10843
Columns

Verwoestend

De cokemaffia lijkt zo langzamerhand vrij spel te hebben in Nederland. Deze krant berichtte gisteren over een zorgwekkend beveiligingslek in de Rotterdamse haven, waardoor het binnenhalen van ladingen cocaïne een fluitje van een cent is. Door gebrek aan douanepersoneel worden op drugs gescande containers uit risicolanden niet meteen geïnspecteerd. In de tussentijd slaan de smokkelaars toe.

Al eerder onthulde deze krant tal van misstanden in de aanpak van de schrikbarend toegenomen cokesmokkel via de Rotterdamse haven. Bizar genoeg bestond aanvankelijk het plan om te snijden in de formatie van de douane, terwijl steeds meer coke in beslag wordt genomen. Die plannen zijn teruggedraaid, maar er moet veel meer gebeuren.

De explosief stijgende smokkel heeft verwoestende effecten op de maatschappij. De strijd om de drugsmarkt gaat niet alleen gepaard met veel vuurwapengeweld en afrekeningen in het criminele circuit. Ook nietsvermoedende ondernemers lopen gevaar. Vandaag beschrijft deze krant hoe fruithandelaren de dupe worden van ladingen coke die verstopt zitten tussen hun legale handelswaar. Bijna wekelijks vinden bedreigingen plaats.

De strijd tegen de drugssmokkelaars kan alleen worden gewonnen als de douane op korte termijn aanzienlijk wordt versterkt. Nederland moet geen narcostaat worden!