• Wat U Zegt
  • Brief aan de redactie
  • Wat Wilt U Weten
  • Stelling van de Dag
  • Over Wat U Zegt

Mail naar de redactie

Iets te melden? Iets te vertellen? Mail naar de redactie van Wat U Zegt via redactie@wuz.nl.  
 

Lezers: Rol van de sociaal-democraten is uitgespeeld

Uitslag Stelling: Spekman de gebeten hond

De PvdA is de weg kwijt. Nagenoeg alle stemmers zijn deze mening toegedaan. Aanleiding is de kwestie rond de Katwijkse PvdA-partijvoorzitter Den Hertog, die PVV-fractievoorzitter Geert Wilders via Twitter een hartaanval toewenste.

 
 

LEZERS VINDEN OOK CREATIEVE VAKKEN ZEER BELANGRIJK

Uitslag Stelling: ’Muziekles maakt kinderen blij’

Het is goed dat alle leerlingen op de basisschool straks weer muziekles krijgen. Dat vinden de meeste lezers. Zij menen dat zingen en muziek maken belangrijk is voor de algemene ontwikkeling. „En het is ook prima voor de saamhorigheid.”

 
 

LEZERS: ASO-GEDRAG GROOTSTE PROBLEEM IN HET VERKEER

Uitslag Stelling: ’Gemeente doet toch niks’

Overbodig. Dat vinden de meeste lezers van een meldpunt voor gevaarlijke plekken voor voetgangers. „Er wordt toch niets met de meldingen gedaan”, denken sommigen. „Voetgangers moeten gewoon beter gaan uitkijken”, menen anderen.

 
 

LEZERS NOEMEN DE VERMEER-POP ABSOLUUT DIEPTEPUNT

Uitslag Stelling: Levenslang stadionverbod

De KNVB moet volgens de deelnemers aan de Stelling van de Dag hard ingrijpen als supporters zich weer misdragen. De opgehangen pop van Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer afgelopen zondag was een dieptepunt.

 
 

'Fatsoen krijg je niet door het lezen van een folder'

Uitslag Stelling: We slaan door met regels

„Zelfs met carnaval kunnen we het betuttelen niet laten”, verzucht een stellingdeelnemer die het onzin vindt om onder carnavalstoeristen folders te verspreiden waarin wordt uitgelegd wat carnaval is en hoe men zich hoort te gedragen.

 
 

MEESTE LEZERS MIJDEN STICHTINGEN ALS LOTERIJVERLIES

Uitslag Stelling: Niet gaan zeuren achteraf

Driekwart van de lezers vindt massaclaims onbetrouwbaar. Dit naar aanleiding van een kort geding tussen de Staatsloterij en de Stichting Loterijverlies. De laatste zou inleg van de deelnemers over hebben gemaakt naar een belastingparadijs.

 
 

LEZER VINDT DAT AGENT ZICH MOET KUNNEN VERDEDIGEN
 

Uitslag Stelling: Waakhond zonder tanden

Een wapen behoort tot de standaarduitrusting van de politie, ook als dat surveillanten zijn. Dat is de mening van de meerderheid van de lezers. „We leven nu eenmaal niet meer in het land van Swiebertje en Bromsnor.”

 
 

UITZETBELEID KENT TE VEEL REGELS EN TE WEINIG PRESSIE

Uitslag Stelling: ’Hulp houdt illegalen hier’

Er moet een eind komen aan de opvang van illegalen, zeggen de deelnemers aan de Stelling van de Dag bijna unaniem. Hoe meer en beter de opvang, hoe meer uitgeprocedeerde asielzoekers gestimuleerd zouden worden om te blijven.

 
 

Veel onvrede onder lezers over het huidige systeem

Uitslag Stelling: ’Laat mensen zelf sparen’

De kans bestaat dat de pensioenen in 2017 gekort gaan worden. Een schande, vinden veel stellingdeelnemers. „Veertig jaar verplicht voor betaald, garantie gekregen en dan korting? Waanzinnig”, zo luidt een van de talloze boze reacties.

 
 

LEZERS VINDEN DAT VARA-PROGRAMMA TE VER IS GEGAAN

Uitslag Stelling: ’Dit is zaak van de politie’

Uitlokken tot matchfixing kan absoluut niet. Dat vindt een meerderheid van de stemmers op de Stelling van de Dag. Zij reageren op het tv-programma Rambam dat voetballers heeft gevraagd mee te werken aan het beïnvloeden van uitslagen.

 
 

LEZERS: ZET HET LEGER IN BIJ BEWAKING AZC’S EN ONLUSTEN

Uitslag Stelling: ’Terug naar de kerntaken’

De politiebonden VMHP en ANPV maken zich terecht zorgen over capaciteitsproblemen nu de vluchtelingenproblematiek steeds meer mankracht vergt, vindt 92 procent van de stellingdeelnemers. „Ze krijgen veel te veel op hun bord”.

 
 

LEZERS: WAARSCHUWING BEDRIJFSLEVEN BANGMAKERIJ

Uitslag Stelling: Slagbomen naar beneden

Niet grenscontroles maar open grenzen zijn een ramp, vinden de meeste lezers. Zij zijn het volstrekt niet eens met het bedrijfsleven dat waarschuwt dat de terugkeer van de slagbomen slecht is voor de Nederlandse economie.

 
 

Lezers: Medeweggebruiker is grootste risicofactor

Uitslag stelling: Autorijden blijft gevaarlijk

Dat het verkeer ooit helemaal veilig zal worden is een utopie, vinden de meeste stemmers op de Stelling van de Dag, ook al gaat door het gebruik van nieuwe technieken het aantal verkeersslachtoffers aanzienlijk omlaag.

 
 

Lezers willen af van wet die Kamerledenbeschermt

Uitslag stelling: ’Hoezo klassenjustitie?’

De meerderheid van de lezers vindt dat de geloofwaardigheid van de politiek ernstig is aangetast doordat een onderzoekscommissie van de Tweede Kamer de kwestie van het lekken uit de commissie-stiekem in de doofpot lijkt te willen stoppen.

 
 

LEZERS VINDEN VOORSTEL OUDERENBOND BETUTTELEND

Uitslag Stelling: ’Drankpauze helpt niet’

Na carnaval veertig dagen de drank laten staan. De meeste lezers denken niet dat dit zal helpen als iemand een drankprobleem heeft. De ouderenorganisatie Unie KBO riep gisteren op tot de drankpauze, omdat veel 55-plussers te veel drinken.

 
 

LEZER HEEFT GEEN BEHOEFTE AAN TOPPERS UIT BUITENLAND

Uitslag Stelling: ’Uitgaan van eigen kracht’

Door bureaucratische rompslomp is Nederland minder in trek bij buitenlands talent, blijkt uit een onderzoek. Toch is een meerderheid van de lezers erop tegen om de komst van toppers uit den vreemde makkelijker te maken.

 
 

LEZERS PLEITEN VOOR BETER SALARIS IN HET ONDERWIJS

Uitslag Stelling: ’Premie is fout lapmiddel’

Een financiële prikkel om bevoegde docenten naar Rotterdam te lokken is geen goed plan, vindt bijna driekwart van de stellingdeelnemers. „Wat er ook tegenover staat, het werken in een grote stad als leraar wordt daar niet beter van.”

 
 

'Afstemming bezorgtijden met de klant kan beter'

Uitslag stelling: Lof voor bezorgingsdiensten

Ruim de helft van de deelnemers aan de Stelling van de Dag is goed te spreken over de manier waarop hun pakketjes worden bezorgd, ondanks de wildgroei aan bezorgdiensten die is ontstaan doordat mensen steeds meer webwinkelen.

 
 

Lezers signaleren dat PVV in Kamer wordt geïsoleerd

Uitslag Stelling: 'Slecht voor de democratie'

De meeste lezers zijn ongelukkig met de verkiezing van Khadija Arib als voorzitter van de Tweede Kamer. „Een Kamervoorzitter moet een Nederlandse achtergrond hebben.” Een meerderheid had liever PVV-er Martin Bosma gezien.

 
 

LEZER WIL DAT BURGERS VAAK WORDEN GERAADPLEEGD

Uitslag Stelling: ’Stem terug naar het volk’

Voor het referendum over Oekraïne mogen kosten noch moeite worden gespaard, zo vinden de meeste stemmers op De Stelling van de Dag. Een grote meerderheid vindt het een goed principe dat burgers kunnen oproepen tot een volksraadpleging.

 
 

Uitslag Stelling: Goede voorbereiding moet

Nederlandse vakantiegangers gaan steeds vaker slecht voorbereid naar verre oorden en raken dan in de problemen. Een meerderheid van de lezers meent dat zij lijden aan zelfoverschatting „Ze hebben een mentaliteit van mij kan niks gebeuren.”

 
 

EK zonder 'de tien' is minder leuk, vinden lezers

Uitslag stelling: Verschraling schaatssport

„Jammer.” De meeste lezers betreuren het dat dit weekeinde waarschijnlijk voor het laatst de tien kilometer wordt geschaatst tijdens een EK allround. Bijna twintig procent vindt evenwel dat dit onderdeel terecht wordt geschrapt.

 
 

Lezers begrijpen niet dat iemand in nepmails trapt

Uitslag Stelling: ’Zelf een beetje nadenken’

Steeds meer mensen zijn slachtoffer van valse e-mails waarmee criminelen hen geld uit de zak kloppen. De meeste lezers vinden dat de consument te naïef is: „Open nooit mails die je niet herkent.”

 
 

Uitslag Stelling: Controle sites onmogelijk

„Het is naïef van Den Haag om te denken dat illegaal gokken minder wordt als er een uniform belastingtarief komt voor online en offline gokken en online gokken gelegaliseerd wordt”, vindt een deelnemer aan de Stelling van de Dag.

 
 

Lezers begrijpen preppers, maar blijven zelf nuchter

Uitslag Stelling: ’Of het echt zin heeft..?’

Het aantal mensen dat zich serieus voorbereidt op een ramp, stijgt. Met waterfilters en voedselsystemen zorgen deze 'preppers' dat ze in tijden van nood zelfvoorzienend zijn. En dat is zo gek nog niet, vindt 64 procent van de stellingdeelnemers.

 
 

LEZERS VREZEN DAT WARSCHAU AFGLIJDT NAAR DICTATUUR

Uitslag Stelling: Brussel moet nu ingrijpen

„De EU moet haar tanden laten zien.” Bijna zestig procent van de lezers meent dat Brussel stevig moet optreden tegen Polen omdat de nationalistische regering van dat land de beginselen van de democratische rechtsstaat met voeten treedt.

 
 

Uitslag Stelling: Dromen van de hoofdprijs

Met loterijen als de Staatsloterij en de Postcodeloterij zijn de komende dagen extreem hoge bedragen te winnen. Iets meer dan de helft van de stemmers op de Stelling van de Dag vindt het mede om die reden ’gewoon leuk’ om mee te doen.

 
 

MEERDERHEID BEZORGD OVER GEZUIP OP ALL-IN FEESTEN

Uitslag Stelling: ’Jeugd kent geen grenzen’

Tegen een vast bedrag onbeperkt drinken met oud en nieuw, de meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag zijn daar geen voorstander van. „Dat je wat drinkt is geen probleem. Maar velen kennen hun grenzen niet”, aldus een respondent.

 
 

Uitslag Stelling: ’Het geeft verkeerd beeld’

Hét gezicht van de inzamelactie blijkt geen oorlogskind maar het Nederlandse model Lois. Zij is zowel in het promotiefilmpje als op de poster te zien. Een minderheid van ruim 15 procent vindt het geen probleem dat er een actrice is gebruikt: „Prima, het doet niets af aan het doel.”

 
 

LEZERS HEBBEN TWIJFELS OVER HANDHAVING VERBODEN

Uitslag Stelling: Geknal niet van deze tijd

„Uitstekende maatregel.” Een meerderheid van de lezers is voor vuurwerkvrije gebieden. Een minderheid van ruim dertig procent vindt echter dat een rotje of vuurpijl afsteken overal moet kunnen. „Het is een traditie.”

 
 

’AUSTRALIËRS VIEREN DE FEESTDAGEN OOK ZONDER SNEEUW’

Uitslag Stelling: Kerstgevoel zit van binnen

Een groene kerst met abnormaal hoge temperaturen. Voor de meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag doet het geen afbreuk aan hun beleving van de kerst. „Het kerstgevoel is niet afhankelijk van het weer. Het zit van binnen.”

 
 

Zorgverzekering volgens lezers veel te onduidelijk

Uitslag stelling: Verdwaald in polisjungle

„Zoeken naar een speld in een hooiberg.” Een grote meerderheid van de lezers vindt het zeer lastig om in het woud van honderden zorgpolissen een passende zorgverzekering te vinden. „Je ziet door de bomen het bos niet meer.”

 
 

LEZERS VINDEN KLOOF TUSSEN ARM EN RIJK NIET KUNNEN

Uitslag Stelling: 'Armoede hier niet nodig'

De vermogensongelijkheid in Nederland is vorig jaar dan niet verder toegenomen, de kloof tussen arm en rijk is nog heel groot. Té groot, vindt 63 procent van de deelnemers aan de Stelling. Ruim de helft vindt dat de overheid daar iets aan moet doen.

 
 

' Echte vluchtelingen toelaten, gelukzoekers weren'

Uitslag stelling: Onbeheersbaar probleem

Het aantal asielzoekers dat dit jaar naar ons land is gekomen, loopt richting de 60.000, waarmee het record van 1994 is gebroken. De overgrote meerderheid van de stellingdeelnemers vreest dat een daling van de instroom nog lang niet in zicht is.

 
 

LEZERS VINDEN RUTTE II NIET GELOOFWAARDIG MEER

Uitslag Stelling: ’Meteen de stekker eruit’

„Ophoepelen.” De meeste lezers vinden dat het kabinet moet opstappen in verband met de Teevendeal. „Dit is de laatste druppel.” Slechts vijftien procent vindt dat het moet blijven: „Dit is geen reden om het kabinet weg te sturen.”

 
 

Lezers vinden ouderwetse benamingen niet racistisch

Uitslag Stelling: 'Dit is geschiedvervalsing'

"Stop dat geitenwollensokkengedoe". De meeste lezers zijn het er totaal niet mee eens dat het Rijksmuseum in de titels van kunstwerken 'etnisch kwetsende namen' uit de koloniale tijd, zoals 'indiaan', 'neger' en 'eskimo' vervangt.

 
 

LEZERS: AFFAIRE ZAL WEL WEER MET EEN SISSER AFLOPEN

Uitslag Stelling: ’Alles blijft zoals het was’

De commissie-Oosting heeft een gedegen onderzoek afgeleverd, meent twee derde van de deelnemers aan de Stelling van de Dag maar 84 procent vreest dat dit zonder gevolgen blijft. „Veel informatie maar uiteindelijk gebeurt er niets.”

 
 

WANTROUWEN OVER BELASTINGPLANNEN OVERHEERST

Uitslag Stelling: ’Vragen om problemen’

De deelnemers aan de Stelling van de Dag zijn niet gecharmeerd van het idee belastingdruk over te hevelen van het Rijk naar de gemeenten, zodat gemeenten zelf democratisch kunnen bepalen waar prioriteiten liggen in het beleid.

 
 

Lezers kritisch over onze gastronomische prestaties

Uitslag stelling: Restaurants vaak te duur

Nederland mag volgens Michelin culinair gezien steeds steviger op de kaart staan, de deelnemers aan de Stelling zijn verdeeld over de gastronomische prestaties in eigen land. Uit eten is gewoon te duur en de bediening liefdeloos, stelt 47 procent.

 
 

Positief over 'baby wijzer' van nationale denktank

Uitslag stelling: Extra handvatten welkom

Het is niet best gesteld met de opvoeding van onze kinderen, oordelen de deelnemers aan de Stelling van de Dag. De meerderheid vindt adviezen hard nodig.„Het is lastig zat, wat extra handvatten kunnen geen kwaad.”

 
 

MEERDERHEID LEZERS LAAT FEESTVREUGDE NIET BEDERVEN

Uitslag Stelling: ’Maar discusisie verpest veel’

Door al het gekrakeel rond Zwarte Piet heeft het sinterklaasfeest zijn glans verloren, zo vindt twee derde van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. De kwestie zit hoog, getuige het immense aantal stemmers gisteren.

 
 

LEZERS WILLEN ECHT PERSONEEL IN BEJAARDENTEHUIS

Uitslag Stelling: ’Het blijft mensenwerk’

"Diep triest." Een grote meerderheid van de lezers vindt robots in de ouderenzorg een verarming omdat de menselijke warmte ontbreekt. Slechts een kleine minderheid is ervoor: "Het ontlast het personeel. "

 
 

LEZERS DENKEN DAT AANTAL AUTO'S NOG GAAT GROEIEN

Uitslag Stelling: Er zijn geen alternatieven

Een kleine meerderheid van de lezers denkt dat meer asfalt het fileleed zal oplossen. Dat leed wordt opnieuw groter. Doordat de economie aantrekt, rijden meer Nederlanders weer auto en gaan dus ook vaker in de rij staan.

 
 

Lezers denken niet dat zoetbelasting obesitas terugdringt

 

Uitslag Stelling: ’Fabrikant de boosdoener’

Het invoeren van een suikertaks is geen goed idee, vindt ruim twee derde van de stellingdeelnemers. Op initiatief van tv-chef Jamie Oliver debatteerde het Britse Lagerhuis deze week over het invoeren van belasting op frisdranken en andere zoetigheid.

 
 

LEZERS WILLEN DAT MINISTER MEER DAADKRACHT TOONT

Uitslag Stelling: ’Alleen maar loze praatjes’

"Veel praten en weinig doorpakken. Polderen, polderen, polderen", zo typeert een deelnemer aan de Stelling van de Dag de, bij zijn aantreden in 2012 veelbelovende, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher.

 
 

LEZERS WILLEN MACHTIGING IN PLAATS VAN GELD IN GLEUF

Uitslag Stelling: 'Geen gezeur aan de deur'

 
 

GEEN VERTROUWEN BIJ LEZERS DAT CULTUUR IS VERANDERD

Uitslag Stelling: 'Bankwereld is hardleers'

Veruit de meeste stemmers op de Stelling van de Dag geloven niet dat de banken na de crisis van 2008 hun leven hebben gebeterd. De banken riepen de politiek op niet nog meer regels te maken om het bankwezen aan banden te leggen, omdat anders de consument de dupe zou worden

 
 

LEZERS: POETIN PROVOCEERT, ERDOGAN ONBETROUWBAAR

Uitslag Stelling: ’Zeer gevaarlijk conflict’

De meeste lezers vinden dat Rusland en Turkije de kalmte moeten bewaren. Eerder deze week schoten de Turken een Russische straaljager neer, omdat deze zich boven Turks grondgebied zou hebben bevonden. Nu is Moskou boos op Ankara.

 
 

Lezers houden van planeet maar zijn klimaatdiscussie beu

Uitslag stelling: Oerwoud aan belangen

Het klimaat is letterlijk een gevoelige kwestie. Lezers zijn klaar met de manier waarop het op de agenda wordt gezet. ’Er spelen aan alle kanten van het verhaal te veel belangen.’ Het klimaat is volgens 93 procent vooral big business.

 
 

LEZERS DENKEN DAT ONS LEGER STRIJD OP GROND AANKAN

Uitslag Stelling: ’Als het moet, moet het’

"Helaas is dit nodig." Meer dan de helft van de lezers meent dat Nederland mee moet doen als een internationale coalitie besluit grondtroepen in te zetten tegen IS. Ruim veertig procent vindt deze stap echter te ver gaan.

 
 

LEZERS BETREUREN MOGELIJK MISLOPEN EXTRA EURO’S

Uitslag Stelling: ’Ze moeten woord houden’

"Beloofd is beloofd." De meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt dat de lastenverlichting van 5 miljard euro moet doorgaan. Van twintig procent hoeft het niet. "Het geld wordt oneerlijk verdeeld."

 
 

Lezers achter voorzorgsmaatregelen tegen terreur

Uitslag Stelling:’Controles keihard nodig’

Veruit de meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag vinden het een goed teken dat de veiligheidsdiensten zo alert waren om de voetbalwedstrijd tussen Duitsland en Nederland niet te laten doorgaan.

 
 

Lezers willen hulp NAVO inroepen in strijd tegen IS

Uitslag Stelling: Vechten voor onze vrijheid

Praten helpt niet, geweld is de enige taal die IS begrijpt en kan stoppen, zeggen veel deelnemers aan de Stelling van de Dag. "We moeten deze terroristen bestrijden met dezelfde 'wapens' die zij gebruiken, oog om oog tand om tand."

 
 

Lezers willen voor de zekerheid vluchtelingenstop

Uitslag Stelling: ’De veiligheid gaat voor’

"Goede zaak." De meeste lezers zijn ervoor om de grens voor asielzoekers te sluiten om te voorkomen dat er terroristen in de vluchtelingenstroom ons land binnenkomen. Slechts een kleine minderheid is ertegen: "Het heeft geen nut."

 
 

Lezers: ’Je kunt dit nauwelijks van ouderen verlangen’

Uitslag Stelling: Digitalisering gaat te snel

De snelle digitalisering van bedrijven, tot nu ook de fiscus, geeft ouderen terecht het gevoel buitengesloten te worden in de samenleving. Liefst 71 procent van de lezers stemde ook tegen de stelling dat ouderen maar met hun tijd mee moeten.

 
 

Lezers: overtreding rijverbod nooit te voorkomen

Uitslag Stelling: ’Moeilijk te controleren’

Iemand een rijontzegging opleggen heeft geen zin als je de straf niet kunt handhaven. "Alles valt of staat bij controle, en juist hier ontbreekt het aan". Om die reden vindt bijna de helft van de stellingdeelnemers een rijontzegging een wassen neus.

 
 

Lezers: 'Bijna álle landen gebruiken doping'

Uitslag Stelling: Schandaal geen verrassing

Het IOC moet de medailles afpakken van Russische atleten die ervan worden verdacht een rol te hebben gespeeld in het dopingschandaal dat deze week aan het licht kwam, zo vinden de stemmers op De Stelling van de Dag.

 
 

Stap van sociale huur naar vrije sector is te groot

Uitslag Stelling: ’Geen goede alternatieven’

Het verbaast de deelnemers aan de Stelling helemaal niets dat de inkomensafhankelijke huurverhoging er maar beperkt toe leidt dat scheefwoners doorstromen op de woningmarkt. „De meesten van hen kunnen geen kant op”, verklaart een respondent.

 
 

Meeste lezers geloven in boos opzet bij crash airbus

Uitslag stelling: ’Personeel beter screenen’

Aanslagen zijn nooit helemaal te voorkomen, menen de stellingdeelnemers, maar toch pleit ruim driekwart voor het strenger beveiligen van vliegvelden, nu blijkt dat de Russische Airbus mogelijk door een IS-bom tot ontploffing is gebracht.

 
 


2.5 °C
NNO4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 391.86
+ / - +2.42%