Nieuws/Columns
37480
Columns

Stroomstoot

De geweldsexplosie tijdens de jaarwisseling heeft geleid tot diverse voorstellen om voortaan beter te kunnen optreden tegen tuig dat politieagenten met vuurwerk en stenen bekogelt.

Zo vindt politievakbond ACP dat illegaal vuurwerk onder de Wet Wapens en Munitie moet vallen, zodat niet alleen het vuurwerk kan worden afgepakt maar ook het voertuig waarmee het spul wordt vervoerd.

Korpschef Akerboom van de Nationale Politie wil alleen verkoop van siervuurwerk toestaan. Meest concreet zijn de door Akerboom aangekondigde experimenten met de bodycam om beter bewijs te verzamelen en het stroomstootwapen als nieuw geweldsmiddel.

De zogeheten taser – al in gebruik bij arrestatieteams - jaagt een stroomstoot door het lichaam waardoor de getroffen persoon kan worden overmeesterd. Het wapen wordt op twee manieren gebruikt: door het afschieten van pijltjes of door plaatsing direct op het lichaam.

Het gebruik van dit wapen is niet zonder gevaren. Zo zijn in het buitenland mensen overleden na te zijn getaserd. Omdat geen sporen worden achtergelaten, ontstaat bovendien het risico op „informeel bestraffen”, zo bleek eerder uit onderzoek van de politieacademie.

Er moet dan ook, indien tot invoering wordt besloten, sprake zijn van zeer gedegen training voor politieagenten.