Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: 123RF

’Allemaal hetzelfde onderwijs’

Wat is de definitie voor goed onderwijs? Is dat openbaar onderwijs of is dat religieus onderwijs? Wat willen we eigenlijk? Zou algemeen openbaar onderwijs beter zijn, of willen we op religieuze gronden gebaseerd onderwijs? Welk onderwijs is het beste voor ons land? De vraag is daarbij: welk onderwijs bevordert de integratie en onderlinge acceptatie?

Tegenwoordig hebben we ’brede’ scholen. Dat zijn religieuze scholen die onder één dak zitten met openbare scholen. Twee scholen onder één dak met een hek ertussen. Ziet u het voor u? Hier begint de verdeling al. Kinderen die in dezelfde straat wonen, maar op verschillende scholen zitten. Leve de vrijheid van onderwijs. Dan krijgen we ook de joodse, islamitische, hindoestaanse, en noem-maar-op-scholen die allemaal bestaansrecht eisen en dus oneigenlijke subsidie opeisen.

Hoog tijd dus om al het bijzonder onderwijs af te schaffen en alle kinderen vrij algemeen onderwijs aan te bieden. Daar hebben kinderen recht op. Geen onderscheid meer in afkomst, geloof en cultuur. Allemaal hetzelfde openbaar basisonderwijs. Dat legt de basis voor onderlinge samenwerking tussen culturen.

A.W. de Haas, Niedorp

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%