Columns

En nu? Wat nu? Twee weken lang, elke dag, murmelde de televisie zachtjes mee op het ritme van het toetsenbord. Winterspelen terwijl je werkt. Het was regelrechte verwennerij voor iemand die is opgevoed met de doctrine dat een televisie pas na zes uur ’s avonds aan diende te worden aangezet. Overdag kijken is des duivels oorkussen, zo luidden vroeger bij ons thuis de televisiewettelijke voorschriften. En dat in een tijd dat er overdag nog helemaal niets op was. Alleen maar testbeeld. Kun je nagaan.

Ik heb veel mooie dingen gezien van de Nederlandse sporters bij het Olympische spektakel. Na wat mindere dagen is daar opeens Kjeld Nuis met zijn tweede gouden prestatie. Daarnaast is mijn blik natuurlijk gericht op de Champions League, die voor de Europese topclubs in deze fase veel bekende krachtmetingen telt. De Engelse clubs waren de voorbije seizoenen even wat minder vertegenwoordigd, maar zijn nu nog met vijf clubs aanwezig in de strijd om een plek bij de laatste acht.

De onlangs overleden fotograaf Wim Hofland was er zo één die je er goed bij kon hebben in oorlogsgebied. Niet snel in paniek en met het hart op de juiste plek. Maar wat was hij boos toen de Albanese Kosovaren voor de grens met Albanië bijna van de honger omkwamen, terwijl er een medewerker van een hulporganisatie met een te grote jeep en een lange antenne rondreed op zoek naar een geschikt kantoor. Tot die tijd kon hij niks voor de ontheemden doen.

Het gebeurt eigenlijk nooit dat de ORANJE’s, laat staan het staatshoofd zelf, reageren op iets wat over de koninklijke familie wordt gezegd of geschreven. Des te opmerkelijker dat KONING WILLEM-ALEXANDER de NOS vorige week zélf verzocht iets te mogen zeggen over een verhaal in de PRIVÉ van vorige week, dat PRINSES AMALIA in 2019 naar China zou gaan om daar twee jaar lang een opleiding te gaan volgen aan een dependance van de school waar haar vader zijn middelbare school afrondde.

Eén op de zeven werkenden heeft last van stress, blijkt uit de vorige week verschenen onderzoeken van het TNO en CBS. TNO vindt de situatie ’zorgelijk’ en wil dat werkgevers de werkdruk verminderen, want anders krijgen werknemers misschien nóg meer stress. Doet me denken aan de uitspraak van Ton Heerts, de voormalige FNV-vakbondsman die werkgevers regelmatig bestraffend toesprak dat zij geen druk mochten uitoefenen op hun werknemers, want het moest wel ’gezellig blijven in ons land’. Tuurlijk, gezellig.