columns

Columns

Zooitje

Wat zou een conservatief-Christelijk-liberaal kabinet met het beursgenoteerde bedrijfsleven aanmoeten? Het was niet het meest in het oog springende onderdeel van het vorige week gepresenteerde regeerakkoord “Vertrouwen in de toekomst”, maar je kon uit de paragraaf “Een goed en gelijk speelveld voor ondernemers” aflezen dat meerdere zielen in de borst van Rutte III met elkaar hadden geworsteld over dit onderwerp. Het resultaat is een, ehm, zooitje zonder werkelijke betekenis.

De seizoenkaarthouders. Dat is de naam die ze bij de VVD hebben verzonnen voor de drie linkse partijleiders in de oppositie. ’Bankzitters’ heeft men ook nog even overwogen, wat symbool moest staan voor het aan de zijlijn blijven staan, terwijl VVD, CDA, D66 en CU wel de verantwoordelijkheid nemen voor het landsbestuur. Maar bankzitters kunnen het veld nog in, lichtte een liberaal de keuze toe. Van seizoenkaarthouders weet je dat ze niet verder dan de tribune zullen komen.

Sportakkoord

Ik kreeg dinsdag tientallen berichtjes van vrienden en bekenden die mij enthousiast informeerden over het nieuwe regeerakkoord. Eindelijk eens een keer veel aandacht voor sport, zo was de algehele teneur. Het kabinet Rutte III trekt 10 miljoen euro extra per jaar uit om de sportbonden te versterken. Er komt vijf miljoen extra beschikbaar voor de organisatie van topsportevenementen. De ’structurele intensivering voor de topsport’ gaat van 10 naar 20 miljoen per jaar. En zo zijn er nog wat losse sportflodders die op meer geld, aandacht of steun kunnen rekenen.

De kogel is door de kerk. Het regeerakkoord belooft extra te investeren in veiligheid. Vooral de Nationale Politie haalt opgelucht adem. In plaats van opnieuw te bezuinigen op de politie maakt het nieuwe kabinet extra geld, 267 miljoen euro, vrij voor meer wijkagenten en rechercheurs. Bovendien komt een kleine honderd miljoen euro extra beschikbaar voor de bestrijding van cybercriminaliteit. Dat is al met al tientallen miljoenen meer dan in de miljoenennota werd beloofd.

Kamperen

Drie miljoen mensen keken naar de uitvaart van het Nederlands elftal en zwaaiden met een traan in het oog onze laatste superster, Arjen Robben, uit. Maar niet alleen de fans zijn verdrietig. Wee de filiaalmanagers van uw favoriete supermarkten, die er met de rekenmachine in de handen achter komen dat zij de komende zomer zo’n 50 miljoen euro extra omzet door de vingers zullen zien glippen. Bamihappen, frikadellen, cola, bier en zoutjes: we willen ze niet. Want we doen niet mee.

Naakte waarheid

Eindelijk de stoute schoenen aangetrokken en jezelf in de etalage van een datingsite gezet? Wees dan voorbereid: je tekst, karakter, leven en humor kunnen nog zo leuk zijn, met een minder flatteuze foto word je rücksichtslos weggeswiped. Of je wordt door een onrealistisch beeld op het verkeerde been gezet, zoals een vriendin overkwam toen ze de man in kwestie niet eens herkende. Hij leek in niets op zijn profielfoto. Had zichzelf een beetje ’opgeleukt’; bierbuik werd sixpack en zijn kalende kruin een vrolijke haardos.

Brave huisvader

Woont u in een koophuis? En rust daar een aflossingsvrije hypotheek op? Pas op: uw lieflijke woonstee is niets meer of minder dan een uit baksteen opgetrokken tikkende tijdbom, die geduldig maar gestaag aftelt naar 2031. Dan verdwijnt de renteaftrek voor mensen met dergelijke hypotheken – en voor de meeste woningbezitters zal dat als een totale verrassing komen. In een ideale wereld zouden de aflossingsvrije huiseigenaren tóch gaan aflossen, maar dat doen de meeste niet.

Fred Rutten verademing

Tijdens een fase waarin het gilde der wijsneuzen van alles en nog niks over het Nederlandse voetbal vindt, was het geluid van Fred Rutten een verademing. Tijdens de uitzending van de Perstribune op Radio 1 zei de oud-trainer van FC Twente, Schalke 04, PSV, Vitesse en Feyenoord het klip en klaar. Met ons talent is nog steeds weinig mis. Alleen wie de Hollandse School weer de Hollandse School wil laten zijn, zorgt dat de coach weer belangrijker wordt dan de specialisten. En zorgt dat dit in alle geledingen van de opleiding gebeurt.