Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Bloomberg

Trump en Kim allebei heethoofden met een groot ego

Uitslag Stelling ’Een gevaarlijke situatie’

Martine de Vente

Ruim de helft van de stellingdeelnemers is bang dat de gemoederen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten zo hoog oplopen dat het tot een gewapend conflict komt. Zij denken dat beide landen elkaar dan gaan bestoken met nucleaire wapens. Zoals een respondent de mening van velen verwoordt: „Een groot risico en daardoor ook zeer zorgwekkend”.

„Ze gaan te maken krijgen met vuur en woede die de wereld nog nooit gezien heeft”, zo luidde een tweet van de Amerikaanse president Trump aan het adres van Noord-Korea. De leider van dat land, Kim Jong-un, antwoordde met een aanvalsplan op Guam, een eiland in de Stille Zuidzee, dat valt onder Amerikaans grondgebied.

 

„Noord-Korea gaat vermoedelijk wel raketten schieten op Guam. Trump zal daarop gepast reageren met doelgerichte bombardementen in Noord-Korea. Daarna gaan de wereldleiders het oplossen”, zo voorspelt een respondent het verloop van het conflict. Een stemmer lijkt het uitvoeren van precisie-bombardementen wel een goed idee, maar ziet bezwaren. „Helaas ligt Seoel met miljoenen inwoners wel dicht bij de grens met Noord-Korea.”

 

Iets meer respondenten vermoeden een strategie achter de oorlogsretoriek van Trump, dan zij die daar niet in geloven. Dat Trump deze dreigende taal uitslaat, vindt 55 procent in ieder geval niet slim. „Een olifant in een porseleinkast”, zo beschrijft iemand de Amerikaanse president.

 

Maar verreweg de meesten vinden Kim Jong-un niet slim, omdat Noord-Korea van beide landen de kleinste is.

 

Velen hebben geen hoge pet op van het politieke inzicht van beide leiders en beoordelen ze als ’twee gekken’. „Kan niemand ze eens tot de orde roepen?”, vraagt iemand zich af.

 

Een aantal stemmers wijst erop dat Amerika rekening moet houden met wat China gaat doen. „Als China Noord-Korea gaat ondersteunen, zou de kluif voor de VS weleens te groot kunnen worden.” Een ander waarschuwt: „Als China of Rusland zich ermee gaan bemoeien, dan zijn de rapen gaar.”

 

Meer dan de helft van de respondenten is van mening dat Trump zich heeft laten provoceren. Trump dreigde met een preventieve oorlog, waarbij de VS zich dan voornamelijk richt op de raketinstallaties van Noord-Korea. De meesten achten de kans groot dat hij dit dreigement  ook echt gaat uitvoeren. Twee derde denkt dat de VS zo’n oorlog zou winnen.

 

Amerikaanse presidenten vóór Trump zijn altijd omzichtig omgesprongen met Noord-Korea. Dat Trump dat juist niet zou gaan doen, verbaast de meesten niet. Volgens een respondent handelt de Amerikaanse president juist goed. „Onder Obama heeft Kim Jong-un in alle rust kernwapens kunnen ontwikkelen. Tijd voor Trump om dat een halt toe te roepen.” Een ander valt bij: „De provocaties geven Trump juist een vrijbrief om voor eens en voor altijd iets te doen aan Noord-Korea. Dat is beter dan wachten tot ze nog groter zijn geworden.”

 

Over de vraag of Trump met een oorlog Amerika weer groot wil maken, zijn de meningen juist weer verdeeld. Iemand stelt: „Een groot deel van de Amerikaanse economie draait om oorlog. Nu het rustig is in de Golf, heeft Trump een nieuwe oorlog nodig om de economie een impuls te geven en zijn verkiezingsbelofte gestand te doen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%