Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Retail langs randweg en leeg centrum

19 MEI 2017

De oorzaak van lege winkelstraten is het internet, volgens een briefschrijfster (WUZ 18/05). Dat is maar voor een zeer klein gedeelte waar.

Het begint bij de gevestigde orde in retailland, die veel te lang op hun oude formule zijn blijven leunen. V&D, Blokker, Kijkshop en ga zo maar door.

Ze hebben te lang gewacht en dachten dat internet bij hun formule niet nodig was. De hoofdschuldigen zijn onze lokale bestuurders: die blijven namelijk maar winkelcentra buiten het stadscentrum bouwen en/of toelaten.

Mooi voorbeeld is ’s-Hertogenbosch. Het oude Groot Ziekengasthuis, dat zijn naam eer aan deed, besloeg een zeer groot gebied in hartje centrum van Den Bosch. Dit is na de sloop ervan een grote open vlakte geworden.

Daar zou retail komen, maar de Bijenkorf haakte af en wat er dan gebeurt is echt te voorzien. MediaMarkt krijgt toestemming om op de meubelboulevard een vestiging te starten. U raadt het al: daar is nu een BCC, een fietsenzaak en telecom bij gekomen.

Over enkele jaren lijkt Den Bosch op de Franse steden: onpersoonlijke retail aan de randweg en een leeg centrum met gesloten rolluiken. Heren bestuurders, bezint eer u begint.

Aldo van Diesen,

Kerkdriel

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%