41325
Columns

Peking

Probleempuntje

Li Keqiang is gepikeerd. De premier van China tiert al langer dat zijn land wél in staat is de allerbeste hogesnelheids-spoorwegen ter wereld aan te leggen, indrukwekkende vliegdekschepen de oceanen over te sturen, en de modernste ruimtevaartuigen te ontwikkelen, maar dat het maar niet lukt om de punt van een balpen te maken.

Inderdaad, de punt van een balpen. Een attribuut dat bestaat uit een omhulsel, een buisje gevuld met inkt en een mondstuk aan het eind waarin de kogel zit, een clip om vast te klikken, en een knopje met mechanisme om de punt in het omhulsel te laten verdwijnen.

Kind kan de was doen, zou je zeggen, maar niet in China. Verreweg het grootste deel van de pen vormt geen enkel probleem. Sterker, China is ’s wereld grootste producent van ballpoints. Jaarlijks worden er zo’n 38 miljard over alle continenten verspreid.

Maar dat puntje, hè. Ofwel, het kogeltje dat de inkt over het papier rolt. Blijkbaar hogere wiskunde. Vandaar de frustratie van Li. Al helemaal omdat juist dat onderdeel al jaren noodgedwongen moet worden ingevoerd vanuit Japan. De aartsvijand kan het dus wél!

De minister-president klom al een aantal maal in de pen om staalfabrikanten aan te sporen zich over het ‘nationale trauma’ te buigen. En warempel, Taiyuan Iron & Steel (TISCO) zegt er eindelijk in te zijn geslaagd de delicate techniek van het produceren van een penpunt onder de knie te krijgen.

Het kostte vijf jaar nauwkeurig onderzoek en ontwikkeling, en Peking had al van 2011 tot 2014 ruim 8 miljoen euro beschikbaar gesteld om het beschamende probleem op te lossen. Maar nu is het dan zover.

Het geheim van de smid zit ‘m in de extreme precisie die nodig is, en de topkwaliteit staal. Topmannen van TISCO hebben vol trots verklaard over twee jaar volwaardige made-in-China penpunten van 2,3 millimeter in grote oplagen te kunnen fabriceren.

Ook een hoogtepunt in de loopbaan van de Chinese premier. Zijn vreugde was met geen pen te beschrijven.