Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Dijkstra BV

WUZMAIL: Banen creëren

02 NOV 2012

In het nieuwe kabinetsakkoord is een ww-uitkering van maximaal twee jaar bedongen. Ruud Hop maakt zich zorgen, vooral over de oudere werknemers. "Kortere ww en geen uitzicht op werk. Dan maar iedereen in de bijstand?" Hoe kijkt u aan tegen de plannen met de ww?

Ruud Hop schrijft:

De werkloosheid neemt toe en alle eenvoudige massaproductie wordt gedaan in lagelonenlanden. Het werk dat overblijft is voor technische en hoogopgeleide mensen. Vervolgens staat een werknemer die ouder is dan 50 jaar niet meer op de voorkeurslijst van de werkgever. Het kabinet trekt geld uit om banen te creëren. Waar en hoe die gecreëerd moeten worden is mij een raadsel.

In het nieuwe kabinetsakkoord is een ww-uitkering van maximaal twee jaar bedongen. Volgens mij zal het hierop uitkomen: door een fabriekssluiting komt een 48-jarige werknemer zonder werk en krijgt een ww-uitkering, die dan na twee jaar (indien er nog geen werk is voor deze man/vrouw) in bijstand overgaat als de partner geen baan heeft. Vervolgens moet hij/zij zijn gehele vermogen verorberen en vervolgens aankloppen bij de voedselbank en na 17 jaar bijstand heeft hij recht op zijn aow en het beetje pensioen dat er opgebouwd zou kunnen zijn.

Ik ben niet tegen het plan van een tijdelijke ww, maar dan moeten er wel mogelijkheden geschapen worden dat een 50-plusser nog aan een fatsoenlijke baan kan komen. Maar ik ben bang dat mijn opmerkingen in de vorige alinea zullen uitkomen, en dat we over tien jaar heel veel armoede en gefrustreerde werklozen hebben. En normaliter ben ik toch een rasoptimist.

Meediscussiëren over dit en andere onderwerpen doet u op www.wuz.nl

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - -0.77%