• Wat U Zegt
  • Brief aan de redactie
  • Wat Wilt U Weten
  • Stelling van de Dag
  • Over Wat U Zegt

Mail naar de redactie

Iets te melden? Iets te vertellen? Mail naar de redactie van Wat U Zegt via redactie@wuz.nl.  
 

'Spaarder wordt ook in nieuw taksplan bestolen'

Uitslag Stelling: Lezers gekant tegen heffing

De vermogensbelasting wordt herzien. Rijke mensen gaan in verhouding meer belasting betalen dan kleine spaarders. De meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag zijn ontevreden over het nieuwe spaartaksplan. Niet eerlijk, zeggen zij.

 
 

Voorkom dat de mensen hierheen komen

Uitslag Stelling: Einde asielprobleem ver weg

Meer dan de helft van de stemmers op de Stelling van de Dag vindt dat de EU haar vluchtelingenbeleid moet aanpassen. De PvdA wil dat asielzoekers worden verspreid over Europa. Nu moeten zij asiel aanvragen in het land van aankomst.

 
 

Minderheid vindt beveiliging treinen zinloos

Uitslag Stelling: Beter controle dan niets doen

„Een goed plan.” De meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag is na de verijdelde aanslag op de Thalys voor veiligheidsmaatregelen op de treinen en stations. „Een noodzakelijk kwaad.”

 
 

Minderheid vindt vermaak zonde van belastinggeld

Uitslag Stelling: ’Zonder vertier wordt het saai ’

Een meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt het prima dat amusement mogelijk blijft op de publieke omroep. Zij zijn ertegen om het vertier te verbannen. „Amusement hoort bij het leven, dus ook bij de publieke omroep.”

 
 

Lezers vinden begunstigen asielzoeker discriminatie

Uitslag Stelling: Gelijke monniken gelijke kappen

"De wereld op zijn kop.” De overgrote meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag is ertegen dat asielzoekers met een verblijfsvergunning een streepje voor hebben bij het krijgen van een sociale huurwoning.

 
 

'Een gek met een geweer komt altijd wel ergens langs'

Uitslag Stelling: Alles beveiligen onmogelijk

Een geluk dat dankzij heldhaftig optreden van vier passagiers een aanslag op de Thalys is voorkomen maar een misser van de inlichtingendiensten", vindt een deelnemer aan de Stelling van de Dag. Bijna drie kwart van de respondenten is het met hem eens.

 
 

Uitslag Stelling: ’Het leven is al duur genoeg’

De stemmers op de Stelling van de Dag denken niet dat het strooien met kortingen de doodsteek zal zijn voor de detailhandel. Gisteren werd bekend dat veertig procent van de omzet bij supermarkt en drogisterij bestaat uit producten met korting.

 
 

Uitslag Stelling: Wettelijke norm riant genoeg

De meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt het ongehoord dat bestuurders aan de top salarissen verdienen die ruim boven een ministersalaris van 178.000 euro liggen, zoals bij netwerkbeheerder Alliander.

 
 

Vreemde in huis die de taal niet spreekt, vinden lezers niets

Uitslag Stelling: Liever de warmte van tehuis

Het mag dan een oplossing zijn voor hulpbehoevende ouderen die steeds langer thuis (moeten) blijven wonen; u vindt het nog niets, een inwonende hulp uit het buitenland. 70 procent van de lezers vindt de opmars van zorg-au pairs geen goede ontwikkeling.

 
 

’Supermooi om al die klassieke schepen te zien varen’

Uitslag Stelling: Prachtig nautisch evenement

„Fantastisch, een stuk historie dat tot leven komt, saamhorigheid en blije gezichten.” Zo vat een van de liefhebbers van Sail het nautische evenement dat tot en met zondag in Amsterdam plaatsvindt, in enkele woorden samen.

 
 

Lezers bezorgd over vaardigheid jeugdige fietsers

Uitslag Stelling: ’Jong geleerd is oud gedaan’

De lezers reageren op cijfers waaruit blijkt dat aan het begin van het schooljaar veel ongelukken gebeuren met brugklassers die geen ervaring hebben met fietsen in het verkeer. Dat komt doordat zij op de basisschool vaak met de auto werden gebracht.

Volgens de Fietsersbond is het ter voorkoming van deze ongevallen belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd onder begeleiding van hun ouders naar de basisschool fietsen zodat ze ervaring krijgen in het verkeer. Vrijwel alle lezers zijn het met de bond eens. ,,Het is een goede leerschool.”

De overgrote meerderheid denkt dat er minder’brugpiepers’ onder een auto zouden komen als zij er op de basisschool al aan gewend waren met de fiets naar school te gaan: ,,Zo vroeg mogelijk beginnen, dan kan ieder kind veilig naar de brugklas.”

Negentig procent van u vindt het veilig als kinderen onder begeleiding van hun ouders naar de basisschool fietsen. Slechts vijf procent vindt van niet: ,,Dat kon 30 jaar geleden. Het verkeer is zo druk geworden, dat het niet verantwoord is.” Ruim vijftien procent vindt dat het veiliger is om jonge scholiertjes met de auto naar de basisschool te brengen. Driekwart vindt de wagen echter uit den boze. ,,Daardoor wordt het juist onveiliger rond school.”

De meerderheid van de lezers, bijna tweederde, brengt zijn kind nooit met de auto naar school, bijna 15 procent soms en slecht vier procent altijd. Ruim twintig procent heeft geen mening.

Volgens de Fietsersbond, die rijwiellessen aanbiedt, neemt de fietsvaardigheid van kinderen af. Veel van hen hebben moeite met slalommen rond pionnen. De overgrote meerderheid van u is hier zeer bezorgd over maar totaal niet verbaasd: ,,Als ik om mij heen kijk, is het niet goed gesteld met de fietsvaardigheid van de jeugd.”

U vindt het schokkend dat in september, de eerste nieuwe schoolmaand, opvallend veel brugpiepers onder een auto komen. Maar behalve door scholieren zo jong mogelijk ervaring te laten opdoen in het verkeer, kan het aantal van deze ongevallen volgens u ook worden verminderd als ’bruggers’ minder gevaarlijke toeren uithalen. ,,Het grootste probleem is dat ze met oordoppen en smart phones fietsen. Dat zorgt voor ongelukken.”

Bijna de helft van u vindt dat automobilisten onvoldoende rekening houden met fietsende scholieren. ,,Automobilisten rijden als gekken, vooral in de polders.” Ruim veertig procent vindt echter dat chauffeurs goed opletten: ,,Het ligt niet aan de automobilisten maar aan het gevaarlijke gedrag van de fietsers.”

Verantwoord

Ondanks de ongelukken vindt u het toch verantwoord dat middelbare scholieren alleen in het drukke verkeer naar school fietsen. ,,Het fietsen op zich hoeft geen enkel probleem te zijn, maar het gedrag van de scholieren laat heel veel te wensen over.”

Nederland is volgens u ,, een echt fietsland”. Aan het overnemen van de cultuur in het buitenland waar kinderen met de auto of de schoolbus naar school worden gebracht, is ons land nog lang niet toe.

 
 

Uitslag Stelling: Hoogste tijd voor erkenning

De ’Indische kwestie’ moet nu maar eens geregeld worden, vinden de stemmers op de Stelling van de Dag. Slachtoffers van de oorlog in Nederlands-Indië willen genoegdoening en erkenning, maar hebben die van de Nederlandse regering nooit gekregen.

 
 

'De bazen moeten meer mensen in dienst nemen'

Uitslag Stelling: Verlofstuwmeer eigen schuld

Werkgevers willen af van het 'stuwmeer' aan vakantiedagen ter waarde van 17 miljard euro dat Nederlandse werknemers hebben. De deelnemers aan de Stelling van de Dag vinden echter niet dat 'we' te veel vakantiedagen hebben.

 
 

Lezers willen dat ouderen ook profiteren van groei

Uitslag stelling: 'Eerst zien, dan geloven'

Er wordt te vroeg gejuicht over de economischte groei. Dat vindt de overgrote meerderheid van de lezers. ,,De huid van de beer niet verkopen voor de geschoten is."

 
 

’Maar goed dat het afgelopen is met die pretstudies’

Uitslag Stelling: Blij met animo voor techniek

Het leenstelsel is een goede zaak, zo vinden de meeste stemmers op de Stelling van de Dag. De eerste studenten die onder het leenstelsel gaan studeren, blijken namelijk te kiezen voor studies die uitzicht geven op een goed salaris.

 
 

'Altijd-thuis-box' voor pakjes

PostNL test een mobiele brievenbus voor kleine pakketjes. De box wordt aan de gevel van een huis verankerd en nadat de klant het pakje eruit heeft gehaald weer opgehaald. Ziet u iets in deze nieuwe vinding? We horen graag uw mening.

 
 

'Poliici kunnen best tijdelijk verkassen'

Uitslag stelling: Verbouwing moet vooral snel

De politiek heeft lak aan de ambtenaren die op het Binnenhof werken, denkt de meerderheid van de stemmers op de Stelling van de Dag. De ambtenaren stuurden een brandbrief naar de voorzitters van de beide Kamers en de Raad van State.

 
 

Lezers vinden dat Stellinga had kunnen bliijven zitten

’Hij mag zelf weten wat hij doet’

Wat bestuurders in hun privéleven doen is onbelangrijk, vindt iets meer dan de helft van de lezers. Zij reageren op het aftreden van burgemeester Sjon Stellinga van Schiermonnikoog, wegens ' problemen in de privésfeer', zoals dat dan officieel heet.

 
 

Driekwart lezers doen nooit boodschappen online

Uitslag Stelling: 'Je moet het product voelen'

De helft van de lezers ziet geen toekomst in online supermarkten. "Nederland is daar te klein voor." Veertig procent meent echter dat deze supers ook in ons land een vaste plaats gaan veroveren. "Het valt niet tegen te houden. Het is de tijdgeest."

 
 

Lezers vinden dat wedstrijden moeten doorgaan

Uitslag Stelling: 'Het kan zonder politie'

"Het proberen waard." Het overgrote deel van de lezers vindt dat alle wedstrijden in de eredivisie dit weekeinde ondanks de politiestaking gewoon moeten doorgaan en dat de clubs zelf de aanhang in toom moeten houden.

 
 

Lezers willen dat defensie goed materieel krijgt

Uitslag Stelling: ’We maken ons belachelijk’

De staat van het Nederlandse leger baart de meeste lezers grote zorgen. Zij zijn geschrokken van de noodkreet van commandant Tom Middendorp over het nijpende gebrek aan metrieel en personeel bij de strijdkrachten.

 
 

Minderheid lezers vindt cijfers overbevolking aangedikt

Uitslag Stelling: 'Stuur Afrika condooms'

"Een gevaar voor de wereld." De overgrote meerderheid van de lezers is zeer bezorgd over de ongebreidelde groei van de wereldbevolking die in 2050 tot voedselschaarste zal leiden.

 
 

Minderheid lezers vindt ophef over Russisch 'njet' hypocriet

Uitslag Stelling: 'Moskou heeft lak aan wereld'

"Het grote Rusland lacht het piepkleine Nederland gewoon uit." Bijna twee derde van de lezers vindt dat de Russen ons land hebben geschoffeerd door het VN-tribunaal voor de berechting van de verantwoordelijken voor de MH17-ramp te torpederen.

 
 

Lezers vinden meeste ouders te naïef

Uitslag Stelling: 'Hou je kind in de gaten'

Kunnen kinderen beschermd worden tegen kinderlokkers op internet, ook wel 'groomers' genoemd? Goede voorlichting zou al helpen, denkt driekwart van de stellingdeelnemers, maar dit soort praktijken helemaal voorkomen is onmogelijk.

 
 

Nederland heeft zoveel moois te bieden

Uitslag Stelling: We nemen graag de gok

Nederland heeft genoeg moois te bieden als vakantieland. Daarover is 82 procent van de stellingdeelnemers het eens. Ons wisselvallige zomerweer is voor twee derde van de lezers geen reden naar het buitenland uit te wijken. Zestig procent neemt graag het risico.

 
 

'Consument moet toch betalen, linksom of rechtsom'

Uitslag Stelling: Weinig nachtelijke wasjes

Consumenten kunnen veel slimmer met hun stroom omgaan, zegt de Autoriteit Consument en Markt. 's Nachts wassen bijvoorbeeld. De slimme meter kan helpen de goedkoopste uren te bepalen. U denkt echter niet dat u dit gaat terugzien in de portemonnee.

 
 

'Onbegrijpelijk dat politie de blokkades ongemoeid liet'

Uitslag Stelling: Frankrijk, tweede Griekenland

De meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag hebben weinig waardering voor de acties van de Franse boeren, maar er zijn er ook die er met begrip naar hebben gekeken. "De wegblokkades waren onverantwoord, maar ik snap hun woede wel."

 
 

Minderheid vindt dat Dijsselbloem spel rond naheffing slim heeft gespeeld

Uitslag Stelling: 'Minister bedriegt het volk'

"Hij houdt iedereen voor de gek." De overgrote meerderheid van de lezers meent dat minister Dijsselbloem de boel heeft misleid toen hij deed alsof hij verrast was over de hoogte van de naheffing van 643 miljoen euro uit Brussel. "Eén toneelspel."

 
 

'Wij kunnen toch nooit de enigen zijn in het heelal'

Uitslag Stelling: Speuren naar E.T.'s spannend

De vraag of onderzoek naar buitenaards leven zinvol is, verdeelt de stellingdeelnemers. Goed dat een Russische miljardair 100 miljoen dollar uittrekt om de ruimte intensief af te speuren, maar 52 procent vindt de zoektocht naar 'E.T's' kosten noch moeite waard.

 
 

'130 rijden juist goed voor het milieu en veiligheid'

Uitslag Stelling: Plankgas op de snelweg!

Overal 130. Dat vindt twee derde van de lezers. Zij reageren op de bekendmaking van drie nieuwe stukken snelweg waarop binnenkort maximaal 130 kilometer per uur mag worden gereden. Hierdoor kan op de helft van het Nederlandse wegennet het gaspedaal tot die snelheid worden ingedrukt.

 
 

Uitslag Stellling: Lezers verdeeld over krassen

Een verslavingsdeskundige heeft de noodklok geluid over krasloten. De verkoop moet aan banden worden gelegd want steeds meer mensen raken eraan verslaafd. Bijna de helft van de stemmers op de Stelling is het met expert Trubendorffer eens.

 
 

Opdoeken politieposten treft volgens lezers vooral platteland

Uitslag Stelling: 'Misdaad gaat meer lonen'

"Criminelen zullen dit geweldig vinden." De overgrote meerderheid van de lezers voelt zich stukken onveiliger, doordat steeds meer politiebureaus worden opgeheven of tijdens de zomervakantie tijdelijk zijn gesloten.

 
 

 'Een mooie manier om contact te houden met familie en de wereld'

Uitslag Stelling: Niemand te oud om te leren

Senioren zijn geen buitenaardse wezens omdat ze wat ouder zijn, zo reageert een deelnemer beledigd op de Stelling van de Dag over 85-plussers op het internet. "Zo moeilijk is het niet. Het heeft niets te maken met leeftijd maar met desinteresse."

 
 

Lezers willen ook paspoort jihadist intrekken

Uitslag Stelling: 'Alles van hen afpakken'

De overgrote meerderheid van de lezers vindt het een goede zaak dat het kabinet de uitkering of studiefinanciering wil stopzetten van jihadstrijders die naar Syrië en Irak reizen om zich bij IS aan te sluiten.

 
 

Uitslag Stelling: ’Afremmen deze stroom’

De overgrote meerderheid van de lezers vindt het prima dat Hongarije een hek neerzet bij de grens met Servië. De EU-lidstaat zegt overspoeld te worden met vluchtelingen uit Irak, Syrië en Afghanistan en hoopt zo de stroom in te dammen.

 
 

’Strenge eisen logisch gezien eerdere geschonden afspraken’

Uitslag Stelling: Geen geloof in goede afloop

Griekenland moet aan keiharde voorwaarden voldoen, wil het land nieuwe miljardensteun krijgen. Volkomen terecht, vinden de stellingdeelnemers, die het vertrouwen in de Grieken kwijt zijn. „Het is de enige manier om ze te laten zien dat het ernst is.”

 
 

Overheid laks na rapport politiegeweld Ombudsman

Uitslag stelling: Liever meer training politie

De vraag of de nekklem - die sinds de dood van Mitch Henriquez weer ter discussie staat - verboden moet worden, verdeelt de deelnemers van De Stelling. Een kleine meerderheid vindt van niet. Ruim tweederde denkt dat incidenten voorkomen kunnen worden door (meer geld voor) betere trainingen bij de politie.

 
 

'Vooraf toestemming voor publicatie online'

Uitslag Stelling: Filmpjes voor de goede orde

Een krappe meerderheid van de stemmers van De Stelling vindt dat filmen op straat niet aan banden moet worden gelegd. Filmen en fotograferen in de openbare ruimte, dat mag namelijk gewoon, al plukken sommigen daar de wrange vruchten van.

 
 

'Strak en kundig in Europa, maar gladjes in eigen land'

Uitslag Stelling: 'Wie had het beter gedaan'

Kundig, onverstoorbaar en standvastig. Als voorzitter van de eurogroep kan Jeroen Dijsselbloem nog op mooie woorden rekenen. Toch verdient de PvdA’er volgens 70 procent van de stellingdeelnemers geen lof. Vooral door missers in eigen land.

 
 

'Acties politie, douane en ambulance maken weinig indruk'

Uitslag Stelling: 'Dupeer je baas, niet de burger'

Medewerkers van publieke diensten moeten burgers buiten hun arbeidsconflict laten. De (dreigende) acties van politie, douane en ambulances halen weinig meer uit dan irritatie bij de verkeerde partij, vindt een meerderheid van de Stellingdeelnemers.

 
 

'Grexit schaadt alleen ego's in Brussel'

Uitslag Stelling: ’Laat Grieken lekker gaan’

Als het aan de deelnemers van de Stelling ligt, verlaat Griekenland vandaag nog de eurozone. Ruim tachtig procent vindt dat iedere basis ontbreekt om het land, dat ’nee’ zei tegen het Europese ’reddingsplan’, nog langer binnenboord te houden.

 
 

Vijfde van lezers wil onderzoek discriminatie door politie

Uitslag Stelling: 'Het zijn beroepsvandalen'

De onlusten in de Haagse Schilderswijk hebben niets met het overlijden van Mitch Henriquez te maken. Dat vinden vrijwel alle lezers. De amokmakers grijpen de tragische gebeurtenis slechts aan om vernielingen aan te richten.

 
 

Lezers vinden wel dat start te veel geld kost

Uitslag Stelling: 'Reclame voor ons land'

De Grand Départ in Utrecht wordt morgen een geweldig evenement. Dat denkt een meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag.

 
 

Lezers vinden afschaffing roaming- kosten veel te laat

Uitslag Stelling: 'Telefoongebruiker melkkoe'

Over twee jaar kunnen vakantiegangers zonder extra kosten hun mobieltje gebruiken vanaf hun buitenlandse camping. Vrijwel alle lezers vrezen echter dat dit voordeeltje teniet wordt gedaan doordat telecombedrijven dan de abonnementsprijzen verhogen.

 
 

Lezers vinden alleen adviezen voor ouderen nuttig

Uitslag Stelling: 'Laat mensen zelf nadenken'

Zijn de weergoden ons eens goedgezind, treedt er meteen een Nationaal Hitteplan in werking. Bijna twee derde van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt het dan ook onnodig.

 
 

Lezer vindt dat er genoeg is onderhandeld

Uitslag Stelling: 'Grexit is beste voor allen'

"Zo snel mogelijk afscheid nemen van Griekenland.” Bijna driekwart van de lezers vindt dat de Grieken na het klappen van de onderhandelingen uit de euro moeten stappen.

 
 

Volgens lezers speelt kabinet groepen tegen elkaar uit

Uitslag Stelling: 'Meevaller ook voor ouderen'

Maar een kwart van de lezers vindt het goed dat het kabinet de lastenverlichting van vijf miljard euro alleen aan de werkenden wil toebedelen. Velen vinden dat met name ook gepensioneerden moeten meeprofiteren

 
 

Lezers vinden verstoren wielerfeest ongepast

Uitslag Stelling: 'Nederland slaat flater'

'Verbieden deze onsympathieke acties.' Twee derde van de lezers vindt dat minister Van der Steur naar de rechter moet stappen om de plannen van de politiebonden om de Tour de France in Nederland te verstoren, in de kiem te smoren.

 
 

Lezers vinden voorspelling over stijging zeespiegel overdreven

Uitslag Stelling: 'Nederland houdt het droog'

Wetenschappers van de TU Delft voorspellen dat de zeespiegel nog meer gaat stijgen dan gedacht. Bijna driekwart van de deelnemers aan de Stelling van de Dag denkt echter niet dat we daarom bang hoeven te zijn voor natte voeten.

 
 

'Je kunt ook prima thuis uitrusten'

Uitslag Stelling: Weekje weg is groot goed

"Een mens kan niet zonder." Bijna twee derde van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt het belangrijk om met vakantie te gaan. Ruim dertig procent vindt het echter helemaal niet nodig: "Het is pure luxe en heeft geen nut."

 
 

'Meteen zien hoeveel vlucht kost, zodat je eerlijk kunt vergelijken'

Uitslag Stelling: Lezers willen transparantie

"Denk je goedkoop uit te zijn, komen er allerlei toeslagen bij. Hoezo goedkoop?" foetert een deelnemer aan de Stelling van de Dag. Hij behoort tot de 90 procent die vindt dat vliegmaatschappijen reizigers voor de gek houden met hun lage ticketprijzen.

 
 

'Hulp om aan werk te komen of psychische bijstand ok'

Uitslag Stelling: Extraatjes zijn niet nodig

Op initiatief van enkele oud-blauwhelmen is een voordeelactie voor veteranen gelanceerd onder de naam Onbekende Helden. De helft van de deelnemers aan de Stelling van de Dag is er niet zo'n voorstander van dat deze groep allerlei voordeeltjes krijgt.

 
 

'Griekenland heeft te lang op te grote voet geleefd'

Uitslag Stelling: Eigen schuld, dikke bult

De Grieken kunnen best nog meer bezuinigen, vindt 57 procent van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Ondanks de beroerde financiële situatie hebben de stemmers geen medelijden met de Grieken. "Dat hebben ze aan zichzelf te danken."

 
 

'De grote schuldige is de EU die maar geen maatregelen neemt'

Uitslag Stelling: Een gezamenlijk probleem

De EU-landen moeten het vluchtelingenprobleem samen aanpakken en niet een paar landen er voor laten opdraaien. Begrijpelijk dat Italië, waar de meeste migranten binnenkomen, zich in de steek gelaten voelt, vindt 61 procent van de stellingdeelnemers.

 
 

Lezers: Ook accu's zijn vervuilend voor het milieu

Uitslag Stelling: 'Waterstof is de oplossing'

Elektrisch rijden over twintig jaar is geen noodzaak, oordeelt het merendeel van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Energie Centrum Nederland (ECN) vindt dat in 2035 alle nieuw verkochte auto's elektrisch aangedreven zouden moeten zijn.

 
 

'Gebrek aan transparantie ondermijnt democratie'

Uitslag Stelling: Kabinet moet meer uitleggen

Het kabinet is onvoldoende transparant, zeggen veruit de meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag. Zij vinden dat zij, de burgers, te weinig informatie en uitleg krijgen. Neem de MH17-ramp, de naheffing voor Europa en de belastingplannen van de coalitie. "Het ondermijnt de democratie."

 
 

Monstertruck is veel te gevaarlijk voor shows

Uitslag Stelling: Evenementen moeten veiliger

Het is volledig terecht dat gemeenten de veiligheidseisen rond evenementen aanscherpen na het monstertruckdrama in Haaksbergen. Extra veiligheidsmaatregelen zijn juist hard nodig, vindt de meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag.

 
 

'Zonder artikel 5 heeft de alliantie geen zin'

Uitslag Stelling: Allen voor één: dure plicht

De NAVO staat of valt met solidariteit. Dat vindt bijna tachtig procent van de lezers. Zij vinden dat de andere NAVO-lidstaten, en dus ook Nederland, een mede-NAVO-lidstaat te hulp moeten schieten als die wordt aangevallen door Rusland.

 
 

Uitslag Stelling: Herstel in sector nog broos

Het is geen goed idee om het lage btw-tarief in de bouw per 1 juli te verhogen naar 21 procent, vinden de meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag. „De bouw is enorm getroffen door de crisis. Laat de sector eerst maar eens aansterken.”

 
 

Ruim helft van de lezers twijfelt aan nut G7-top

Uitslag Stelling: Klimaatmiljarden verspild

Ruim 70 procent van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt de 90 miljard euro die de G7, de club grootste industrielanden ter wereld, wil uittrekken om groene energie te bevorderen een belachelijk hoog bedrag.

 
 

Uitslag Stelling: Vrijheid niet vanzelfsprekend

Uit de Voorjaarsnota blijkt dat Defensie minder heeft uitgegeven, terwijl was aangekondigd dat de krijgsmacht dit jaar ruimer in z’n jas zou komen te zitten. De deelnemers aan de Stelling van de Dag vinden dat de Tweede Kamer beter moet opletten.

 
 

'Veel zon is gezond en goed voor botten'

Uitslag Stelling:  Effect smeeractie betwijfeld

Zijn de waarschuwingen tegen te veel zonneschijn overdreven? Zo ongeveer de helft van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt van niet. Zij staan positief tegenover de aansporingen van KWF Kankerbestrijding om vaker te smeren.

 
 

Lezers vinden dat er nu wel genoeg is onderhandeld

Uitslag Stelling: 'Klaar met Griekenland'

'Het heeft geen enkele zin'. Ruim negentig procent van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt het tijdverspilling van de EU om te proberen Griekenland binnenboord te houden.

 
 

Uitslag Stelling: Eerste stap in goede richting

Opgeruimd staat netjes, zeggen de deelnemers aan de Stelling van de Dag over het aftreden van Sepp Blatter. Zij zijn opgelucht dat de FIFA-baas opstapt, maar of dat een einde zal maken aan de corruptie binnen de wereldvoetbalbond, betwijfelen ze.

 
 

'Obama moet zijn eigen boontjes doppen'

Uitslag Stelling: Guantanamo probleem VS

De VS hebben Nederland gevraagd twee gedetineerden uit Guantanamo Bay die voor vrijlating in aanmerking komen, op te nemen. De meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag willen daar niets van horen. "Lekker makkelijk, dan zijn zij ervan af."

 
 

Bedrijven kunnen met gedragscode ook bijdrage leveren tegen gepest

Uitslag Stelling: Getreiter op werk bestraffen

"Een heel goed plan." Bijna driekwart van de deelnemers aan de Stelling van de Dag is er voor om pesten op de werkvloer strafbaar te stellen. "Keihard aanpakken, want het ruïneert iemands leven."

 
 

'Hij is zo slim om uit de wind te blijven'

Lezers zijn FIFA-baas beu

Vrijwel alle deelnemers aan de Stelling van de Dag vinden dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter moet vertrekken nu er zeven kopstukken van zijn organisatie zijn gearresteerd op verdenking van corruptie. „Hij had al veel eerder moeten opstappen.”

 
 

Minderheid lezers vindt Eerste Kamer echter overbodig

Uitslag Stelling: 'Zonder senaat ben je nergens'

De Eerste Kamer is een nuttig instituut en moet niet worden afgeschaft, meent de meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Een forse minderheid van ruim veertig procent vindt echter dat de senaat een achterhaalde instelling is die best mag verdwijnen. "Voegt niks toe", aldus een lezer.

 
 

Lezers: Niet tornen aan rechten van werknemers

Uitslag Stelling: 'Baas wil meer voor minder'

Werkgevers willen modernisering van de cao maar twee derde van de deelnemers aan de Stelling van de Dag lijkt dat niet nodig. Zij vertrouwen het niet. "Waakzaamheid is geboden. Werkgevers zijn er op uit om rechten van werknemers af te schaffen."

 
 

'Duitsland zal tolstrijd met EU winnen'

Uitslag Stelling: Euroscepsis diepgeworteld

Dat de Europese Commissie gekant is tegen een hogere tol voor buitenlanders op de Duitse wegen, zorgt niet voor een betere reputatie van de EU bij de deelnemers aan de Stelling van de Dag.

 
 


12.4 °C
WZW3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 433.53
+ / - -2.58%