131320
Columns

Moskou

Chinezen

Het ultra-kapitalistische China is, anders dan Rusland, in naam nog altijd een communistisch land. Miljoenen Chinezen dromen er dan ook van om de mummie van Lenin te bezoeken in zijn tombe op het Rode Plein. Hij is per slot van rekening de aartsvader van de vroegere USSR.

De afgelopen jaren loopt het aantal Chinese toeristen in de miljoenen. De vergelijking is misschien ongepast, maar op sommige dagen ziet het Rode Plein geel van de Chinezen. Dat toerisme voor een land een belangrijke bron van inkomsten is, beseffen de Russen nog altijd onvoldoende. En in het geval van China zou de Russische fiscus jaarlijks van een half miljard dollar beroofd. Duistere Chinese touroperators zouden gemene zaak maken met Russische partners, waarbij Chinezen voor een appel en een ei naar Rusland worden gelokt.

Eenmaal in Moskou, vallen de kopers van deze zogeheten ’zero dollar tours’ ten prooi aan gewiekste landgenoten die hen financieel uitknijpen. Chinese gidsen die amper iets weten van de Russische cultuur, zijn er vooral op gebrand de uiterst volgzame toeristen mee te nemen naar winkels waar souvenirs, goud, barnsteen, sieraden en Westerse merkkleding worden verkocht. De zaken zijn volledig in bezit van Chinezen en vragen prijzen die tot driemaal hoger liggen dan elders in de stad. Al bij vertrek wordt de arme reizigers op het hart gedrukt dat Rusland nog een beetje achterlijk is, creditcards amper worden geaccepteerd en dat ze vooral cash geld moeten meenemen. En dat terwijl de meeste tieners in steden als Moskou, Sint-Petersburg en Kazan tegenwoordig hun Big Mac bij de McDonald’s prefereren af te rekenen met een creditcard.

Rusland begint te beseffen hoeveel geld ze door deze zwarte praktijken misloopt. Niet alleen doortrapte Chinezen, ook Russen die in het complot zitten verdienen vooralsnog fortuinen aan de goedgelovige Chinezen met hun hang naar luxe.