47456
Columns

Constructief

De tweespalt in de Verenigde Staten duurt voort. Met de inauguratie van president Trump heeft het land de rijen allesbehalve gesloten. Er zijn protestacties, relletjes en het Witte Huis bekvecht met de media. Het risico bestaat dat de verdeeldheid verlammend gaat werken.

Nog geen vier maanden geleden maande het Democratische kamp Trump om zich na een alom verwacht verlies waardig te gedragen. Nu bestoken Amerikanen elkaar vanuit hun loopgraven van het eigen gelijk. Dat leidt af van de zware opdracht waar de kersverse president voor staat, onder meer het op orde brengen van de overheidsfinanciën. De staatsschuld is onder Obama bijna verdubbeld van 11 naar een duizelingwekkende 21 biljoen, meer dan de omvang van de hele Amerikaanse economie.

Ook in ons land worden in de aanloop naar de verkiezingen de stellingen betrokken. Bij het maatschappelijk debat vliegen verwijten en diskwalificaties over en weer, waarbij richting populistische partijen ook misselijkmakende vergelijkingen worden gemaakt met de opkomst van de nazi’s in de jaren dertig. Het is zaak dat de harde woordenstrijd niet ontaardt in diepe verdeeldheid na de stembusgang van 15 maart, zoals nu in Amerika gebeurt. Een open debat hoort bij een democratie, maar als de kiezers hebben gesproken heeft het land baat bij een effectief en constructief landsbestuur.