41330
Columns

TeleVisie

WK-XL 2026 meesterstuk

Nu de kruitdampen na het afschieten van het WK-XL met 48 landen van FIFA-voorzitter Gianni Infantino zijn opgetrokken, blijkt het een meesterstuk te zijn.

De Zwitser moet voor 2026 een grote ’mare’ tackelen en is daar mee bezig. Om in de derde en laatste poulewedstrijd gefixte duels te voorkomen, dient Infantino ervoor te zorgen dat alle 48 groepsduels een winnaar krijgen. Hij denkt aan strafschoppen of een shoot-out na iedere wedstrijd. Op die manier loont bij alle 80 WK-ontmoetingen alleen het winnen.

Met eenzelfde aantal toernooidagen en evenveel duels als nu voor de finalisten sloeg Infantino de Europese topclubs het bezwaar van ’overbelasting’ uit handen. Met een beduidend grotere toelage voor de werkgevers (lees clubs) voor het afstaan van hun internationals zal de FIFA de overgebleven protesten afkopen. Niet moeilijk als het WK 2026 naar verwachting een miljard euro extra zal opleveren.

Operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB sloeg de plank mis in zijn eerste reactie op het WK-XL door te stellen dat uitbreiding niet mocht leiden tot onnodige toename van oninteressante wedstrijden en meer overbelasting voor spelers. Juist dat sluit het WK met 48 landen bij voorbaat uit. De tweede uitglijder al in 2017 van de man, die graag Bert van Oostveen opvolgt als algemeen directeur KNVB. Een week eerder nam De Jong al een voorschot op een nieuwe Eredivisie met 16 clubs zonder daar zeggenschap over te hebben.

Het stoort de Eredivisieclubs in hoge mate dat ze bij de KNVB blijven trachten om de regie in handen te houden over zaken, die ze niet aangaan. Zoals eerder tot twee keer toe - laatst in december 2016- werd geprobeerd De Jong naar voren te schuiven als Van Oostveens opvolger. Met hun mond beleiden ze in Zeist dienstbaarheid aan de clubs, in werkelijkheid blijven ze met alle macht hun heerschappij verdedigen.

Op het WK XL krijgen minder prominente voetballanden een podium. Na een korte eerste poulefase van zo’n acht dagen – beter dan de huidige ellenlange groepsronde van bijna drie weken met veel nietszeggende, voorspelbare duels, die soms nergens om gaan – verdwijnen er zestien landen. In de daaropvolgende knock-outronde nog eens zestien. ’Mindere voetballanden’ is trouwens een relatief begrip want op het huidige EK verschijnen al acht zwakkere Europese landen meer aan de start dan op het WK in 2026. En volgens de huidige standen in de WK-kwalificatiereeksen ontbreken oa. Argentinië, Colombia, Paraguay, Amerika, Canada, Algerije, Kameroen, Marokko, Zuid-Afrika, Ghana, Australië, Verenigde Arabische Emiraten en China, maar zij misstaan geenszins bij een toernooibezetting met 48 landen. Na ruim twee weken WK zijn er in de nieuwe opzet zestien landen over voor de eindfase van het WK 2026, wat ruimte biedt voor extra rustdagen.

Zo lukt het Infantino met zijn nieuwe WK-opzet om bijna een perfect toernooi in elkaar te draaien, wat tevens gemakkelijk door twee landen kan worden georganiseerd. Het negativisme bij de buitenwacht ten spijt, de nieuwe WK-opzet is het meest positieve initiatief sinds decennia door de FIFA gelanceerd.