• Wat U Zegt
  • Brief aan de redactie
  • Wat Wilt U Weten
  • Stelling van de Dag
  • Over Wat U Zegt

Mail naar de redactie

Iets te melden? Iets te vertellen? Mail naar de redactie van Wat U Zegt via redactie@wuz.nl.  
 

Lezers vinden dat de regering achter de feiten aanloopt

’Ondeskundig en te laks’

Het kabinet groeit de asielzoelersstroom volledig boven het hoofd. Dat vindt de overgrote meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. "Het is de regie compleet kwijt. Amateurisme ten top."

 
 

Lezers tegen extra asielzoekers in dorpje oranje

Uitslag Stelling: ’Dit past in een dictatuur’

Staatssecretaris Dijkhoff moet rekening houden met de bevolking. Een meerderheid van de lezers heeft er totaal geen begrip voor dat de VVD-bewindsman het plaatsje Oranje heeft gedwongen extra asielzoekers op te vangen.

 
 

Merendeel lezers zeer tevreden met 'hun' dokter

Uitslag stelling: ’Verzekeraars te machtig’

Het succesvolle huisartsenprotest moet navolging krijgen onder collega-zorgverleners. Want niet alleen de dokters, ook fysiotherapeuten en kinderpsychologen staan onder druk bij de zorgverzekeraars, menen vrijwel alle stellingdeelnemers.

 
 

Helft lezers wil meer actie tegen partydrug

Uitslag stelling: ’Een ramp voor de jeugd’

"Het is een verboden middel, aanpakken dus." Meer dan de helft van de lezers vindt dat het gebruik van xtc scherper moet worden gecontroleerd. Ruim veertig procent ziet echter niets in strengere controle. "Dat haalt niets uit."

 
 

Twijfel of tv-hit populair wordt op internet

Uitslag Stelling: 'Jeugd kijkt er niet naar’

Bijna de helft van de deelnemers aan de Stelling van de Dag is somber over de haalbaarheid van een doorstart van het televisieprogramma Man bijt hond. Iets minder stemmers zijn optimistisch over de toekomst van het programma.

 
 

Ouderen willen graag plaatsmaken voor jongeren

Uitslag Stelling: ’Waar blijven die banen?’

Doorwerken tot 67 jaar of ouder, het gros van de deelnemers aan de Stelling van de Dag voelt daar helemaal niets voor. Bijna negentig procent ziet de noodzaak er ook niet van in. "Er zijn zoveel werklozen. Waarom ouderen dan laten doorwerken?"

 
 

Meerderheid lezers wil helemaal geen schilderijen

Uitslag stelling:  'Bussemaker is onhandig'

„Typisch Nederlands politiek geklungel.” Dat vinden de meeste lezers van de soap rond de aankoop van de Rembrandt-schilderijen. „Het blijkt voor de zoveelste keer dat het kabinet niet in staat is zoiets tot een goed einde te brengen.”

 
 

Lezers vinden Mansveld ongeschikt voor haar taak

Uitslag Stelling: ’Schultz ook op het matje’

De meeste lezers hebben geen medelijden met staatssecretaris Mansveld maar vinden dat zij niet in haar eentje verantwoordelijk kan worden gehouden voor de chaos bij ProRail. Minister Schultz is dat volgens hen net zo goed.

 
 

Weinig steun onder lezers voor VN-lobby kabinet

’Houd de koning erbuiten’

Als eerste Nederlandse staatshoofd heeft koning Willem-Alexander gesproken tot de Algemene vergadering van de Verenigde Naties. Het optreden van de koning was mede bedoeld om de lobbyvoor een zetel in de Veiligheidsraad kracht bij te zetten.

 
 

'Te veel eilandjes en theoretici die het beleid willen bepalen'

Uitslag Stelling: Liever top weg dan minister

De deelnemers aan de Stelling van de Dag zijn bijna unaniem: de bezem moet door het ministerie van Justitie. Het ministerie stapelt fout op fout, zoals bij de foto van Volkert van der G., maar ook bij de moord op oud-minister Els Borst.

 
 

Uitslag stelling: 'Verhongeren mag niet'

Twee derde van de stemmers op De Stelling van de Dag vindt ingrijpen in de Oostvaardersplassen nodig. Als de winter streng wordt, dan zullen tweeduizend herten de hongerdood sterven in het natuurgebied, zo is de voorspelling.

 
 

Uitslag Stelling: ’Zonder baas werkt ook prima’

Een minderheid van de stemmers op de Stelling van de Dag vindt de baas overbodig. Het aantal managers in Nederland krimpt, zo becijferde het CBS onlangs, en maar liefst 93 procent vindt dat goed nieuws.

 
 

Uitslag Stelling: ’Verstandig eten en bewegen’

In plaats van een dieet te volgen, kunnen mensen beter verleidingen in hun omgeving aanpakken, betoogt prof. Dr. Rudi Westendorp in zijn nieuwste boek over gezond ouder worden. Daar zijn de meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag het mee eens.

 
 

Uitslag Stelling: Pesten verdient alle aandacht

Geen overbodige luxe, al die aandacht voor pesten gedurende de Week tegen het Pesten, vinden de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Gisteren begon deze week met kinderprogramma's, lessen op scholen, BN'ers die zich tegen pesten keren.

 
 

Uitslag Stelling: Kleur Piet blijft gevoelig punt

Scholen in Den Haag krijgen een Sinterklaasfeest met een Piet die niet meer helemaal zwart is en Jumbo gaat zijn Sinterklaassnoep ’bleker’ maken. Gaat Nederland toch wennen aan een ’wittere’ Piet? De stemmers op de Stelling van de Dag nog lang niet.

 
 

Geldzorgen van burgers worden niet serieus genomen

Uitslag Stelling: ’Rutte weet niet wat er leeft’

Premier Rutte had beter niet kunnen zeggen dat kinderen bij hun ouders moeten gaan zeuren om speelgoed nu het weer beter gaat met de economie, vinden de deelnemers aan de Stelling van de Dag. De premier maakte de opmerking in het Jeugdjournaal.

 
 

Lezers hekelen trage en slappe EU-beleid

Uitslag Stelling: ’Europese Unie blijkt farce’

Europa loopt achter de feiten aan, zo oordelen de deelnemers aan de Stelling van de Dag over de intensievere grenscontroles die Duitsland en andere EU-landen, waaronder Nederland, laten uitvoeren om de grote vluchtelingenstroom het hoofd te bieden.

 
 

'Erg pijnlijk. De koning zit straks in zijn hemd'

Uitslag Stelling: Troonrede boet in aan belang

Net als in voorgaande jaren zijn de geheime Prinsjesdagstukken al ver van tevoren op straat komen te liggen. De meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt dit een blamage. ,,Voor het land en voor de koning. Een grof schandaal’’.

 
 

Uitslag Stelling: Het doel heiligt de middelen

De meeste stemmers op de Stelling van de Dag denken dat luchtaanvallen op Syrië gaan helpen in de strijd tegen het terreurleger van IS. Ook een Kamermeerderheid is voor het uitbreiden van de bombardementen op Irak naar Syrië.

 
 

Uitslag Stelling: Lezer wil koppen zien rollen

Hoewel veel deelnemers aan de Stelling van de Dag de politiek medeschuldig achten aan de ’onoverzichtelijke puinhoop’ bij de vorming van de Nationale Politie, vindt ruim 80 procent dat de politietop moet opstappen.

 
 

'Het zijn neoliberale salonsocialisten geworden'

Uitslag Stelling: Partij niet meer van deze tijd

Met Samsom gaat de PvdA geheid de afgrond in volgende verkiezingen, denkt 94 procent van de stellingdeelnemers. Een nieuwe leider zal de club evenmin redden, meent driekwart. Want de arbeiderspartij is niet meer, of eigenlijk niet meer van deze tijd.

 
 

'Kinderen..? Hoe zit het eigenlijk met de opvang van ouderen?'

Uitslag Stelling: Geen zaak van de overheid

Kinderopvang is geen zaak van de overheid, maar van ouders. Daar moet niet meer geld in worden geïnvesteerd, stelt tachtig procent van de deelnemers van de Stelling. 29 procent gelooft niet dat toeslagverhoging tot grotere arbeidsparticipatie leidt.

 
 

Uitslag Stelling: Weg met de rekenmachines

De verplichte rekentoets in het voortgezet onderwijs en het mbo verdeelt niet alleen de Tweede Kamer maar ook de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Ruim 40 procent ziet niets in zo’n toets, maar de meerderheid vindt het een goed plan.

 
 

Alleen échte vluchteling helpen, en beter uitzetbeleid

Uitslag Stelling: Niet nóg soepeler regels

Er is nauwelijks draagvlak in Nederland voor opvang van meer vluchtelingen. De omvang van het probleem dat heel Europa in de greep houdt, verandert daar niets aan. Drie kwart van de lezers wantrouwen ideeën die de tolerantie moeten verhogen.

 
 

'Kraan niet laten lopen als je tanden poetst'

Uitslag Stelling: Lezer let al op het verbruik

Ruim twee derde van de lezers vindt dat er meer aandacht moet komen voor waterbesparing. Donderdag was het Waterbespaardag. Kinderen laten zien hoeveel water en energie ze besparen als ze vijf minuten douchen in plaats van de gemiddelde negen.

 
 

Lezers willen steun van VS en NAVO

Uitslag Stelling: ’Zonder actie zijn we verloren'
 

„Er is geen andere keus.” Zestig procent van de lezers meent dat het onvermijdelijk is dat Europa en Nederland militair optreden in Syrië. Veertig procent vindt echter dat we daar weg moeten blijven. „We hebben daar niks te zoeken.”

 
 

Volgens lezers heeft asiellobby te veel macht

Uitslag Stelling: ’Migranten sneller wegsturen’

Het Nederlandse uitzetbeleid rammelt aan alle kanten. Dat vindt de overgrote meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. „Eigenlijk is er geen uitzetbeleid, iedereen mag blijven”, aldus een lezer.

 
 

'Spaarder wordt ook in nieuw taksplan bestolen'

Uitslag Stelling: Lezers gekant tegen heffing

De vermogensbelasting wordt herzien. Rijke mensen gaan in verhouding meer belasting betalen dan kleine spaarders. De meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag zijn ontevreden over het nieuwe spaartaksplan. Niet eerlijk, zeggen zij.

 
 

Voorkom dat de mensen hierheen komen

Uitslag Stelling: Einde asielprobleem ver weg

Meer dan de helft van de stemmers op de Stelling van de Dag vindt dat de EU haar vluchtelingenbeleid moet aanpassen. De PvdA wil dat asielzoekers worden verspreid over Europa. Nu moeten zij asiel aanvragen in het land van aankomst.

 
 

Minderheid vindt beveiliging treinen zinloos

Uitslag Stelling: Beter controle dan niets doen

„Een goed plan.” De meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag is na de verijdelde aanslag op de Thalys voor veiligheidsmaatregelen op de treinen en stations. „Een noodzakelijk kwaad.”

 
 

Minderheid vindt vermaak zonde van belastinggeld

Uitslag Stelling: ’Zonder vertier wordt het saai ’

Een meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt het prima dat amusement mogelijk blijft op de publieke omroep. Zij zijn ertegen om het vertier te verbannen. „Amusement hoort bij het leven, dus ook bij de publieke omroep.”

 
 

Lezers vinden begunstigen asielzoeker discriminatie

Uitslag Stelling: Gelijke monniken gelijke kappen

"De wereld op zijn kop.” De overgrote meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag is ertegen dat asielzoekers met een verblijfsvergunning een streepje voor hebben bij het krijgen van een sociale huurwoning.

 
 

'Een gek met een geweer komt altijd wel ergens langs'

Uitslag Stelling: Alles beveiligen onmogelijk

Een geluk dat dankzij heldhaftig optreden van vier passagiers een aanslag op de Thalys is voorkomen maar een misser van de inlichtingendiensten", vindt een deelnemer aan de Stelling van de Dag. Bijna drie kwart van de respondenten is het met hem eens.

 
 

Uitslag Stelling: ’Het leven is al duur genoeg’

De stemmers op de Stelling van de Dag denken niet dat het strooien met kortingen de doodsteek zal zijn voor de detailhandel. Gisteren werd bekend dat veertig procent van de omzet bij supermarkt en drogisterij bestaat uit producten met korting.

 
 

Uitslag Stelling: Wettelijke norm riant genoeg

De meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt het ongehoord dat bestuurders aan de top salarissen verdienen die ruim boven een ministersalaris van 178.000 euro liggen, zoals bij netwerkbeheerder Alliander.

 
 

Vreemde in huis die de taal niet spreekt, vinden lezers niets

Uitslag Stelling: Liever de warmte van tehuis

Het mag dan een oplossing zijn voor hulpbehoevende ouderen die steeds langer thuis (moeten) blijven wonen; u vindt het nog niets, een inwonende hulp uit het buitenland. 70 procent van de lezers vindt de opmars van zorg-au pairs geen goede ontwikkeling.

 
 

’Supermooi om al die klassieke schepen te zien varen’

Uitslag Stelling: Prachtig nautisch evenement

„Fantastisch, een stuk historie dat tot leven komt, saamhorigheid en blije gezichten.” Zo vat een van de liefhebbers van Sail het nautische evenement dat tot en met zondag in Amsterdam plaatsvindt, in enkele woorden samen.

 
 

Lezers bezorgd over vaardigheid jeugdige fietsers

Uitslag Stelling: ’Jong geleerd is oud gedaan’

De lezers reageren op cijfers waaruit blijkt dat aan het begin van het schooljaar veel ongelukken gebeuren met brugklassers die geen ervaring hebben met fietsen in het verkeer. Dat komt doordat zij op de basisschool vaak met de auto werden gebracht.

Volgens de Fietsersbond is het ter voorkoming van deze ongevallen belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd onder begeleiding van hun ouders naar de basisschool fietsen zodat ze ervaring krijgen in het verkeer. Vrijwel alle lezers zijn het met de bond eens. ,,Het is een goede leerschool.”

De overgrote meerderheid denkt dat er minder’brugpiepers’ onder een auto zouden komen als zij er op de basisschool al aan gewend waren met de fiets naar school te gaan: ,,Zo vroeg mogelijk beginnen, dan kan ieder kind veilig naar de brugklas.”

Negentig procent van u vindt het veilig als kinderen onder begeleiding van hun ouders naar de basisschool fietsen. Slechts vijf procent vindt van niet: ,,Dat kon 30 jaar geleden. Het verkeer is zo druk geworden, dat het niet verantwoord is.” Ruim vijftien procent vindt dat het veiliger is om jonge scholiertjes met de auto naar de basisschool te brengen. Driekwart vindt de wagen echter uit den boze. ,,Daardoor wordt het juist onveiliger rond school.”

De meerderheid van de lezers, bijna tweederde, brengt zijn kind nooit met de auto naar school, bijna 15 procent soms en slecht vier procent altijd. Ruim twintig procent heeft geen mening.

Volgens de Fietsersbond, die rijwiellessen aanbiedt, neemt de fietsvaardigheid van kinderen af. Veel van hen hebben moeite met slalommen rond pionnen. De overgrote meerderheid van u is hier zeer bezorgd over maar totaal niet verbaasd: ,,Als ik om mij heen kijk, is het niet goed gesteld met de fietsvaardigheid van de jeugd.”

U vindt het schokkend dat in september, de eerste nieuwe schoolmaand, opvallend veel brugpiepers onder een auto komen. Maar behalve door scholieren zo jong mogelijk ervaring te laten opdoen in het verkeer, kan het aantal van deze ongevallen volgens u ook worden verminderd als ’bruggers’ minder gevaarlijke toeren uithalen. ,,Het grootste probleem is dat ze met oordoppen en smart phones fietsen. Dat zorgt voor ongelukken.”

Bijna de helft van u vindt dat automobilisten onvoldoende rekening houden met fietsende scholieren. ,,Automobilisten rijden als gekken, vooral in de polders.” Ruim veertig procent vindt echter dat chauffeurs goed opletten: ,,Het ligt niet aan de automobilisten maar aan het gevaarlijke gedrag van de fietsers.”

Verantwoord

Ondanks de ongelukken vindt u het toch verantwoord dat middelbare scholieren alleen in het drukke verkeer naar school fietsen. ,,Het fietsen op zich hoeft geen enkel probleem te zijn, maar het gedrag van de scholieren laat heel veel te wensen over.”

Nederland is volgens u ,, een echt fietsland”. Aan het overnemen van de cultuur in het buitenland waar kinderen met de auto of de schoolbus naar school worden gebracht, is ons land nog lang niet toe.

 
 

Uitslag Stelling: Hoogste tijd voor erkenning

De ’Indische kwestie’ moet nu maar eens geregeld worden, vinden de stemmers op de Stelling van de Dag. Slachtoffers van de oorlog in Nederlands-Indië willen genoegdoening en erkenning, maar hebben die van de Nederlandse regering nooit gekregen.

 
 

'De bazen moeten meer mensen in dienst nemen'

Uitslag Stelling: Verlofstuwmeer eigen schuld

Werkgevers willen af van het 'stuwmeer' aan vakantiedagen ter waarde van 17 miljard euro dat Nederlandse werknemers hebben. De deelnemers aan de Stelling van de Dag vinden echter niet dat 'we' te veel vakantiedagen hebben.

 
 

Lezers willen dat ouderen ook profiteren van groei

Uitslag stelling: 'Eerst zien, dan geloven'

Er wordt te vroeg gejuicht over de economischte groei. Dat vindt de overgrote meerderheid van de lezers. ,,De huid van de beer niet verkopen voor de geschoten is."

 
 

’Maar goed dat het afgelopen is met die pretstudies’

Uitslag Stelling: Blij met animo voor techniek

Het leenstelsel is een goede zaak, zo vinden de meeste stemmers op de Stelling van de Dag. De eerste studenten die onder het leenstelsel gaan studeren, blijken namelijk te kiezen voor studies die uitzicht geven op een goed salaris.

 
 

'Altijd-thuis-box' voor pakjes

PostNL test een mobiele brievenbus voor kleine pakketjes. De box wordt aan de gevel van een huis verankerd en nadat de klant het pakje eruit heeft gehaald weer opgehaald. Ziet u iets in deze nieuwe vinding? We horen graag uw mening.

 
 

'Poliici kunnen best tijdelijk verkassen'

Uitslag stelling: Verbouwing moet vooral snel

De politiek heeft lak aan de ambtenaren die op het Binnenhof werken, denkt de meerderheid van de stemmers op de Stelling van de Dag. De ambtenaren stuurden een brandbrief naar de voorzitters van de beide Kamers en de Raad van State.

 
 

Lezers vinden dat Stellinga had kunnen bliijven zitten

’Hij mag zelf weten wat hij doet’

Wat bestuurders in hun privéleven doen is onbelangrijk, vindt iets meer dan de helft van de lezers. Zij reageren op het aftreden van burgemeester Sjon Stellinga van Schiermonnikoog, wegens ' problemen in de privésfeer', zoals dat dan officieel heet.

 
 

Driekwart lezers doen nooit boodschappen online

Uitslag Stelling: 'Je moet het product voelen'

De helft van de lezers ziet geen toekomst in online supermarkten. "Nederland is daar te klein voor." Veertig procent meent echter dat deze supers ook in ons land een vaste plaats gaan veroveren. "Het valt niet tegen te houden. Het is de tijdgeest."

 
 

Lezers vinden dat wedstrijden moeten doorgaan

Uitslag Stelling: 'Het kan zonder politie'

"Het proberen waard." Het overgrote deel van de lezers vindt dat alle wedstrijden in de eredivisie dit weekeinde ondanks de politiestaking gewoon moeten doorgaan en dat de clubs zelf de aanhang in toom moeten houden.

 
 

Lezers willen dat defensie goed materieel krijgt

Uitslag Stelling: ’We maken ons belachelijk’

De staat van het Nederlandse leger baart de meeste lezers grote zorgen. Zij zijn geschrokken van de noodkreet van commandant Tom Middendorp over het nijpende gebrek aan metrieel en personeel bij de strijdkrachten.

 
 

Minderheid lezers vindt cijfers overbevolking aangedikt

Uitslag Stelling: 'Stuur Afrika condooms'

"Een gevaar voor de wereld." De overgrote meerderheid van de lezers is zeer bezorgd over de ongebreidelde groei van de wereldbevolking die in 2050 tot voedselschaarste zal leiden.

 
 

Minderheid lezers vindt ophef over Russisch 'njet' hypocriet

Uitslag Stelling: 'Moskou heeft lak aan wereld'

"Het grote Rusland lacht het piepkleine Nederland gewoon uit." Bijna twee derde van de lezers vindt dat de Russen ons land hebben geschoffeerd door het VN-tribunaal voor de berechting van de verantwoordelijken voor de MH17-ramp te torpederen.

 
 

Lezers vinden meeste ouders te naïef

Uitslag Stelling: 'Hou je kind in de gaten'

Kunnen kinderen beschermd worden tegen kinderlokkers op internet, ook wel 'groomers' genoemd? Goede voorlichting zou al helpen, denkt driekwart van de stellingdeelnemers, maar dit soort praktijken helemaal voorkomen is onmogelijk.

 
 

Nederland heeft zoveel moois te bieden

Uitslag Stelling: We nemen graag de gok

Nederland heeft genoeg moois te bieden als vakantieland. Daarover is 82 procent van de stellingdeelnemers het eens. Ons wisselvallige zomerweer is voor twee derde van de lezers geen reden naar het buitenland uit te wijken. Zestig procent neemt graag het risico.

 
 

'Consument moet toch betalen, linksom of rechtsom'

Uitslag Stelling: Weinig nachtelijke wasjes

Consumenten kunnen veel slimmer met hun stroom omgaan, zegt de Autoriteit Consument en Markt. 's Nachts wassen bijvoorbeeld. De slimme meter kan helpen de goedkoopste uren te bepalen. U denkt echter niet dat u dit gaat terugzien in de portemonnee.

 
 

'Onbegrijpelijk dat politie de blokkades ongemoeid liet'

Uitslag Stelling: Frankrijk, tweede Griekenland

De meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag hebben weinig waardering voor de acties van de Franse boeren, maar er zijn er ook die er met begrip naar hebben gekeken. "De wegblokkades waren onverantwoord, maar ik snap hun woede wel."

 
 

Minderheid vindt dat Dijsselbloem spel rond naheffing slim heeft gespeeld

Uitslag Stelling: 'Minister bedriegt het volk'

"Hij houdt iedereen voor de gek." De overgrote meerderheid van de lezers meent dat minister Dijsselbloem de boel heeft misleid toen hij deed alsof hij verrast was over de hoogte van de naheffing van 643 miljoen euro uit Brussel. "Eén toneelspel."

 
 

'Wij kunnen toch nooit de enigen zijn in het heelal'

Uitslag Stelling: Speuren naar E.T.'s spannend

De vraag of onderzoek naar buitenaards leven zinvol is, verdeelt de stellingdeelnemers. Goed dat een Russische miljardair 100 miljoen dollar uittrekt om de ruimte intensief af te speuren, maar 52 procent vindt de zoektocht naar 'E.T's' kosten noch moeite waard.

 
 

'130 rijden juist goed voor het milieu en veiligheid'

Uitslag Stelling: Plankgas op de snelweg!

Overal 130. Dat vindt twee derde van de lezers. Zij reageren op de bekendmaking van drie nieuwe stukken snelweg waarop binnenkort maximaal 130 kilometer per uur mag worden gereden. Hierdoor kan op de helft van het Nederlandse wegennet het gaspedaal tot die snelheid worden ingedrukt.

 
 

Uitslag Stellling: Lezers verdeeld over krassen

Een verslavingsdeskundige heeft de noodklok geluid over krasloten. De verkoop moet aan banden worden gelegd want steeds meer mensen raken eraan verslaafd. Bijna de helft van de stemmers op de Stelling is het met expert Trubendorffer eens.

 
 

Opdoeken politieposten treft volgens lezers vooral platteland

Uitslag Stelling: 'Misdaad gaat meer lonen'

"Criminelen zullen dit geweldig vinden." De overgrote meerderheid van de lezers voelt zich stukken onveiliger, doordat steeds meer politiebureaus worden opgeheven of tijdens de zomervakantie tijdelijk zijn gesloten.

 
 

 'Een mooie manier om contact te houden met familie en de wereld'

Uitslag Stelling: Niemand te oud om te leren

Senioren zijn geen buitenaardse wezens omdat ze wat ouder zijn, zo reageert een deelnemer beledigd op de Stelling van de Dag over 85-plussers op het internet. "Zo moeilijk is het niet. Het heeft niets te maken met leeftijd maar met desinteresse."

 
 

Lezers willen ook paspoort jihadist intrekken

Uitslag Stelling: 'Alles van hen afpakken'

De overgrote meerderheid van de lezers vindt het een goede zaak dat het kabinet de uitkering of studiefinanciering wil stopzetten van jihadstrijders die naar Syrië en Irak reizen om zich bij IS aan te sluiten.

 
 

Uitslag Stelling: ’Afremmen deze stroom’

De overgrote meerderheid van de lezers vindt het prima dat Hongarije een hek neerzet bij de grens met Servië. De EU-lidstaat zegt overspoeld te worden met vluchtelingen uit Irak, Syrië en Afghanistan en hoopt zo de stroom in te dammen.

 
 

’Strenge eisen logisch gezien eerdere geschonden afspraken’

Uitslag Stelling: Geen geloof in goede afloop

Griekenland moet aan keiharde voorwaarden voldoen, wil het land nieuwe miljardensteun krijgen. Volkomen terecht, vinden de stellingdeelnemers, die het vertrouwen in de Grieken kwijt zijn. „Het is de enige manier om ze te laten zien dat het ernst is.”

 
 

Overheid laks na rapport politiegeweld Ombudsman

Uitslag stelling: Liever meer training politie

De vraag of de nekklem - die sinds de dood van Mitch Henriquez weer ter discussie staat - verboden moet worden, verdeelt de deelnemers van De Stelling. Een kleine meerderheid vindt van niet. Ruim tweederde denkt dat incidenten voorkomen kunnen worden door (meer geld voor) betere trainingen bij de politie.

 
 

'Vooraf toestemming voor publicatie online'

Uitslag Stelling: Filmpjes voor de goede orde

Een krappe meerderheid van de stemmers van De Stelling vindt dat filmen op straat niet aan banden moet worden gelegd. Filmen en fotograferen in de openbare ruimte, dat mag namelijk gewoon, al plukken sommigen daar de wrange vruchten van.

 
 

'Strak en kundig in Europa, maar gladjes in eigen land'

Uitslag Stelling: 'Wie had het beter gedaan'

Kundig, onverstoorbaar en standvastig. Als voorzitter van de eurogroep kan Jeroen Dijsselbloem nog op mooie woorden rekenen. Toch verdient de PvdA’er volgens 70 procent van de stellingdeelnemers geen lof. Vooral door missers in eigen land.

 
 

'Acties politie, douane en ambulance maken weinig indruk'

Uitslag Stelling: 'Dupeer je baas, niet de burger'

Medewerkers van publieke diensten moeten burgers buiten hun arbeidsconflict laten. De (dreigende) acties van politie, douane en ambulances halen weinig meer uit dan irritatie bij de verkeerde partij, vindt een meerderheid van de Stellingdeelnemers.

 
 

'Grexit schaadt alleen ego's in Brussel'

Uitslag Stelling: ’Laat Grieken lekker gaan’

Als het aan de deelnemers van de Stelling ligt, verlaat Griekenland vandaag nog de eurozone. Ruim tachtig procent vindt dat iedere basis ontbreekt om het land, dat ’nee’ zei tegen het Europese ’reddingsplan’, nog langer binnenboord te houden.

 
 

Vijfde van lezers wil onderzoek discriminatie door politie

Uitslag Stelling: 'Het zijn beroepsvandalen'

De onlusten in de Haagse Schilderswijk hebben niets met het overlijden van Mitch Henriquez te maken. Dat vinden vrijwel alle lezers. De amokmakers grijpen de tragische gebeurtenis slechts aan om vernielingen aan te richten.

 
 

Lezers vinden wel dat start te veel geld kost

Uitslag Stelling: 'Reclame voor ons land'

De Grand Départ in Utrecht wordt morgen een geweldig evenement. Dat denkt een meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag.

 
 

Lezers vinden afschaffing roaming- kosten veel te laat

Uitslag Stelling: 'Telefoongebruiker melkkoe'

Over twee jaar kunnen vakantiegangers zonder extra kosten hun mobieltje gebruiken vanaf hun buitenlandse camping. Vrijwel alle lezers vrezen echter dat dit voordeeltje teniet wordt gedaan doordat telecombedrijven dan de abonnementsprijzen verhogen.

 
 


13.8 °C
ONO1
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 443.26
+ / - +0.27%

Stelling: Oranje gaat het redden

Het Nederlands elftal speelt morgen en dinsdag twee cruciale poulewedstrijden om in de race te blijven voor kwalificatie voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. Omdat Oranje zelfs bij winst afhankelijk blijft van puntverlies van Turkije ligt uitschakeling op de loer. Denkt u dat Oranje zich weet te redden?