Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AP

Lezers: Turken in Nederland eten van twee walletjes

Uitslag Stelling: Erdogan buitenspel zetten

18 APR 2017

Turkije heeft helemaal niets te zoeken binnen de Europese Unie, is de stellige overtuiging van bijna alle deelnemers aan de Stelling van de Dag. „Een land met een dictator aan de macht hoort niet in de EU. Nu niet en nooit niet.”

President Erdogan behaalde afgelopen weekeinde bij het referendum voldoende ja-stemmen om zijn macht flink uit te breiden. Dit mede dankzij 70 procent van de Turkse Nederlanders die vóór stemden; een percentage dat twee derde van de stellingdeelnemers niet heeft verrast.

Dat 55 procent van de stemgerechtigde Nederturken thuis bleef, wordt door ruim de helft van de respondenten als goed teken beschouwd. Maar een aanzienlijk deel noemt het ’zorgelijk’ dat deze groep kennelijk ook geen nee-stem wilde of durfde gaan uitbrengen.

„Nu is er een groot contingent stemmers dat ’ja’ zegt tegen een (semi-) dictatoriaal stelsel, terwijl zij zelf hier leven en gebruik maken van democratische en grondwettelijke vrijheden. Hoe kun je stemmen voor inperking van democratische rechten in het thuisland?” vraagt iemand zich vertwijfeld af.

Voor negen van de tien stellingdeelnemers is het zonneklaar: de integratie van Turken in ons land is mislukt. Een van hen analyseert: „Nederland is veel te tolerant wat betreft de inburgering. In dit geval voelen de Turkse Nederlanders zich nog steeds Turks. Een slechte ontwikkeling, want op deze manier komt er niets terecht van integratie.”

Een ruime meerderheid vindt het onzin dat Turken in ons land hun stem konden uitbrengen voor een referendum dat over Turkse aangelegeheiden gaat. „Britse expats mochten dat vorig jaar niet bij het referendum over de Brexit”, vergelijkt iemand. Een nog groter aandeel (95 procent) is van mening dat het hebben van een dubbel paspoort een slechte zaak is: „Het geeft ze vooral de keuze om van twee walletjes te eten.”

In de grote Turkse steden als Istanboel en Ankara was het nee-kamp groter. Dat ontlokt een van de deelnemers de uitspraak: „Erdogan heeft slechts een kleine overwinning geboekt en juist in de geïndustrialiseerde regio verloren. Hier zetelt de macht en wordt het geld verdiend.”

Als de EU daar ook rekening mee houdt, volstaat een handelsverdrag met Turkije, vindt de helft van de stemmers. „De strategische ligging van Turkije moet je ook niet onderschatten.” Maar anderen lijkt het beter om Erdogan geheel buitenspel te zetten.

Dat moet zeker als Erdogan inderdaad overgaat tot het herinvoeren van de doodstraf. „Dat kan een lijn zijn, maar er zijn volgens mij al diverse lijnen overschreden. Alleen al die van fatsoen,” merkt iemand op die Erdogans beledigingen (’nazi’s’) maar even in herinnering roept.

Ruim de helft vreest dat het einde van de vluchtelingendeal met Turkije in zicht is. „Maar de EU kan ook afspraken maken over het sluiten van de buitengrenzen”, stelt iemand voor. Een ander denkt „dat Turkije het geld uit de vluchtelingendeal niet kan missen.”

Een sprankje hoop dat het referendum ongeldig zal worden verklaard leeft slechts bij 8 procent van de deelnemers; de meesten zijn somber gestemd. „Het is een kwestie van tijd en wij zullen Turkse vluchtelingen, die voor hun leven moeten vrezen vanwege hun politieke overtuiging, in de EU toelaten.”

Eline Verburg

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.73
+ / - +0.97%