Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Uitslag Stelling: 'Zware wapens tegen terreur'

19 JAN 2015 Menzo Willems

De politie moet worden uitgerust met zware wapens. Dat vindt driekwart van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Meer dan de helft denkt dat Nederland veiliger wordt als agenten met mitrailleurs worden bewapend. „Zwaarder bewapenen en daarmee kunnen omgaan is essentieel.”

Tegelijkertijd denkt u dat terroristische aanslagen ondanks een zwaarbewapende politie nooit allemaal te voorkomen zijn. Zeker niet omdat bijna zestig procent van u er weinig vertrouwen in heeft dat de inlichtingendiensten terreurverdachten goed in de gaten houden. „Onze overheden en diensten zijn van een dusdanig hobbygehalte, dat men niet adequaat kan en zal optreden”, reageert een lezer.

Na de verijdelde terreuracties in België komt een terroristische aanslag in Nederland nu wel heel dichtbij. Daarom moet de status van de terreurdreiging in ons land worden verhoogd, vindt de meerderheid.

De extremisten hielden zich op in Verviers, een relatief kleine gemeenschap in België. Waakzaamheid is dus volgens u overal geboden, niet alleen in grote steden.

Deze week vond een debat plaats in de Tweede Kamer over het bestrijden van terreur. Er vielen over en weer, bijvoorbeeld tussen PvdA en PVV, veel verwijten. Tachtig procent van u vindt dit ’typisch Nederlands’. „Er werden alleen eigen partijbelangen verdedigd, men had totaal geen oog voor de burger”, aldus een lezer. In plaats van haar werk te doen heeft de regering het druk met elkaar de zwartepiet toespelen”, schrijft een ander.

Volgens u is de terreurdreiging een groot gevaar waartegen de Nederlandse politiek niet is opgewassen. U vindt dit beschamend. Vooral de linkse partijen, zoals de PvdA, die ’alleen maar thee drinken en nooit eens optreden’, moeten het ontgelden. Maar ook de VVD krijgt ervan langs. Die steekt volgens u samen met de PvdA al jaren de kop in het zand.

De meeste lezers vinden dan ook dat de regering volstrekt onvoldoende doet om terroristische aanslagen te voorkomen. „Onze regering slaapt” en „terroristen hebben vrij spel” , zo luiden veel ingezonden reacties. Veel deelnemers aan de Stelling van de Dag vinden dat er veel actiever moet worden opgetreden tegen vertrekkende Nederlandse jihadisten. Zo moeten zij tot ongewenst vreemdeling worden verklaard en hun paspoort dient te worden afgenomen. Tegelijkertijd moet er ook beter worden gecontroleerd wie ons land binnenkomt. Ook menen velen dat de overheid moet zorgen voor betere integratie van mensen met een buitenlandse achtergrond zodat radicalisering kan worden voorkomen.

In Afrika zijn de afgelopen weken duizenden mensen gedood door milities van de islamitische organisatie Boko Haram. Hulporganisaties verwijten de westerse wereld te weinig aandacht te hebben voor deze ramp. Bijna driekwart van de lezers is het roerend met dit verwijt eens. „Als er in Europa één persoon omkomt door aanslagen staat iedereen op zijn achterste benen”, reageert een deelnemer. Ook worden er stille tochten gehouden. Maar worden er een paar honderd kinderen en ouderen vermoord door aanslagen, dan wordt er maar summier aandacht aan gegeven.”

Een ander reageert: „Terrorisme krijgt alleen de juiste aandacht als het land waar het zich afspeelt, politiek interessant genoeg is. Nigeria is momenteel niet politiek interessant, daarom kan Boko Haram zijn gang gaan, net als Al-Shabaab in Somalië.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%