131309
Columns

Geen avontuur

GroenLinks-leider Klaver heeft zijn partij een flinke electorale impuls gegeven. Door zijn jeugdig elan en aaibaarheid is de partij bij de laatste verkiezingen tot grote hoogte gestegen en zelfs aan de formatietafel beland. VVD, CDA en D66 verkennen nu al wekenlang of een kabinet met GroenLinks erin zit. Klaver speelt het spel kennelijk goed genoeg om zich niet snel weg te laten schaken.

Regeringsdeelname is een langgekoesterde wens van de linkse fusiepartij, die nooit eerder op het pluche belandde. De GroenLinks-top zal daarvoor ver willen buigen. De Haagse inschikkelijkheid is echter een façade. Achter de partijtop gaat nog altijd een militante club schuil van betweterige oud-communisten, milieufanaten en pacifisten. Deze gestaalde kaders vormen een instabiele factor; voor de partij, en in geval van regeringsdeelname ook voor een nieuw kabinet.

In de VVD groeit derhalve de scepsis over de lopende gesprekken. Dat openlijk gemor tot nu toe uitblijft, komt doordat in liberale kring vrijwel niemand rekent op een positieve uitkomst. Het lijkt irreëel dat VVD-leider Rutte zijn, naar verwachting, laatste periode als premier in de waagschaal zou willen stellen voor een links avontuur. Niettemin kan de relatieve rust in liberale kring een risico zijn, indien stilzwijgen door de VVD-top als instemming wordt opgevat.