columns

Columns

De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU over de eerste fase van Brexit leken het patroon te volgen van zoveel eerdere processen-onder-hoge-druk die Europa de afgelopen jaren heeft gezien: partijen zijn nog mijlenver van elkaar verwijderd, maar een naderende deadline, vaak van eigen makelij, zet de zaken zozeer op scherp dat ononderhandelbare breekpunten toch opeens zacht blijken te zijn. Nadat het te elfder ure toch nog lijkt te stranden, komt in de kleine uurtjes eindelijk het verlossende woord: we zijn er helemaal uit!

Met een monstervoorsprong koploper in de Eredivisie en vervolgens binnen elf minuten met 3-0 volledig naar huis worden gespeeld door de nummer drie op de ranglijst. Ongekend en geen excuus mogelijk. De apathie bij PSV, die tegen PEC, Excelsior en Sparta onbestraft bleef, werd de ploeg van Phillip Cocu tegen Ajax noodlottig. Bij FC Groningen zal woensdag blijken of dit het tot gisteren zo onverstoorbare PSV uit zijn evenwicht brengt of dat het een simpele wake-up call betreft.

Gertjan Verbeek liet met FC Twente zien hoe je een ploeg uit de topdrie, zoals Ajax, bespeelt. Als je voetballend minder bent, dien je strijd te leveren en dat deed FC Twente door simpel de beuk erin te gooien en snel de lange bal naar voren te spelen. FC Twente kon er een strijd van maken dankzij het natuurgras en omdat scheidsrechter Dennis Higler veel toestond in plaats van de wedstrijd kapot te fluiten zoals vaak op kunstgras gebeurt.

Titanic

BAM zit in de hoek waar de klappen vallen. Door eigen toedoen. Eergisteren was al een ware rampdag voor de reputatie van ’s lands grootste bouwer. De deuren van de nieuwe zeesluis in IJmuiden bleken een stuk ingewikkelder dan BAM’s ingenieurs hadden gedacht, terwijl toegegeven moest worden dat het Kamper spoorlijntje op een achtbaan lijkt omdat de bodem onvoldoende onderzocht is. Gisteren kwam daar nog bovenop dat de aannemer al voor de instorting wist van de scheuren in de constructie van de parkeergarage in Eindhoven.

Ik heb de aantrekkingskracht van VIP-tafels nooit helemaal begrepen. Inmiddels al weer heel wat jaren terug was ik met een buitenlandse vriend van me het hoofdstedelijke nachtleven onveilig aan het maken. Hij had net zijn internet-reclamebedrijf voor belachelijk veel geld verkocht. En dat moest gevierd worden. Toen we in nachtclub Escape beland waren, verbaasde hij zich erover dat er geen VIP-tafels te krijgen waren. Uit alle macht probeerde ik hem uit te leggen dat VIP-tafels, toen nog, niet zo gebruikelijk waren in Amsterdamse discotheken. Het mocht niet baten.