Columns

Zucht. Hele. Diepe. Zucht. Stomverbaasd las ik de volgende uitspraak vanochtend in deze krant. „Waarom zouden kinderen nog moeten leren schrijven?” Het antwoord had ik meteen klaar. Want zo heb ik het, voordat de journalistiek lonkte, ooit geleerd op de pedagogische academie: omdat het schrijven met de hand de fijne motoriek, de leerprestaties, de concentratie en de leesvaardigheid bevordert. Het ontwikkelt het brein van het lerende kind. En is dat niet waar het in het onderwijs om draait?

Een half jaar na hun aantreden verbazen sommige nieuwe bewindspersonen zich nog steeds over de goede onderlinge sfeer. Een vechtkabinet is Rutte III op dit moment bepaald niet werd ook begin deze maand duidelijk bij het afscheidsetentje met Halbe Zijlstra. De opgestapte VVD’er baalt nog steeds, maar kon voor zijn voormalige collega’s tot geen andere conclusie komen dat zijn val toch echt helemaal aan hemzelf te wijten is. Het is dat de aanleiding voor de aanwezigen verdrietig was, want de avond in het Catshuis verliep eigenlijk heel gezellig. Met als sfeerbepaler premier Mark Rutte. Uiteraard.

Krijg je als vriendje op Facebook een nieuw vriendje, dan schrijft oom Zuckerberg: ’Zeg hallo door te zwaaien!’ Dat is natuurlijk niet zomaar wat. Oom Zuckerberg kan wel mooi bevelen om op deze wijze te groeten, maar waarméé zwaait een mens? Die prangende vraag wordt door oom Zuckerberg gelukkig zelf beantwoord: hij doet er op het beeldscherm een zwaaiend handje bij. Want hij beseft wat velen van ons kennelijk nog niet beseffen: Facebook is het voorportaal van onontkoombare hersenverweking.

De meeste contracten kun je in ons land na één jaar kosteloos opzeggen, met maximaal één maand opzegtermijn. Dat is goed geregeld, dankzij de wet Van Dam, die sinds december 2011 van kracht is. Maar schadeverzekeringen vallen niet onder deze wet. Dat komt doordat de verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars al in 2009 hadden afgesproken zich ook aan deze regels te houden. Dus zou je ook een auto- of woonhuisverzekering na één jaar kosteloos moeten kunnen opzeggen, met één maand opzegtermijn.