Columns

Eén op de zeven werkenden heeft last van stress, blijkt uit de vorige week verschenen onderzoeken van het TNO en CBS. TNO vindt de situatie ’zorgelijk’ en wil dat werkgevers de werkdruk verminderen, want anders krijgen werknemers misschien nóg meer stress. Doet me denken aan de uitspraak van Ton Heerts, de voormalige FNV-vakbondsman die werkgevers regelmatig bestraffend toesprak dat zij geen druk mochten uitoefenen op hun werknemers, want het moest wel ’gezellig blijven in ons land’. Tuurlijk, gezellig.

Nog ruim vier weken, dan zijn er de verkiezingen voor de gemeenteraden. Een peiling ook voor de landspolitiek. Uit een onderzoek (wel negen jaar geleden verricht), gepubliceerd in Het Parool, bleek dat voor twee derde van de kiezers de standpunten van politieke partijen in de Tweede Kamer bepalend zijn voor hun stem bij de raadsverkiezingen. Ook bleek dat de politieke leiders in het land voor 50 procent van de kiezers van belang zijn bij het bepalen van hun stem bij die plaatselijke verkiezingen.

Januari 2014. Premier Mark Rutte spreekt zijn vertrouwen uit in VVD-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers, die onder vuur ligt vanwege de problemen bij de belastingdienst. Volgens Rutte heeft Weekers „alle zorgen weggenomen” met zijn brief aan de Tweede Kamer. „Geen zorgen. Geen enkele.” Hij is nog niet uitgesproken of Weekers delft het onderspit. Tijdens de teraardebestelling van diens politieke carrière spreekt de premier van „een moedig besluit.”

De morgen dat Carlijn Achtereekte tot verrassing van heel veel sportliefhebbers de 3000 meter in Pyeongchang won, liep ik rond mijn huis te dwalen op zoek naar plantjes en bloemen. En de dag erna was het weer raak. Het maakte het genieten van de Nederlandse schaatsmedailles er niet minder om, maar het schijnt heel stoer te zijn om plantjes die in bakken voor het raam staan af te breken, ergens op straat te gooien of tegen autoruiten aan te plakken. Niet af en toe, maar het gebeurt absurd vaak. Onlangs waren bij m’n hoogbejaarde buurvrouw, die trouw elke dag haar plantenbakken op en top verzorgt, alle bakken volledig leeggehaald. Een zielig hoopje bakken met wat resten aarde en vertrapte planten op de stoep achterlatend. Hoe leuk!