Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Dijkstra BV

Wat U Raakt: Groeten uit Fiscalië!

14 NOV 2012 Jos van Noord

Als ik van de overheid was, zou ik heel erg oppassen voor wat er broeit. Burgers raken de overheid zo zoetjesaan spuugzat. Dat blijkt wel uit de stortvloed aan reacties op mijn kolommetje van gisteren, over de oeverloze staatsterreur.

Was ik premier, dan stuurde ik vandaag nog een brandbrief aan alle ambtenaren, op alle niveaus: vanaf nu mogen zij de burgers – die hun salarissen betalen – niet meer pesten, alleen nog ter wille zijn. Dienstverlening en niks anders! Elke vorm van regeldrift of ambtelijke treiterij is met onmiddellijke ingang streng verboden!

Was ik Rutte, ik zou de overheid meteen halveren. Niks te ontslagregelingen! Om acuut een einde te maken aan alle ambtelijke bezigheidstherapie zou ik beginnen bij de beleidsambtenaren van de provincies. Allemaal de laan uit. Da’s pas bezuinigen!

De overheid, in sterk afgeslankte vorm, voortaan weer voor de burgers en niet langer omgekeerd.

Het bevoorrechte gezelschap ambtenaren, dat na mijn schoonmaak mag blijven enkel om de onmisbare zaken te regelen die burgers zelf niet kunnen leveren, zou van mij opdracht krijgen om werkend Nederland nergens voor de voeten te lopen en om het volk loyaal tegemoet te komen.

Lenen

Het is te gek voor woorden dat de overheid de grootste consument is geworden, meer dan de helft van de nationale omzet verbruikt en dan nóg moet lenen, al veertig jaar lang. Iedereen met gezond verstand beseft dat zoiets op een dag fout loopt, met een crisisknal.

Menigeen vraagt zich nu luidkeels af: was regeren niet vooruitzien? Iets verder dan de verkiezingen?

Veel lezers hebben de indruk dat de politiek zich jarenlang in de nesten heeft gewerkt, nu geen raad meer weet en ons wil laten doodbloeden om zelf te overleven.

’Uw column geeft precies aan wat veel burgers voelen’, mailde mij Els Kooiman. ’Het duurt niet lang meer of ons salaris gaat rechtstreeks naar de overheid, bij wie wij dan voor zakgeld mogen aankloppen. Dan moeten we in drievoud aantonen dat we een brood écht nodig hebben, of een tweedehands jas. Wie verlost ons van de overheid?'

Huisarts in ruste Charles Lathouwers ergert zich al jaren aan de staatsdictatuur. ’We leven al 40 jaar onder het juk van totale bemoeienis, belasting over belasting en als je doodgaat, moeten je kinderen wéér belasting betalen over wat nog over is, nadat er elk jaar belasting over was betaald.'

’Wij wonen niet in Nederland, maar in Fiscalië’, mailt mij Auke Girbes. ’In een gevangenis van regels’, schrijft Hans Goes, terwijl Simone Drenth het heeft over de ’alomvattende wurggreep’ van de overheid. Christa Verhoeven richtte een reiskring op voor oudere dames. Het eerste dat zij als vrijwilligster kreeg van de overheid, was een aanslag van de omzetbelasting!

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.7 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Meer Premium