• Wat U Zegt
  • Brief aan de redactie
  • Wat Wilt U Weten
  • Stelling van de Dag
  • Over Wat U Zegt

Wat Wilt U Weten?

Stuur uw vraag naar wwuw@telegraaf.nl. Alleen gepubliceerde vragen worden beantwoord.
 
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Ranomi Kromowidjojo onthult een bord met haar naam in haar woonplaats Sauwerd. Ranomi Kromowidjojo onthult een bord met haar naam in haar woonplaats Sauwerd. Foto: ANP
vr 14 sep 2012, 13:01

Straatnaamgeving

Soms hoor je de raarste straatnamen. Wie bedenkt ze en bestaan er regels?

Het college van B en W stelt de straatnamen samen met een commissie vast. Straten worden vaak vernoemd naar een persoon, vrijwel altijd iemand die is overleden. Soms wordt hierop een uitzondering gemaakt. Zo kreeg Ranomi Kromowidjojo na haar Olympische prestaties onlangs een eigen plantsoen in haar geboorteplaats Sauwerd (foto).

In een wijk of buurt probeert men de namen op elkaar af te stemmen, bijvoorbeeld allemaal straten met namen van bloemen of schilders. Tegenwoordig zijn er ook modernere varianten: een striphelden-, televisie- of computerbuurt. Voorwaarde is dat namen goed moeten kunnen worden uitgesproken en niet controversieel zijn.

Zoetermeer heeft een wijk met straten vernoemd naar alle kleuren van de regenboog: van signaalrood tot mokkabruin.

Almere scoort hoog als het gaat om opmerkelijke straatnamen. Daar wonen mensen bijvoorbeeld in de Sesamstraat.
6.5 °C
NW4
 
files 194
130 km.
Beurs AEX
AEX 480.78
+ / - -0.35%

Stelling: Affaires breken VVD op

Deze week werd na de affaires met Van Rey en Verheijen weer een VVD-politicus beticht van fraude, het raadslid Kathalijne de Kruif uit Maarssen. Deze schandalen kunnen de liberalen extra zetels kosten bij de statenverkiezingen. Bent u het daarmee eens of denkt u dat de schade wel mee zal vallen.