Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: De Telegraaf

’Mensen kiezen toch voor de makkelijkste en goedkoopste weg’ 

Uitslag Stelling: Vrijwilligheid werkt niet

07 DEC 2012 Margo Stols

In zijn superkorte carrière als staatssecretaris heeft Co Verdaas toch nog een proefballonnetje kunnen oplaten: een vrijwillige heffing op vlees bij de slager en in de supermarkt. De deelnemers aan de Stelling van de Dag hopen dat het voorstel, nu Verdaas opstapt, gelijk de prullenbak ingaat, want op erg veel bijval kan het niet rekenen. Ruim 85% vindt een vrijwillige vleesheffing bespottelijk. „Mensen zullen altijd eerst aan hun portemonnee denken en dan pas kopen.”

De opbrengst van de vleesheffing zou ten goede moeten komen aan boeren die bereid zijn diervriendelijker te werken. Op zich een sympathiek idee, vinden de respondenten, want het dierenwelzijn gaat vrijwel iedereen aan het hart. Maar er extra voor betalen, ook al gaat het om een paar eurocent per ons? Nee, zegt ruim de helft. Sommigen zouden wel willen, maar hebben nu al moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Anderen weigeren omdat ze vinden dat ’dierenwelzijn’ al in de prijs hoort te zijn verdisconteerd. De meesten geloven trouwens niet dat veel meer boeren diervriendelijk zullen gaan werken als er een fonds bestaat dat hen financieel steunt.

Idealisme

Dat de heffing consumenten er bewust van maakt dat ’de laagste prijs zich slecht verhoudt met een duurzame diervriendelijke veehouderij’, betwijfelen de meesten. „Nederlanders zijn zulke krentenkakkers dat ze het goedkoopste zullen kopen in plaats van aan een niet verplicht idealisme mee te betalen.” Een aantal respondenten merkt op dat goedkoop vlees kopen niet altijd een kwestie is van keuze hebben.

De overgrote meerderheid denkt dat twee verschillende prijzen voor hetzelfde stukje vlees in de praktijk niet goed zal werken. „De supermarkt wordt met extra werk opgezadeld en de mensen die de heffing niet willen of kunnen betalen met een schuldgevoel.”

Daarnaast heeft ruim 90 procent er weinig vertrouwen in dat de vleesheffing ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden om het dierenwelzijn te bevorderen. „Je kan er nu al gif op innemen dat er geen kip of koe beter van gaat worden.” Het geld zal wel in de pot ’onvoorziene middelen’ verdwijnen, klinkt het ontstemd.

VVD-Kamerlid Helma Lodders vindt dat het heffingsplan suggereert dat het niet goed gaat met het dierenwelzijn in Nederland. Volgens haar lopen we wat dat betreft juist voorop in Europa. De meerderheid denkt dat zij gelijk heeft. „We kunnen beter vlees uit het buitenland gaan belasten, omdat dit meestal dieronvriendelijk wordt geproduceerd”, opperen sommigen.

Een op de acht vindt een heffing op vlees ten behoeve van dierenwelzijn op zich niet verkeerd. Het is in ieder geval een stap in de goede richting. „Vleesconsumptie moet sowieso worden teruggedrongen, dit is een goed initiatief om eerlijk vlees verder te bevorderen.”

Maar velen denken dat het plan niet gaat werken als het op basis van vrijwilligheid gebeurt. Beter is een verplichte vleestaks om mensen te overtuigen dat minder vlees eten beter is voor het milieu. Vervolgens kun je hiermee bijvoorbeeld groenten subsidieren. „Mensen kunnen beter minder vaak goed vlees eten. ”

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.3 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%