Vrouw/Opgebiecht
1235459950
Opgebiecht

'Internetbankieren? ik begin er niet aan!'

In deze rubriek kun je anoniem een geheim delen. Deze week vertelt een lezeres (54) dat ze niet durft te internetbankieren.

iDEAL verwerkt twee miljardste betaling las ik vanochtend en ik moet bekennen dat ik irritatie voelde. Ik heb zelf namelijk nog nooit in mijn leven met iDEAL betaald, ook al ben ik pas 54 jaar oud. Waarom niet? Ik durf het niet!

Acceptgiro

Oh wat verlang ik soms terug naar die goede, oude tijd dat iedereen een acceptgiro gewoon prima vond. Het voelde veilig en het werkte toch gewoon? Tot er in 2005 opeens iets bij kwam: iDEAL. En daarmee werd internetbankieren langzaam geïntroduceerd in het 'normale' leven.

Ik heb sowieso niets met digitaal geld. Mijn man en ik verdienen best goed. Ik pin gewoon bij de bank bij ons om de hoek. Binnen; want dan is de kans dat ik met skimmen te maken krijg nihil.

Opgelicht

Dat doe ik zo’n drie á vier keer per maand. Ik vind het fijn voelen, die knisperende briefjes in mijn portemonnee. Bovendien weet ik dan precies hoeveel geld ik nog heb en uitgeef. En het allerbelangrijkste: ik kan niet worden opgelicht via internet of 'een verkeerd aangeslagen pintransactie'.

De eerste jaren kon ik het internetbankieren makkelijk negeren, maar na verloop van tijd werd het steeds meer aan ons opgedrongen. Zo ging ik met mijn nichtje vaak naar concerten, maar het werd steeds moeilijker om concertkaartjes bij een verkooppunt te halen.

Lady Gaga

In plaats daarvan moest ik urenlang in een 'virtuele rij' staan, om vervolgens te ontdekken dat je alleen nog maar kan betalen via iDEAL. Zo zijn we kaarten misgelopen voor Lady Gaga en sindsdien schoot mijn toen 17-jarige nichtje altijd onze concerten voor. Dan betaalde ik haar achteraf terug. Contant uiteraard.

Maar volgens mij is ze het inmiddels een beetje zat, want de laatste twee jaar ben ik nooit meer meegevraagd naar een concert. En zij is denk ik niet het enige familielid dat mijn aversie tegen internetbankieren zat is.

Beroofd

Zo krijg ik van mijn schoonzus regelmatig een spottende reactie als ik haar vraag om online iets voor te schieten. "Doe nou eens niet zo ouderwets", roept ze dan steevast. Maar ik wil er gewoon niet aan, ik vind het te risicovol!

Mijn schoonzus en nichtje geven weleens als argument dat de kans dat ik beroofd word en al dat geld dan kwijt ben veel hoger is, dan dat er qua internetbankieren iets ergs gebeurt.

Boos

Maar beiden hebben al een keer te maken gehad met fraude via internetbankieren. En ik ben nog nooit beroofd! Dagelijks lees je verhalen in de krant over online fraude, skimmen en oplichting via mailtjes en dergelijke. Dat zal mij op deze manier dus nooit overkomen.

Mijn man denkt hier gelukkig precies hetzelfde over, dus thuis heb ik geen discussies over dit onderwerp. Maar ondertussen word ik ook vanuit Den Haag en allerlei instanties ongeveer verplicht om met dat rottige iDEAL te gaan werken. Ik kan me hier zo boos om maken!

Niet ideaal

Waternet, mijn zorgverzekeraar, mijn woningbouwvereniging… Allerlei bedrijven zijn al gestopt met het versturen van acceptgiro’s. Er was zelfs even sprake van dat per 1 januari 2019 de hele acceptgiro zou verdwijnen. Gelukkig is dit uitgesteld. En stiekem hoop ik dat het nog heel lang bij het oude blijft. Want iDEAL? Zo ideaal vind ik het niet."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook iets opbiechten?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.