigingen er alles aan doen om de agressie van spelers en supporters aan te pakken. U hebt er een hard hoofd in. Slechts 12 procent deelt het gevoel van de voetbalbond dat het ’beter gaat’.

Schrappen

Wel zullen de meeste deelnemers blij zijn met het besluit van de KNVB om alle wedstrijden in het amateurvoetbal het komend weekeinde te schrappen.

Ook in het betaald voetbal zou aandacht moeten worden besteed aan het fatale incident, vindt 84 procent en kijk: dat gaat ook gebeuren. Alle profs zullen hun wedstrijden laten voorafgaan door een minuut stilte.

Ook tijdens de duels in het betaalde voetbal moeten de scheidsrechters volgens de stemmers keihard optreden. Hoe hard wordt er niet gespeeld door de ’geldverslinders van de eredivisie’? „De jeugd kijkt af wat daar gebeurt”, zegt 94 procent.

De stemmers zijn er van overtuigd (95 procent) dat als het tieren tegen de scheidsrechter bij de pupillen al hard wordt aangepakt, zij vanzelf respect voor de scheidsrechter zullen leren.

Het zou al helpen als bij wangedrag van een speler niet alleen hij wordt gestraft maar het hele team. Dan zouden er volgens u minder incidenten gebeuren.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? De stemmers weten het wel. Voor velen staat vast: het ligt aan de ouders. „Dit incident geeft duidelijk aan dat er wat schort aan de opvoeding.” En niet alleen binnenshuis. „Het probleem ligt ook aan de ouders langs de kant. Wat die er af en toe uitkramen in het bijzijn van al die kinderen…” Het razen en tieren langs de lijn is een symptoom van de verhuftering van de samenleving, vinden veel deelnemers, en de grensrechter is daarvan het slachtoffer geworden.

De spelers van Nieuw Sloten die vast zitten, zijn 15 en 16 jaar. Zij vallen onder het jeugdstrafrecht. Daar hebben de deelnemers grote moeite mee. In deze zaak moet daarvan worden afgeweken, vindt 89 procent. „Wie oud genoeg is om een mens dood te trappen, is ook oud genoeg om de volledige straf te krijgen.”

 

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%