41305
Columns

Wijs besluit

Het is nog maar enkele jaren geleden dat de Haagse politiek op de achterste benen stond nadat journalisten erin waren geslaagd voicemailberichten te kapen van ministers. Nu blijkt dat Nederlandse politici nog steeds naïef zijn bij het beschermen van persoonlijke communicatiemiddelen. Journalisten van RTL Nieuws wisten socialmedia-accounts van Haagse volksvertegenwoordigers te kraken. Het lukte onder meer om een nepbericht op Twitter te plaatsen.

Met de rel rond Russische hackpogingen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen vers in het geheugen zouden politieke partijen moeten weten dat ook zij kwetsbaar zijn voor digitale aanvallen. Het is niet te overzien welke risico’s Nederlandse politici precies lopen, laat staan wat de impact daarvan is op het democratisch proces, bijvoorbeeld bij de aanstaande verkiezingen. Maar het feit dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, naar verluidt samen met vertegenwoordigers van onze veiligheidsdiensten, deze week de landelijke partijen heeft geïnformeerd over de dreiging van computerinbraak, bewijst dat het gevaar zeer serieus wordt genomen.

De gang van zaken maakt ook duidelijk dat het een wijs besluit is geweest om bij verkiezingen het oude vertrouwde rode potlood te verkiezen boven de stemcomputer. De VVD diende vorig jaar een wetsvoorstel in voor beperkte herinvoering. Dat is ondanks alle mitsen en maren geen verstandige weg: bij twijfel niet inhalen.