Vrouw/Glossy
1081792665
Glossy

Tineke werd na 17 jaar verlaten: Zoiets red je niet alleen

Tineke Terluin

Tineke Terluin

Tineke Terluin (51, financieel administrateur) was zeventien jaar samen met haar man toen hij haar eind 2017 verliet. In korte tijd werd ze alleenstaande moeder van twee kinderen (nu 16 en 12) en verloor ze ook nog haar ouders.

Tineke Terluin

Tineke Terluin

"Een paar dagen voor kerst zei hij niet verder met mij te willen. De grond zakte onder mijn voeten vandaan. Ik had dat jaar al zoveel meegemaakt met het verlies van dierbaren. Ik voelde me lamgeslagen.

Veel steun

Mijn hoofd zat vol verdriet, maar ik wist niet wanneer ik waarom huilde. Dat is deels mijn redding geweest. Omdat mijn hoofd zo vol zat, was er geen ruimte om te piekeren. Strijdbaar dacht ik: 'Kom maar op, dat kan ik ook nog wel aan!'

Ik wist dat ik niet in mijn verdriet moest blijven zwelgen. Ik wilde sterk zijn. Voor mijzelf en mijn twee dochters. Ik moest goed voor mezelf zorgen en mezelf terugvinden. En dat is gelukt. Ik heb daarbij ontzettend veel steun gehad van de mensen om mij heen.

Zelfvertrouwen

Ik ontdekte hoeveel vrienden ik had. Ik kreeg ontzettend veel lieve kaartjes en ik had onnoemlijk veel steun aan mijn collega’s. Er was altijd ruimte om even in te storten en uit te huilen. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om hulp te vragen en hulp te accepteren. Een schouder vragen om op uit te huilen, toestaan dat ze je helpen met verhuizen...

Ik dacht voorheen altijd: 'Laat maar, ik red het wel'. Ik wilde anderen niet lastigvallen met mijn verdriet. Maar je redt het niet alleen. Je moet erop leren vertrouwen dat mensen het beste met je voorhebben. Als je dat kunt, ben je weer een stap verder. Ik kreeg daardoor mijn zelfvertrouwen terug.

Beste advies

Al snel vond ik een leuke woning via vrienden. Mijn ex-man en ik hebben de meiden om de week. Een hele week m’n kinderen niet zien, is moeilijk. In het begin maakte ik me vreselijke zorgen: 'Zou hen iets overkomen?'

Een vriendin gaf me toen het beste advies: 'Laat je oude levensstijl los en wil geen invloed uitoefenen op wat daar gebeurt. Als je je oude leven loslaat, creëer je ruimte voor nieuwe dingen.' En dat is ook zo.

Foto's

Vriendinnen en familie geven me vaak positieve feedback. Dan zeggen ze: 'Tineke, je doet het hartstikke goed.' Ik heb een deur met foto’s van alle nieuwe herinneringen die ik maak en iedere ochtend kijk ik ernaar. Dat voelt alsof ik naar mezelf glimlach. Ook heb ik een tatoeage genomen.

Dat wilde ik al heel lang, maar nu maak ik me niet meer druk over wat anderen ervan vinden. En ik ben 20 kilo afgevallen. Een positief gevolg van alle stress. Ik was vroeger heel sportief, maar dat was ik kwijtgeraakt in het drukke gezinsleven. Ik ben zo blij dat ik dat weer terug heb. Ik doe aan krachttraining en pilates.

Op de bank

Met mijn dochters gaat het heel goed. En ik ben blij dat ik goed contact heb met mijn ex-man. De week dat mijn dochters er niet zijn, prop ik nog altijd vol met leuke dingen. Maar ik geniet ook van een avondje alleen op de bank met een wijntje. Ik heb geleerd hoe sterk ik ben. Ik ben trots op mezelf!"

Tekst: Anne-Fleur Pel

Lees in de nieuwe VROUW Glossy - nu in de winkel - ook de verhalen van drie andere verlaten vrouwen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.