zondag 21 mei 2017
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Demonstranten lopen te hoop tegen het nieuwe erfpachtstelsel in de hoofdstad.
Demonstranten lopen te hoop tegen het nieuwe erfpachtstelsel in de hoofdstad.
Foto: Richard Mouw

Huizenbezitters de straat op tegen ’erfpachtdiefstal’

Opstand in Amsterdam

21 MEI 2017 Jelmer Geerds

Amsterdam - Er dreigt een opstand in Amsterdam. Duizenden huizenbezitters zijn naar eigen zeggen ‘oprecht boos’ over de plannen van de gemeente Amsterdam om een nieuw erfpachtsysteem in te voeren.

,,Ik spreek veel mensen die aangeven hierdoor het vertrouwen in de overheid te verliezen”, zegt Koen de Lange van de Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (Seba). Het actieplatform wil een referendum houden in de hoofdstad als ultieme poging om de gemeentelijke plannen te stoppen. Gisteren vond voor het stadhuis een manifestatie plaats, waar enkele honderden demonstranten opnieuw luidkeels hun onvrede uitten.

Met spandoekleuzen als ‘erfpachtplan = diefstal’, ‘pas op, canondieven!’ en ‘woekerpacht’ gaven de demonstranten vol gas. Onder de boze erfpachters bevonden zich opvallend veel zelfverklaarde liberalen, die stelden er met hun verstand niet bij te kunnen dat uitgerekend Eric van den Burg, een wethouder van VVD-huize, hen opzadelt met een enorme lastenverzwaring. ,,Als Van der Burg dit doorzet, dan pleegt de VVD gegarandeerd electorale zelfmoord bij de komende gemeenteraadsverkiezingen”, waarschuwden de demonstranten.

Amsterdam kent als één van de weinige gemeenten in Nederland nog een actief erfpachtsysteem. Omdat de grond waarop zo’n tachtig procent van de woningen in de hoofdstad staat van de gemeente is, dienen huiseigenaren daarvoor een canon, oftewel huur, af te dragen. In het 120 jaar oude systeem betalen zij ofwel jaarlijks, ofwel voor een periode van 50 jaar hun erfpachtcanon. Het huidige college van Amsterdam wil van dat systeem af omdat het voor onzekerheid kan zorgen wanneer een erfpachttermijn verstrijkt en omdat het inefficiënt en complex is.

Inhalig

Om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen, wil de gemeente overstappen op een systeem van eeuwigdurende erfpacht, waarbij zo’n 120.000 huiseigenaren een vast jaarlijks bedrag gaan betalen, dat jaarlijks met de inflatie mee stijgt. Hoe hoog dat bedrag is, hangt echter van verschillende factoren af. Met een fikse korting tracht wethouder Van den Burg woningbezitters te verleiden om over te stappen.

Het is echter met name de ingewikkelde rekenmethode van de gemeente, onder meer gebaseerd op de WOZ-waarde, die voor veel onvrede zorgt bij erfpachters. ,,In stadsdeel Zuidoost en Noord zijn er mensen die straks een schijntje betalen, terwijl wonen binnen de ring simpelweg onbetaalbaar wordt”, waarschuwt Seba-voorman De Lange. ,,Bovendien zijn er appartementencomplexen, gebouwd in 2000, waar woningen dezelfde verkoopprijs kenden maar waar nu vrijwel iedereen een andere WOZ-waarde heeft. Het verschil loopt op tot wel 80.000 euro. Om daar deze onnodig ingewikkelde rekenmethode voor eeuwigdurende erfpacht op te baseren is niet rechtvaardig en deugt simpelweg niet.” Ook Vereniging Eigen Huis kraakte de plannen eerder al en noemde de gemeente ‘inhalig’. Financieel deskundigen stellen op hun beurt dat de materie voor gewone burgers te complex is en de gemeente verplicht zou moeten worden om veel betere voorlichting te geven.

Laatste kans

Het was gisteren niet de eerste keer dat tegenstanders de straat opgingen. Eind januari vond al een luidkeels protest plaats voor de Stopera, het Amsterdamse stadhuis, waarbij boze Amsterdamse huizenbezitters een zaal probeerden binnen te dringen waar op dat moment een informatiebijeenkomst over erfpacht bezig was. De demonstranten eisten een gesprek met verantwoordelijk wethouder Eric van den Burg over diens plannen. In de weken die volgden ontving de gemeente bijna zevenduizend boze inspraakreacties op het eerste voorstel, met als rode draad dat de rekenmethode ‘te ingewikkeld’ en de uitkomst ’te duur’ was.

Vanwege de grote weerstand besloot wethouder Van den Burg medio april een nieuw voorstel en een aangepaste rekenmethode te lanceren met een hogere korting, maar ook daar klinkt veel kritiek op. Oppositiepartijen hebben een alternatieve rekenmethode voorgesteld, terwijl erfpachtersclub Seba een nieuw referendumverzoek voorbereidt. ,,Dat is onze laatste kans om deze onaanvaardbare plannen tegen te houden”, besluit De Lange. Ook is Seba bezig een erfpachtpartij op te richten om mee te doen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Één ding is zodoende duidelijk: over de eeuwigdurende erfpacht in Amsterdam is het laatste woord nog lang niet gesproken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Met honden op pad voor straathonden
Van Utrecht naar Boekarest. Lopend. 2000 kilometer. Monique Dubbeldam gaat dat gewoon doen, om...
zondag 21 mei 2017