Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: TLG

Respect voor de Boeddha ver te zoeken

Wat U Raakt: Grondbeginsel

06 FEB 2013 Jos van Noord

Boeddha mag van u gerust in de kou van onze winterse tuinen staan, mits op een hoge plaats waaruit respect blijkt. Respect is een absolute voorwaarde.

Met mijn kolommetje van gisteren, over de toenemende verspreiding van afbeeldingen van de Boeddha en Lord Krishna als versiering op bijvoorbeeld wegwerptasjes, toiletdeuren, in het tuingazon en op tubes met cosmetica, heb ik menigeen aan het denken gezet, zo blijkt uit uw vele reacties.

Met dooddoeners als ’hij lacht zo aardig’, ’hij geeft rust, terwijl ik het gras maai’ en ’we weten er niets van en daarom valt ons ook niets te verwijten’, komen wij niet meer weg, nu de wereld een dorp is en het internet de hele dag aan staat, als mondiale huistelefoon.

„Mooie column over boeddhisme en hindoeïsme”, mailt mij Luc Smits. „Christenen, moslims en joden lijken hun eigen geschiedenis te zijn vergeten, want de oorsprong van hun religies ligt aantoonbaar in het hindoeïsme.”

Het idee dat God of Zijn boodschapper zich in een mens heeft gemanifesteerd, in het jaar nul dan wel rond het jaar 610, vindt men inderdaad terug in de vele malen oudere Hindoe-religie. De namen van Krishna en Christus lijken ook nogal op elkaar. Allebei Goede Herder mét koeienstalletje en zo blijken er nog wel meer overeenkomsten.

Wc-deur

De naam van Boeddha of afbeeldingen van God horen sowieso niet op de grond. En al helemaal niet op het zonnescherm van een bar, of op een wc-deur.

Uit de tijd dat ik correspondent was in Zuid-Oost Azië herinner ik mij dat de douane op het vliegveld van Bangkok geregeld Boeddha-beeldjes in beslag nam, die toeristen ’respectloos’ in hun bagage tussen hun vieze sokken wilden meenemen, of verpakt in vuil ondergoed. Een Boeddha-beeld dat bij controle van een koffer daarin meteen bóvenin werd aangetroffen, mocht steevast wél doorreizen.

Op een dag kwam mijn Thaise vriend Chong over uit Chiang Mai. Ik maakte de logeerkamer in orde en zette een sereen Boeddha-beeld hoog op de kast, zodat de gast er vanuit zijn bed precies op kon kijken. De volgende dag bleek Boeddha verhuisd, naar het hoofdeinde van het bed. „Omdat je nooit met je voetzolen richting de Boeddha zit of ligt”, legde Chong uit.

Het leven is een grote, wijze les. Boeddhistisch gebedshuis, hindoetempel of moskee: schoenen moeten buiten blijven. Zwetend in onderhemd of short hoort evenmin. Probeer dat onze fijngevoelige Hollandse toeristen in Egypte, Thailand of Sri Lanka maar eens bij te brengen! Alles moet kunnen en Nederland is de maat voor alle dingen. „Boeddhisme is geen godsdienst, maar een levenswijsheid. Wat u met deze wijsheid doet, is geheel aan u”, praat Marco Gallo in zijn mail ook wansmaak goed: „Het is úw leven”.

Marco doet mij denken aan het spreekwoord: Brutalen hebben de halve wereld. Dan zeg ik altijd: klopt, maar de beschaafden hebben gelukkig de andere helft nog!

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.61
+ / - +0.16%
Meer Premium