Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: De Telegraaf

’Alles wat ze van je weten wordt vroeg of laat tegen je gebruikt’

Uitslag Stelling: Te veel risico's aan epd

04 DEC 2012 Margo Stols

De Eerste Kamer schoot vorig jaar het elektronisch patiëntendossier (epd) af omdat de privacy in het geding zou zijn, maar nu proberen zorgverzekeraars dit systeem weer nieuw leven in te blazen onder de naam Landelijk Schakelpunt. Twee derde van de deelnemers aan de Stelling van de Dag hoopt dat de plannen ook dit keer niet doorgaan. „Mijn medisch dossier is iets tussen de dokter en mijzelf en daar heeft niemand wat mee te maken.”

De tegenstanders zien veel beren op de weg. Zo is menigeen bang dat onbevoegden toegang kunnen krijgen tot het epd. Zij vinden dat er onvoldoende garantie is dat alleen degene die deze gegevens echt nodig heeft ze inziet. „Alle zorgverleners kunnen erbij. Een verpleegkundige uit Goes kan in het dossier van een tante in Groningen. Dat is fout!”

Daarnaast is er weinig vertrouwen in een goede beveiliging. „Die komt deels in handen van mensen in de zorg. Die zijn daar van nature niet mee bezig en dus ongeschikt.” Sommige deelnemers spreken uit ervaring. „Als voormalig werker in de gezondheidszorg heb ik gezien wat er allemaal mis kan gaan. De controle over een elektronisch patiëntendossier wordt onbeheersbaar.”

Verzekeraars

Bij velen bestaat de vrees dat derden misbruik zullen maken van de gegevens. „Nu kijken artsen erin en straks verzekeraars voor het te verzekeren risico.”

Dat juist verzekeraars zich nu inlaten met het elektronisch patiëntendossier vindt driekwart geen goede zaak. „Het beroepsgeheim wordt door commerciële partijen ondergraven. Die hebben daar veel geld voor over. Dat geeft te denken.” Ruim de helft denkt dat het epd meer in het belang is van de verzekeraar dan van de patiënt.

Een vaak genoemd voordeel van het epd is dat het de kans op medische fouten zou verkleinen. Ook daar is ruim de helft niet van overtuigd. „Juist een epd zorgt voor medische missers. Men neemt zonder meer aan dat de gegevens juist zijn en neemt de moeite niet om dit te controleren.”

Het is goed dat deelname vrijwillig is, vindt de overgrote meerderheid. Twee derde zegt er niet aan mee te zullen werken.

Misbruik

De rest is juist blij dat er eindelijk een epd komt, hoewel sommigen hierbij aantekenen dat een en ander nog wel goed geregeld moet worden. Zo moeten alleen artsen en patienten toegang krijgen tot de dossiers en moet misbruik door derden zwaar gestraft worden.

Maar desondanks… gezondheid gaat bij de voorstanders boven alles. „Het is belangrijk dat in geval van een medische calamiteit artsen waar dan ook onmiddellijke toegang hebben tot een patiënt zijn dossier.” Het kan mensenlevens redden.

In de medische wereld wordt nog te vaak langs elkaar heen gewerkt, waardoor gegevens verloren gaan of worden genegeerd. Een epd maakt de kans op vergissingen kleiner, denken veel jastemmers. Zij tillen minder zwaar aan het beveiligings- en privacyargument. „Patiëntengegevens liggen nu in vaak openstaande ladekasten. Is dat zo veilig?”

En al wordt de boel gehackt: vervelend, maar geen ramp. „Als je hebt meegemaakt dat iemand overlijdt omdat de gegevens er niet op tijd waren, dan zeg je volmondig ja tegen een epd.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.7 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.32
+ / - -0.84%